Lukeminen tempaisee helposti mukaansa. Erjona Maksuti ja Avin Zaid Fawzi Kontulan alakoulun lukunurkkauksessa.

Kivaa lukemista kevääseen!

Onko kotona tylsää? Kaipaatko lukemista? Tässä valikoima HS Lasten uutiset -sanomalehden lukijoiden suosikkeja.


3.5. 2:00

Tylsä elämäni

Kirjoittanut Minna Levola-Konkka, 171 sivua, Karisto 2020

”Kirja kertoo Lindasta, joka on viidesluokkalainen. Lindan paras ystävä Emmis saa reiät korviinsa, ja Lindasta tulee luokan ainoa tyttö, jolla niitä ei ole. Lindan pikkusisko Linnea ärsyttää, ja äiti on tyhmä. Akvaariokalat ovat tylsiä lemmikkejä, mutta onneksi Linda saa sentään välillä hoitaa Emmiksen hoitokoiraa Nessua.

Saaga Lampi

Emmis ja Linda keksivät, että he voisivat salaa ottaa reiät Lindankin korviin. Siinä ei tietenkään käy hyvin, ja Lindan korva turpoaa. Kirjan lopussa Linda saa korvikset äidin luvalla. Kirjassa kerrotaan arjen sattumuksista, kuten kadonneesta ympäristöopin kirjasta ja verisistä porkkanoista. Kirjassa hyvää oli se, että se on samastuttava ja hauska. Huonoja puolia on ehkä se, että kirjassa ei ole kuvia.

Suosittelisin kirjaa, sillä tarinaan on helppo mukautua ja kirjaa oli hauska lukea. Kirja sopisi noin 9–13-vuotiaille. Kirja oli sopivan pituinen, mutta lukisin mielelläni lisää Lindasta. Kirjalla on jatko-osa nimeltä Ujo elämäni, joka ilmestyi vuonna 2021.”

Saaga Lampi, 11

Tatu ja Patu – Kovaa menoa kiskoilla

Kirjoittaneet ja kuvittaneet Aino Havukainen ja Sami Toivonen, 48 sivua, Otava 2020

”Tämä on hauska sarjakuva, jossa tapahtuu vähän kaikkea. Tatu ja Patu-kirjatkin ovat hauskoja, mutta minusta sarjakuva toimi. Siinä on paljon kaikkea sekoilua ja seikkailua. Yhdessä kohdassa Patu esimerkiksi teippasi rusinapurkin niskaansa, ja purkki oli siellä niskassa siihen asti, kunnes hän otti sen pois.

Pihla Tenhovirta

Suosittelen kirjaa 6–10-vuotiaille. Se on helppolukuinen ja hyvä lukemista harjoitteleville. Kun kuvia katsoo tarkkaan, silmiin pomppaa jotain hullua. Joillakin sivuilla kuvissa rupeaa näkymään tavaroista muodostuneita lauseita. Annan kirjalle viisi tähteä hyvistä vitseistä.”

Pihla Tenhovirta, 9

Iso Kiltti Jätti

Kirjoittanut Road Dahl, kuvittanut Quentin Blake, 231 sivua, WSOY 1982

”Kirjan päähenkilöitä ovat Sohvi ja Iso Kiltti Jätti eli IKJ. Kirja kertoo heidän ystävyydestään. Orpo Sohvi valvoo hirviöhetkellä ja näkee vahingossa IKJ:n. Kukaan ”ihmisparsa” ei ole aiemmin nähnyt IKJ:tä, ja siksipä IKJ nappaa Sohvin. Kirjassa on Ison Kiltin Jätin lisäksi yhdeksän pahaa jättiläistä, jotka ahmivat lapsia.

Ebba Karhu

Sohvi haluaa pahojen jättiläisten touhun loppuvan. Siksipä Sohvi keksii keinon, jonka avulla ihmislapsia ei enää katoa. Niinpä Sohvi ja IKJ lähtevät seikkailuun, joka vie heidät presidentinlinnaan saakka. Parasta kirjassa on hassut sanat, jotka saivat minut hyvälle tulelle. Kirjassa jätit kutsuvat ihmisiä ihmisparsoiksi. Kirjassa on myös paljon muita hassuja ilmaisuja, esimerkiksi poplimo ja poksutuhnu.

Juoni oli yllättävä ja mielenkiintoinen. Kirja ei ollut kauhean pelottava, vaikka siinä oli pahoja jättiläisiä. Ehkäpä kaikista pienimpien on kuitenkin parasta lukea kirjaa yhdessä aikuisen kanssa. Suosittelen kirjaa 7–12 vuotiaille.”

Ebba Karhu, 9

Hotelli Flamingo – Helleaalto

Kirjoittanut Alex Milway, 186 sivua, WSOY 2020

”Hotelli Flamingo on jännittävä kirjasarja, jossa on tyttö nimeltä Anna Dupont. Vaikka kirjassa onkin paljon vastoinkäymisiä, niistä kaikista selvitään. Suosittelen kirjaa erityisesti 7–10-vuotiaille, koska kirja on vähän jännittävä ja todella pitkä.

Venla Vuorimaa

Opin paljon tästä kirjasta, esimerkiksi sen, että kaikilla on elämässään vastoinkäymisiä, mutta kaikesta selvitään. Tykkäsin kirjasta koska se kertoo ystävyydestä ja siitä, miten rohkeasti kirjassa taisteltiin. Antaisin kirjalle neljä tähteä.”

Venla Vuorimaa, 9

Nevermoor – Morriganin koetukset

Kirjoittanut Jessica Townsend, 368 sivua, Otava 2018

”Nevermoor-kirjasarja kertoo Morrigan Korpista, joka asuu Korpin kartanossa tasavallan kanslerina toimivan isänsä, äitipuolensa ja isoäitinsä kanssa. Mutta Morrigan on kirottu, sillä hän on syntynyt ehtoona eli ajan viimeisenä päivänä.

Hertta Strandberg

Kaikki tasavallassa tapahtuvat onnettomuudet ovat hänen ja muiden kirottujen syytä. Morrigan ei siis voi käydä koulua, sillä hän tappaisi siellä luokkatoverinsa. Hän ei voi edes katsoa ketään silmiin. Kaikkein pahinta on, että hänen täytyy kuolla seuraavana ehtoona, kahdentenatoista syntymäpäivänään, eikä hän saa ikinä nähdä koiton kirkasta valkeutta, koitonjuhlia tai aikuisuutta.

Mutta miksi Morrigan saa tarjouspäivänä viisi tarjousta? Onko kuolemalla saappaat sekä punainen tukka ja parta? Mikä on nevermoor? Selviääkö Morrigan koetuksista vai paiskaako häive hänet kuolemaan, savun ja varjon jahdin armoille?

Parasta Nevermoorissa oli sen maailma: sisustusta muuttavat hotellihuoneet, hotellin kattokruunu, jättiläiskissa, joulu sekä joulupukin ja lumikuningattaren kilpailu. Nevermoor on hyvin kirjoitettu, ja sen henkilöt ovat ihania ja eläviä: Morrigan, Pihlaja, Sointu ja Jupiter. Joissain kohdissa Nevermoor saa haukkomaan henkeä, toisissa se loksauttaa leuat sijoiltaan.

Mielestäni Nevermoor sopii kaikille, jotka tykkäävät seikkailusta, fantasiasta, Harry Potterista tai ihanista kirjoista.”

Hertta Strandberg, 13

Luetuimmat

Uusimmat videot