Karjalanpiirakka, kalakukko ja puikulaperuna – Tunnetko suomalaiset perinneruuat? - Lasten uutiset | HS.fi
Kuvituskuva
Lasten uutiset

Karjalanpiirakka, kalakukko ja puikulaperuna – Tunnetko suomalaiset perinneruuat?

Suomalainen ruoka on tärkeä osa maamme kulttuuria. Jotkin ruuat ovat Euroopan unionin suojaamia.

Valdemar Saloniemi (vasemmalla) ja Niko Smith saivat jälkiruuaksi leipäjuustoa, lakkamarjoja ja parfait-jäädykettä.

Valdemar Saloniemi (vasemmalla) ja Niko Smith saivat jälkiruuaksi leipäjuustoa, lakkamarjoja ja parfait-jäädykettä. Kuva: Mika Ranta / HS

Julkaistu: 21.2. 2:00

Tokaluokkalaiset Niko Smith, 8, ja Valdemar Saloniemi, 8, pääsevät helsinkiläiseen Ravin­tola Nokkaan maistelemaan suomalaisen ruuan parhaita antimia.

Tarjolla on muun muassa ­blinejä muikunmädin, punasipulin ja smetanan kera sekä hauella täytettyjä ruistacoja, joiden päällä on kuusesta valmistettua majoneesia.

Nokan keittiömestari Ari Ruoho sanoo, että niistä voisi tulla uusia suomalaisia perinneruokia.

Joillain suomalaisilla ruuilla ja raaka-aineilla on erityinen asema: Niillä on Euroopan unionin (EU) myöntämä nimisuoja.

Jos ruokatuotteella on hyvä maine ja se on laajasti tunnettu, se voi saada EU:lta nimisuojan. Silloin mistään muusta myytävästä tuotteesta ei saa käyttää samaa nimeä. Tällainen tuote on esimerkiksi karjalanpiirakka.

Jos haluaa myydä karjalanpiirakoita ja kutsua niitä juuri sillä nimellä, ne on valmistettava tietyllä tavalla ja tietyistä ainesosista. Nimisuoja auttaa pitämään perinneruuat elossa ja estämään nimen väärinkäytön.

Kuvituskuva

Tuote saa nimisuojan, jos se ­läpäisee EU:n laatujärjestelmän säännöstelyn. Nimisuojan saa­minen voi kestää jopa vuosia. Suojattuja ruokatuotteita ja juomia on Euroopassa tuhansia. Esimerkiksi Ranskalla on samppanjajuoma ja Italialla parmesaanijuusto.

Suomella on suojattuja tuotteita tällä hetkellä kaksitoista. Karjalanpiirakan lisäksi niihin kuuluu muun muassa kalakukko, Lapin puikulaperuna, Lapin poron liha ja alkoholia sisältäviä juomia.

Keittiömestari Ari tarjoilee Nikolle ja Valdemarille poronlihaa ja puikulaperunaa. Liha ja peruna maistuvat, mutta annoksen puolukat ovat liian kirpeitä. Suomalaiset marjat ovat usein voimakkaan makuisia.

”Suomi on erityinen alue, sillä meillä on lyhyt ja nopea kasvukausi, minkä takia marjoista voi tulla erimakuisia kuin muualla maailmassa”, kertoo Marjo Särkkä-Tirkkonen Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista, jossa tutkitaan ruuantuotantoa.

Marjo ennustaakin, että jokin suomalainen marjavalmiste voisi saada seuraavaksi nimisuojan EU:lta. Marjon mukaan on tär­keää, että suojatut ruuat ovat alueensa makuisia eli liittyvät vahvasti seutuun, jolta ne ovat peräisin. Myös saunapalvikinkku, leipäjuusto ja muikunmäti saattaisivat olla tulevaisuuden tunnettuja ruokatuotteita.

”Suomalaisille ruuille on haettu nimisuojia aika vähän, vaikka monella niistä olisi siihen edellytyksiä”, Marjo sanoo.

Nimisuojia on kolme erilaista. Suojattu alkuperänimitys tarkoittaa, että raaka-aineet on hankittava ja tuote valmistettava tietyllä alueella. Suojattu maantieteellinen merkintä vaatii, että tuotanto, jalostus tai käsittely tehdään tietyllä alueella. Aito perinteinen tuote tarkoittaa, että tuotteella on tietty valmistusmenetelmä tai resepti.

Koululaistoimittajat Niko Smith ja Valdemar Saloniemi maistelivat uusia suomalaisia ruokia.

Seuraa uutisia tästä aiheesta