Nyt kaikki yli 5-vuotiaat voivat saada koronarokotteen - Lasten uutiset | HS.fi

Nyt kaikki yli 5-vuotiaat voivat saada koronarokotteen

Uusia rajoituksia otetaan taas käyttöön nopeasti leviävän omikronmuunnoksen takia.

Helsingissä 5–11-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotukset aloitettiin viime viikon lauantaina. 10-vuotias Onni Pulkkinen tuli hakemaan rokotetta äitinsä Miisa Pulkkisen kanssa.

22.12.2021 12:53

Sosiaali- ja terveys­ministeriö ilmoitti keskiviikkona, että Suomessa aletaan tarjota koronavirusrokotetta kaikille viisi vuotta täyttäneille. Suurin osa (yli 80 prosenttia) 12 vuotta täyttäneistä on jo saanut ainakin kaksi koronavirusrokotetta, mutta sitä nuorempien rokottamista pohdittiin pitkään.

Lapset sairastuvat vain harvoin vaikeaan koronatautiin, ja siksi rokotetta suositeltiin vasta viime viikolla sellaisille 5–11-vuotiaille, jotka kuuluvat taudin riskiryhmään. Heillä on siis jokin muu sairaus, joka voisi pahentua koronataudista tai joka voi lisätä riskiä sairastua vaikeaan tautiin.

Esimerkiksi Helsingissä riskiryhmään kuuluvien 5–11-vuotiaiden rokotukset aloitettiin lauantaina. Nyt rokotetta päätettiin kuitenkin tarjota kaikille viisi vuotta täyttäneille.

Hallitus päätti uusista rajoituksista

Koronavirustartuntojen määrä on taas lisääntynyt nopeasti uuden omikronmuunnoksen takia. Siksi Suomen asioista päättävä hallitus ilmoitti tiistai-iltana monista uusista rajoituksista. Esimerkiksi ravintoloiden aukioloa ja koronapassin käyttöä rajoitetaan kolmen viikon ajaksi.

Korkeakouluja suositellaan myös siirtymään etäopetukseen. Lasten ja nuorten elämää halutaan nyt kuitenkin rajoittaa mahdollisimman vähän, ja siksi peruskoulut sekä lukiot ja ammattikoulut eivät tällä kertaa vaihda etäopetukseen.

Mistä rokotteen saa?

Kunnat päättävät itse rokotusten järjestämisestä. Ne kertovat, missä ja milloin rokotteita voi saada. Niitä voidaan antaa esimerkiksi rokotuspisteissä tai kouluissa joululoman jälkeen.

Rokotetta ei ole pakko ottaa, vaan jokainen saa itse päättää rokottautumisesta. Suurin osa lapsista tarvitsee rokotetta varten huoltajien luvan.

Lapset rokotetaan Pifzer-yhtiön valmistamalla lapsille soveltuvalla rokotteella, joka eroaa hieman aikuisten versiosta. Rokotetta kehittävä Pfizer on kokeillut myös alle 5-vuotiaiden rokottamista, mutta kokeissa ei olla ainakaan vielä saatu toivottuja tuloksia.

Jos olet menossa ottamaan rokotetta, voit valmistautua siihen lastentautien erikoislääkärin Erik Qvistin neuvoilla. Erikin vinkit rokotusjännitykseen voit lukea täältä.

Luetuimmat

Uusimmat videot