Sannan piirustuskoulu: Näin piirrät kasvot

Opi piirtämään ihmisen kasvot oikeilla mittasuhteilla.

Näillä ohjeilla voit opetella vaihe vaiheelta ihmisen kasvojen mittasuhteiden piirtämistä. Muista kuitenkin, että taiteessa ei ole oikeaa eikä väärää. Sarjakuvahahmot ja karikatyyrit ovat hauskoja juuri siksi, että niissä vääristellään mittasuhteita tarkoituksella. Testaa, miten hahmon luonne muuttuu, jos teet esimerkiksi nenästä suuremman tai laitat silmät lähemmäs toisiaan.

1. Piirrä pään muoto eli kananmuna, joka kapenee alaspäin. Mittaa sekä pään leveys että korkeus ja piirrä molempien puoliväliin kevyesti lyijykynällä apuviivat. Ne on merkitty tässä punaisella katkoviivalla.

2. Mittaa vaaka-apuviivalta puolivälin puoliväli molemmin puolin päätä ja piirrä kohtiin silmien pupillit eli mustat keskukset. Jätä pupillin reunaan pieni valkoinen valopilkku. Piirrä kummankin pupillin alle pieni kaari. Se on silmän iiriksen eli värillisen osan alareuna.

3. Neutraalissa ilmeessä silmän iiriksestä näkyy vain alaosa ja yläosa jää yläluomen alle piiloon. Piirrä silmät iiriksien ympärille: alempi kaari iiriksen alle ja ylempi siten, että se koskettaa pupillia. Silmien etäisyys toisistaan on sama kuin yhden silmän leveys.

4. Etsi nenän paikka: Se on vaaka-apuviivan ja leuan puolivälissä. Nenän leveys on sama kuin silmien väliin jäävän tilan leveys.

5. Etsi suun paikka: Se on nenän ja leuan puolivälissä. Tee kohtaan nenän levyinen kaari apuviivan yläpuolelle. Se on alahuulen alareuna.

6. Piirrä silmien päälle ensin yläluomet ja sitten niiden päälle kulmakarvat. Tee kulmakarvat katkonaisilla karvan kasvusuuntaan kaartuvilla pienillä viivoilla. Katso peilistä, miten kulmakarva kasvaa.

7. Piirrä alahuulen päälle ylähuuli ja huulien väliin viiva. Kaarra suupieliä ylöspäin, jos haluat hymyn kasvoille.

8. Etsi korvien paikat: Korvat asettuvat silmien ja nenän väliin kuten kuvassa. Korvat ovat yllättävän suuret!

9. Piirrä kevyesti lyijykynällä henkarin kaari pään alle siten, että sen korkein kohta koskettaa leukaa. Piirrä sitten kaula: se on lähes pään levyinen ja alkaa korvien juuresta. Kumita kaulan kohdalta henkarin kaari ja piirrä paidan kaulaaukoksi syvä kaari (tai v-kirjain, jos paidassa on v-aukko). Vahvista henkarin kaaret kaulan ympärillä hartialinjaksi. Piirrä vielä hiukset kallon suojaksi. Hiusrajan korkeus vaihtelee, mutta otsa on kaikilla korkea: silmän pupillista huulien väliin ja hiusrajaan on suunnilleen yhtä pitkä matka. Jos hahmolla on otsatukka, hiusraja jää piiloon.

Luetuimmat

Uusimmat videot