Sannan piirustuskoulu: Kuvataan tunteita ilmeillä

Piirroshahmojen ilmeet ovat tuttuja myös erilaisista emojeista.

Miten silmät, kulmakarvat ja suu vääntyvät ja kääntyvät, kun tunteet myllertävät? Nyt opettelemme sarjakuvapiirtäjien käyttämiä kikkoja. Sovella oppimaasi omiin piirroshahmoihisi, joilla voi olla myös koko pää nenineen ja korvineen. Tässä silmät on esitetty palloina, mutta voit yhtä hyvin piirtää myös todenmukaisempia silmiä.

1. NEUTRAALI Lepotilassa yläluomet laskeutuvat hiukan silmien pupillien eli mustien keskuksien päälle, kulmakarvat ovat suorassa ja suu kiinni. 2. ILO Hymyillessä alaluomet, pupillit, kulmakarvat ja suupielet nousevat ylöspäin. Suu aukeaa. 3. SURU Suru saa yläluomet ja kulmakarvat valahtamaan sivuille ja alas. Pupillit jäävät sivuilta yläluomen alle. Suupielet vääntyvät alaspäin. 4. HÄMMÄSTYS Hämmästys saa silmät ja suun aukeamaan apposen auki. Pupillit tuijottavat suoraan eteenpäin ja kulmakarvat kohoavat.

5. INHO Inho saa kasvot vetäytymään irvistykseen, jossa suu aukeaa ja vääntyy alaspäin. Kieli työntyy ulos. Kulmakarvat kurtistuvat. Sekä ylä- että alaluomet nousevat pupillin päälle ja painavat näin katsetta viiruksi. 6. VIHA Viha painaa kulmakarvat keskeltä alas ja luomet nousevat kuten inhossa mutta jyrkemmässä kulmassa. Hampaat ja huulet kiristyvät yhteen. Sarjakuvissa ilmettä korostetaan avaamalla huulia suun laidoilta, jolloin hampaat paljastuvat. 7. NOLOSTUMINEN Nolostuminen saa katseen harhailemaan, jolloin pupillit hakeutuvat silmän reunaan. Alaluomet kohoavat, kulmakarvat painuvat sivuille ja suu venyy leveäksi viivaksi. Poskille nousee puna. 8. TUSKASTUMINEN Ärsytys tai tuskastuminen saa koko naaman painumaan kurttuun. Silmät painuvat tiukasti kiinni, kulmakarvat rutistuvat alas ja keskelle sekä suu kiristyy kiinni. Sarjakuvissa tätä tunnetta korostetaan usein kuvaamalla suu aaltoviivana.

9. PELKO Pelko nostaa alaluomet ylös ja aukaisee silmät siten, että yläluomia ei näy. Kulmakarvat nousevat ylös ja painuvat sivuille. Suu aukeaa ja suupielet valahtavat alaspäin. 10. JÄRKYTYS Järkytys on sukua pelolle. Sarjakuvissa tunnetta korostetaan silmien suurenemisella ja sillä, että suu ja luomet alkavat väpättää. Tämä kuvataan aaltoilevalla viivalla. 11. PETTYMYS Pettynyt ei katso kohti, jolloin pupillit asettuvat silmien jompaankumpaan reunaan. Alaluomet kohoavat sekä yläluomet ja kulmakarvat painuvat. Suu mutristuu sivulle. 12. RIEMU Riemu saa ihmisen nauramaan. Silmät menevät kiinni. Ne esitetään sarjakuvissa usein ylöspäin kääntyneinä kaarina. Kulmakarvat nousevat sivuille ja suu aukeaa.

13. KATUMUS Katuva ei katso kohti vaan pupillit hakeutuvat ylös ja sivuille. Kulmat kohoavat ja suu aukeaa outoon tekohymyyn, jossa hampaat ovat kiinni. 14. TEHTÄVÄ 1 Kokeile erilaisia suita samojen silmien ja kulmien pariksi. Mitä ilmeelle tapahtuu, jos esimerkiksi avaat vain toisen suupielen? 15. TEHTÄVÄ 2 Vaihda kulmakarvojen asentoja. Mitä tapahtuu, jos esimerkiksi kurtistat kulmat epäsymmetrisesti? 16. TEHTÄVÄ 3 Testaa pupillien ja luomien liikkeen vaikutusta ilmeeseen. Kokeilemalla löydät lisää ilmeitä ja tunnetiloja.

Luetuimmat

Uusimmat videot