12-vuotias Jasse tekee itse animaatioita kotinsa kellarissa - Lasten uutiset | HS.fi
Kuvituskuva
Lasten uutiset

12-vuotias Jasse tekee itse animaatioita kotinsa kellarissa

Jasse Karjalaisen piirtämisharrastus on kehittynyt vuosien varrella animaatioiden tekoon.

Julkaistu: 31.1. 2:00, Päivitetty 31.1. 6:33

Jasse Karjalainen, 12, haaveilee animaattorin urasta. Animaattori tekee animaatioita, eli piirtää ja tekee liikkuvaa kuvaa sekä ääntä esimerkiksi televi­sioon ja elokuviin. Jasse on tehnyt omia animaatioita jo muutaman vuoden. Sitä ennen hän piirsi sarjakuvia.

”Aloin 8-vuotiaana piirtämään sarjakuvia vihkoihin. Ensimmäisissä sarjakuvissa oli tikku-ukkoja. Siitä se kaikki lähti. Sain kolme vuotta sitten ensimmäisen piirtopöydän, ja aloin piirtää sarjakuvia tietokoneelle digitaalisena”, Jasse muistelee.

Nyt Jassella on käytössä piirtonäyttö, joka on vielä edistyneempi laite kuin piirtopöytä. Hän piirtää kuvia suoraan näytölle, jossa kuvat saa liikkumaan ja niille voi tehdä ääniä.

Sipoossa asuva Jasse tehtailee animaatioita koulukaverinsa Eelis Erkkolan, 12, kanssa. Pojat työskentelevät Jassen kodin kellarissa laitteiden keskellä. Pöydällä on kyniä, vihkoja ja useita näyttöjä, joille voi piirtää animaatioita. Mikrofoni on valmiina piirroshahmojen vuorosanojen äänittämistä varten.

Pojat puhuvat vuorotellen mikrofoniin ja alkavat sitten sovittamaan hahmojen suiden liikkeitä vuorosanoihin sopiviksi. Jasse on kuvannut videolle omaa suutaan, kun hän puhuu. Sen avulla hän on opetellut, minkä muotoinen suu pitää piirtää jokaiselle sanalle.

Minuutin pituisen, mustavalkoisen animaation tekoon kuluu noin 30–45 minuuttia. Väritetyn klipin teko kestää vielä pidempään. Jasse ja Eelis käyttävät mielikuvitustaan hahmojen ja tarinoiden luomiseen.

Joskus he saavat ideoita keskusteluista kavereiden kanssa ja muista sarjakuvista.

”Kun keksin ideoita, kirjoitan ne ylös ja toteutan niistä joko sarjakuvia tai animaatioita”, Jasse sanoo.

Pojat työstävät parhaillaan animaatiota, joka näytetään koulussa heidän luokalleen. Animaa­tiossa esiintyvät Jasse ja Eelis omina piirroshahmoinaan. Juoni on yksinkertainen: Pojat eivät ole keksiä ideaa seuraavaan animaatioon. Lisäksi he ovat kuvanneet videolle omaa työskente­lyään, jotta luokkakaverit näkevät, miten animaatio syntyy.

Jassella on tallessa hänen ensimmäisiä sarjakuvapiirroksiaan. Yksi ensimmäisistä hahmoista oli kissa nimeltä Superkissa. Jasse piirtää usein myös itsensä sarjakuviin ja animaatioihin.

Animoinnin lisäksi pojat soittavat ukulelea ja kitaraa, eli myös taustamusiikkien teko animaatioihin onnistuu itse.

Jassen vanhemmat ovat tukeneet poikansa harrastusta innolla. Hän pääsi opettelemaan animaation tekoa yksityistunneilla. Jatkossa Jasse haluaa tehdä pidempiä animaatioita, joihin rakentaa tarinaa ja hahmoja.

Animaatio ei synny hetkessä

Lyhyenkin animaation tekoon kuluu paljon aikaa ja vaivaa.

Animaatioon on tehtävä äänet, kuvat ja liikkeet sekä sovitettava ne kaikki yhteen.

Animaatioita voi tehdä esimerkiksi tietokoneeseen liitetyn piirtopöydän tai piirtonäytön avulla.

Seuraa uutisia tästä aiheesta