Virustaudin sairastaminen vahvistaa immuniteettia - Lasten uutiset | HS.fi
Kuvituskuva
Lasten uutiset|Puheenaihe

Virustaudin sairastaminen vahvistaa immuniteettia

Kun ihmisen elimistö on kerran päihittänyt tietyn taudin, se osaa myöhemmin suojautua siltä.

Eri taudeilta suojaavia rokotteita annetaan usein pistämällä neulalla käsivarren lihakseen. Kuva: Sami Kero / HS

Julkaistu: 27.3. 2:00

Kun ihminen sairastuu ja sen jälkeen paranee, hänen immuniteettinsa eli vastustuskykynsä kasvaa. Se tarkoittaa, että ihminen ei enää sairastu yhtä helposti tai nopeasti samaan tautiin.

Ihmiskeho on älykäs: kun elimistöön hyökkää uusi virus, se oppii tunnistamaan sen ja myöhemmin taistelemaan sitä vastaan. Samoin on todettu käyvän uudenlaisen koronaviruksen eli covid-19-taudin kohdalla. Jos ihminen sairastaa koronaviruksesta saamansa taudin ja toipuu siitä, hän todennäköisesti ei sairastu tautiin uudelleen ainakaan hetkeen.

Maailmalla on aiemminkin levinnyt koronaviruksia, esimerkiksi sars-tauti 2000-luvun alussa. Tutkimusten mukaan sarsin sairastaneet saivat kaksi tai kolme vuotta kestävän immuniteetin virusta vastaan. Covid-19-taudin kanssa uskotaan käyvän samoin. Immuniteetin kesto ei ole varmaa, sillä uudesta viruksesta ei vielä tiedetä kaikkea. Alustavia tutkimuksia on kuteinkin jo tehty.

Jos koronavirus laantuu, se tuskin enää leviää parin vuoden päästä. Siihen mennessä on todennäköisesti kehitetty rokote, joka sisältää pienen määrän virusta ja opettaa näin elimistöä tunnistamaan sen ja taistelemaan sitä vastaan.

Seuraa uutisia tästä aiheesta