1. Joutsen
Muuttolinnuista ensimmäisinä voi havaita suurina parvina palaavat laulujoutsenet, vaikka kaikki joutsenet eivät aina lähdekään Suomesta talveksi pois. Laulujoutsenet palaavat takaisin Suomeen yleensä maaliskuun alussa. Suomen kansallislinnun eli laulujoutsenen tunnistaa sen suorasta nokasta ja törähtelevästä äänestä.
2. Nokkosperhonen
Perhosista ensimmäisten joukossa heräävät nokkosperhoset, jotka talvehtivat usein rakennusten suojissa. Kun aurinko alkaa lämmittää, oranssinkirjavat nokkosperhoset lepattelevat esiin. Tänä keväänä nokkosperhosia on Etelä-Suomessa jo nähty, mutta ne kerääntyvät takaisin piiloon, jos keli yllättäen viileneekin.
3. Kekomuurahainen
Hyönteisistä ensimmäisinä heräävät muurahaiset, jotka kaivautuvat kekojensa uumenista lämmittelemään aurinkoisena päivänä. Erityisesti huhtikuun lämpiminä päivinä muurahaiskekoja kannattaa seurailla tarkasti, näkyykö niissä liikehdintää.
4. Peippo
Punertava pikkulintu Peippo on yksi niistä muuttolintulajeista, joka palaa ensimmäisten joukossa keväällä Suomen luontoon. Peipot lähtevät Suomesta talveksi Länsi-Eurooppaan, mutta palaavat sieltä takaisin yleensä jo varhain maaliskuun aikana.
5. Leppäkerttu
Hyvin pian muurahaisen virkoamisen jälkeen luonnossa voi alkaa nähdä myös leppäkerttuja eli tarkemmin sanottuna Suomessa yleisiä seitsenpistepirkkoja ja pörröisiä kimalaisia. Kimalaisten kuningattaret eli johtajat heräävät kimalaisista ensimmäisinä rakentamaan pesiä.
6. Sitruunaperhonen
Nokkosperhosen jälkeen herää sitruunaperhonen, jonka voi tunnistaa sen sitruunankeltaisesta kirkkaasta väristään. Sitruunaperhonen herää usein vähän myöhemmin kuin nokkosperhonen, koska se viettää talvensa yleensä metsissä, jotka lämpenevät rakennuksia hitaammin.
7. Leskenlehti
Tienpientareille putkahtava leskenlehti on takuuvarma kevään merkki. Kirkkaankeltainen leskenlehti kukkii aurinkoisilla alueilla usein rykelminä. Aikaisimmillaan leskenlehden voi bongata jo maaliskuun lopussa, mutta yleensä sen voi havaita vasta huhtikuussa.
8. Valkovuokko
Valkovuokko alkaa kukkia hyvin pian leskenlehden jälkeen, kun ruoho alkaa vihertämään ja maa alkaa olla kauttaaltaan sulanut. Yleensä valkovuokkoja on esiintynyt luonnossa äitienpäivän aikaan toukokuussa, mutta nykyisin ne saattavat kukkia jo paljon aiemmin kevään alkaessa aiempia vuosia varhaisemmin.
9. Sammakko
Sammakot saapuvat luontoon usein vasta huhtikuun lopussa tai toukokuun alussa. Niille kaikista tärkeintä on, että vesistöt ovat sulat. Sammakot kurnuttavat keväisin kovasti, koska ne etsivät kumppania ja haluavat lisääntyä. Siksi sammakoiden lisäksi varma keväänmerkki on myös ojiin ja lammikoihin ilmestyvät sammakonkudut. Myös sisiliskot ja käärmeet alkavat virkoamaan maan eteläosissa huhti-toukokuun aikana. Ole siis tarkkana, kun kuljet aurinkoisina kevätpäivinä kivikoissa!
Milloin oikein on kevät?
Kevään vuodenaikaan kuuluvat Suomessa maaliskuu, huhtikuu ja toukokuu.
Kevään alku voidaan määritellä myös termisesti. Terminen kevät alkaa silloin, kun vuorokauden keskilämpötila on pysyvästi 0 °C:n ja 10 °C:n välillä.
Kevät alkaa Etelä-Suomessa yleensä maaliskuussa. Pohjois-Suomessa terminen kevät alkaa usein huhtikuun puolivälissä.