Presidentti Donald Trump vapautettiin syytteistä - Lasten uutiset | HS.fi
Kuvituskuva
Lasten uutiset|Puheenaihe

Presidentti Donald Trump vapautettiin syytteistä

Donald Trumpin epäiltiin käyttäneen valtaansa väärin.

Donald Trump, 73, on kolmas Yhdysvaltojen presidentti, jota on syytetty virkarikoksista. Kuva: Stefani Reynolds / ZUMA

Julkaistu: 21.2. 2:00

Yhdysvaltojen presidenttiä Donald Trumpia epäiltiin viime syksynä virka­rikoksista, jotka olisivat voineet johtaa viraltapanoon eli siihen, että hän ei olisi voinut jatkaa presidenttinä. Syytöksistä pidettiin helmikuussa äänestys Yhdysvaltain senaatissa, joka osallistuu lakien sää­tämiseen. Äänestys oli tasainen, mutta äänet Trumpin jatkon puolesta voittivat.

Syytteitä oli kaksi: vallan väärinkäyttö ja oikeudenkäytön estäminen. Vallan väärinkäyttöä epäiltiin siksi, että Trumpin uskottiin painostaneen Ukrainaa tutkimaan hänen poliittista vastustajaansa, jotta Ukraina saisi Yhdysvalloilta rahaa aseisiin. Oikeudenkäytön estämisen epäily taas liittyi siihen, että Trump olisi häirinnyt omiin toimiinsa kohdistunutta rikostutkintaa.

Yhdysvalloissa on vain kaksi suurta puoluetta: republikaanit ja demokraatit. Trump kuuluu republikaaneihin, joten enemmistö senaatin republikaaneista äänesti hänen jatkonsa puolesta. Kaikki senaatin demokraatit äänestivät häntä vastaan virkarikossyytteessä.

Kolme vuotta Yhdysvaltojen presidenttinä toiminut Trump pyrkii jatkamaan maan presidenttinä myös ensi syksynä järjestettävien vaalien jälkeen.