Opettajat menevät lakkoon kymmenessä kaupungissa – koululaisille viikon ylimääräinen vapaa vapun jälkeen

Lasten uutiset tarjoaa lapsille puuhaa lakkopäivien ajaksi.

Luokkahuoneet tyhjenevät taas monessa koulussa opettajien lakon myötä. Kuva Meilahden yläasteelta keväältä 2021.

29.4. 15:23

Opettajien lakko varmistui perjantaina. Lakko vaikuttaa suoraan koululaisten elämään kymmenessä Suomen kaupungissa, sillä lakkoon menee yhteensä 22 000 opettajaa.

Lakkoon kuuluvissa kaupungeissa laitetaan perusopetus tauolle. Tämä tarkoittaa lakkoa koskevien koulujen oppilaille viikon ylimääräistä vapaata, joka alkaa tiistaina vapun jälkeen.

Lakko koskee yhteensä 81 000 kunta-alan työntekijää. Lakko sulkee kouluja ja päiväkoteja 3.–9. toukokuuta kymmenessä kaupungissa: Espoossa, Helsingissä, Kauniaisissa, Vantaalla, Oulussa, Rovaniemellä, Jyväskylässä, Tampereella, Turussa ja Kuopiossa.

Lisäksi lakko vaikuttaa muun muassa kirjastojen ja museoiden toimintaan.

Koteihin on jaettu tietoa lakosta Wilma-koulusovelluksen kautta. Esimerkiksi Vantaalla vanhemmille kerrottiin Wilman kautta, kuinka osaa päiväkodeista pyritään pitämään auki. Samassa viestissä kerrottiin myös, että kaikki peruskoululaiset voivat käydä ruokailemassa tietyillä kouluilla lakon aikana. Vantaa siis tarjoaa ruuat halukkaille, mutta ruokaa ei ole tarjolla kaikilla kouluilla.

Helsinki on kertonut pitävänsä lakon aikana auki 72 päiväkotia eri puolilla Helsinkiä. Päiväkodeissa tulee kuitenkin olemaan rajallinen määrä työntekijöitä.

Kaikkien opettajien ei ole pakko osallistua lakkoon. Siksi kaupungit ovat kertoneet arvioivansa tilannetta uudestaan lakon alettua, kun on tiedossa kuinka paljon kouluihin on mahdollista saada henkilökuntaa. Jos henkilökuntaa riittää, voi yksittäiset koulut kutsua yksittäisiä luokkia opetukseen.

Opettajat ja muu kunta-ala vaati palkankorotuksia Palkkapäivä-mielenilmauksessa Helsingin Senaatintorilla huhtikuun alussa.

Opettajat ja muut kunta-alan työntekijät vaativat parannusta palkkaukseen. Heidän toiveissa on uusi palkkaohjelma, jonka myötä palkka nousisi useampana vuotena.

Kunta-alan työntekijät ovat yrittäneet neuvotella palkankorotuksia työnantajiensa kanssa, mutta tilanne on ajautunut pahaan solmuun. Solmua avaamaan on työministeriön toimesta asetettu sovittelulautakunta, joka yrittää saada sopua aikaiseksi osapuolten välille.

Sopua ei syntynyt, joten nyt työntekijät yrittävät saada tahtonsa läpi lakon avulla.

Tekemistä lakkopäivien ajaksi!

Jos lakon alkaessa tulee tylsää, Lasten uutisista löytyy puuhaa.

Lasten uutiset tarjoaa kivaa tekemistä lakkopäivien ajaksi. Vapaapäiviin mahtuu varmasti paljon kivaa ulkoilua, pelejä ja leikkejä, mutta välillä on hyvä pysähtyä kivan askartelun, piirtelyn tai puuhien äärelle.

Julkaisemme lakon aikana erilaisia puuhatehtäviä ja sisältöä, josta opit uutta ja kiinnostavaa. Luvassa muun muassa piirustuskoulua, askartelua, kevään merkkejä ja avaruutta.

Lakkopuuhaa tarjolla Lasten uutisissa tiistaina 3. toukokuuta. Kerro myös kavereillesi!

Luetuimmat

Uusimmat videot