Sananvapaus edistää tiedonkulkua yhteiskunnassa - Lasten uutiset | HS.fi
Kuvituskuva
Lasten uutiset|Puheenaihe

Sananvapaus edistää tiedonkulkua yhteiskunnassa

Sananvapaus on uutisiin ja sanomalehtiin liittyvä tärkeä käsite.

Helsingin Kansalaistorin leijonajääveistos muistutti tammikuussa sananvapauden tärkeydestä.

Julkaistu: 6.2. 8:48

Tammikuussa Helsingin Kansalaistorilla komeili leijonaa esittävä jääveistos, jonka tehtävä oli muistuttaa sananvapauden suojelemisesta. Sananvapaus on Suomen perustuslaissa oleva oikeus, joka kuuluu kaikille. Sananvapaus tarkoittaa, että jo­kainen saa hankkia, vastaanottaa ja levittää tietoa sekä kertoa mielipiteistään.

Sananvapaus ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki saavat sanoa ihan mitä tahansa. Vastuuseen voi joutua esimerkiksi valehtelusta, toisen haukkumisesta ja toisen yksityisasioiden kertomisesta julkisuudessa.

Tällä viikolla vietetään Sanomalehti­viikkoa. Sananvapaus mahdollistaa myös sen, että sanomalehdet saavat kirjoittaa ja julkaista tietoa maailman eri asioista, kuten politiikasta, taloudesta ja johtajista. Sanomalehdillä ja muulla medialla on siksi suuri vastuu paikkansapitävyydestä.

Sananvapauden ansiosta tieto kulkee yhteiskunnassa vapaasti. Siksi Helsingin Sanomat tilasi leijonajääveistoksen toimituksensa eteen Kansalaistorille. Vasta­päätä toimitusta sijaitsee keskuskirjasto Oodi, joka on myös osoitus sananvapaudesta. Kirjasto on avoin kaikille, ja siellä on saatavilla tietoa sekä välineitä uuden tiedon luomiseen, kuten tietokoneita.

Seuraa uutisia tästä aiheesta