Oppilaat tekivät musiikkivideon kertoakseen, että Lahdessakin on ruotsinkielinen koulu - Lasten uutiset | HS.fi
Kuvituskuva
Lasten uutiset

Oppilaat tekivät musiikkivideon kertoakseen, että Lahdessakin on ruotsinkielinen koulu

Lahtelaisoppilaat tekivät oman kappaleen ja musiikkivideon koulunsa ruotsinkielisyydestä.

Julkaistu: 7.2. 9:07

Viime syksynä uuden kouluvuoden alussa 80 lahtelaisoppilaalla oli edessä muutto uusiin koulu­tiloihin. Svenska skolan i Lahtis eli Lahden ruotsinkielinen koulu ja sen yhteydessä toimiva päiväkoti pääsivät muuttamaan vas­taremontoituun rakennukseen, vain kivenheiton päähän Lahden juna-asemasta.

Uuden rakennuksen kunniaksi oppilaat ja vanhemmat ryhtyivät viime keväänä suunnittelemaan koululle omaa kappaletta ja ­musiikkivideota, joka käsittelisi ruotsin kieltä Lahdessa.

”Olimme muuttamassa uuteen kouluun, joten halusimme tehdä videon kertoaksemme, että täällä Lahdessakin on tällainen ruotsinkielinen koulu”, sanoo Minnea Mustonen, 12.

Svenska skolan i Lahtis on ­nimittäin harvinaisuus alueellaan. Koulu on Lahden ja lähikuntien ainoa ruotsinkielinen alakoulu.

SAnoittamista, säveltämistä, nauhoittamista ja kuvaamista sisältävä projekti oli iso panostus oppilailta ja vanhemmilta.

”Oppilaiden joukosta valittiin kuoro ja solistit. Ryhdyimme suunnittelemaan ja kirjoitimme muun muassa kappaleen tekstit ja piirsimme videolle kuvakäsikirjoituksen”, Minea valottaa tekoprosessia.

”Lopulta kävimme studiolla äänittämässä ja kuvasimme vi­deon”, lisää Liina Mäki, 12.

Esiintymisjännityksestä huolimatta projektin parissa työskentely oli kaikkien mielestä kivaa.

”Videon tekeminen oli hauskaa ja aika erilaista”, sanoo Matilda Henriksson, 13.

”Parasta oli se, että kuvaus­päivälle sattui aurinkoinen ja ­hyvä sää”, Liina sanoo.

”Ja päivän päätteeksi pääsimme McDonald’siin syömään”, sanoo Aarni Lehtonen, 11.

Lahdessa ruotsinkielisen koulun oppilaat ovat kaksikielisiä eli he puhuvat sekä suomea että ruotsia.

Oppitunneilla puhutaan pelkästään ruotsia, mutta välitunnilla kieli saattaa joskus huomaamatta vaihtua suomeen. Kaikki ovat silti iloisia siitä, että saavat käydä koulua ruotsiksi.

”On hyvä osata kahta kieltä. Se voi auttaa työnhaussa sitten isompana”, Minnea sanoo.

”Saat töitä helpommin ja voit muuttaa esimerkiksi Ruotsiin”, Liina pohtii.

Koulussa aloittaa myös jatkuvasti uusia oppilaita, joten siellä tarvitaan lisää ruotsinkielistä henkilökuntaa. Koulu toivookin, että se onnistuisi videon avulla houkuttelemaan Lahteen enemmän ruotsinkielisiä opettajia.

”Mielestäni on tärkeää, että osaamme ruotsia, jotta se jatkuisi suvussamme. On myös hyvä, että se näkyy Suomessa, että tämä on kaksikielinen maa”, Matilda sanoo.

Musiikkivideon voi katsoa Youtubessa.

Suomenruotsalaiset

Ruotsi on Suomen toinen virallinen kieli. Suomessa asuu noin 300 000 ruotsinkielistä, joilla on oikeus asioida äidinkielellään.

Suomessa asuvia ruotsinkielisiä kutsutaan suomenruotsalaisiksi. Ruotsia puhuvia asuu eniten Uudellamaalla, Pohjanmaan rannikolla, Ahvenanmaalla ja Turun saaristossa.

Tunnettuja suomenruot­salaisia ovat esimerkiksi Johan Ludvig Runeberg, Tove Jansson, Krista Siegfrids ja Kevin Lankinen.

Seuraa uutisia tästä aiheesta