[Mainos Bonusway] Varusta autosi talvikuntoon hyvissä ajoin – 7 vinkkiä - Mainos | HS.fi
MainosBonusway

Varusta autosi talvikuntoon hyvissä ajoin – 7 vinkkiä

MAINOS Älä anna talven yllättää, vaan huolla autosi ajoissa. Voit tehdä sen itse tai viedä ajoneuvosi ammattilaiselle.


18.10.2017 14:09

Autoilijan kannattaa varautua talviolosuhteisiin jo ennen ensimmäisiä räntäkelejä. Säästät rahaa, vaivaa ja hermoja valmistautumalla talven tuloon kunnolla ja ajoissa.

1. Pese ja vahaa auto

Tiesuola, kosteus ja lämpötilaerot rasittavat auton koria ja pintoja. Autoa on hyvä pestä säännöllisesti vuodenajasta riippumatta.

Vahaaminen on kuitenkin erityisen tärkeää ennen talvea, sillä se suojaa maalipintaa talviolosuhteissa. Vahatulle pinnalle ei myöskään kerry lunta ja jäätä yhtä helposti.

Puhdista myös auton ikkunat huolellisesti sisä- ja ulkopuolelta ja tarkista pyyhkimien sulkien kunto. Näin varmistat hyvän näkyvyyden iltojen pimetessä, sillä sisältä puhtaana pidetyt ikkunat huurtuvat pakkasella vähemmän.

2. Vaihda talvirenkaat ajoissa

Lakisääteinen talvirengaspakko alkaa joulukuun alussa ja kestää helmikuun loppuun saakka. Talvirenkaat kannattaa vaihtaa viimeistään, kun yöpakkaset alkavat.

Nykyään nastarenkaat kestävät hyvin kulutusta asfalttipinnalla, joten ne voi kelien vaatiessa vaihtaa huoletta jo lokakuussa.

Renkaiden vaihdon yhteydessä on hyvä tarkistaa niiden yleiskunto. Tärkeimpiä tekijöitä ovat urien syvyys ja riittävä nastojen määrä.

Turvasuosituksen mukaisen 3–4 mm urasyvyyden varmistat helposti kahden euron kolikolla. Laita kolikko pystyyn renkaan uraan. Jos kolikon hopeinen reunus jää näkyviin, renkaiden vaihtoa on syytä harkita.

Iän myötä renkaiden kumiseos myös kovettuu, mikä heikentää pitoa liukkaalla tienpinnalla.

Mittaa myös talvirenkaiden ilmanpaineet. Oikea ilmanpaine on yleensä kerrottu kuljettajan puoleisen oven karmissa ja auton käyttöohjekirjassa.

3. Huolehdi pakkasenkestävistä nesteistä

Pakkasella kesälle tarkoitettu tai reilusti laimennettu lasinpesuneste jäätyy. Vaihda lasinpesuneste talveen sopivaan ennen ensimmäisiä yöpakkasia.

Tarkista lisäksi jäähdytysnesteen pakkaskestävyys. Suomessa sen tulisi olla vähintään -30 °C.

4. Hanki kunnolliset talvivarusteet autoon

Lumen ja jään poistaminen auton ikkunoista ja peileistä vaatii hyväkuntoiset ja puhtaat apuvälineet. Likaiset ja huonokuntoiset välineet vahingoittavat lasipintoja. Sinulla pitäisi olla autossa mukana lapio, lumiharja ja jääraappa.

 

5. Tarkista akun kunto

Auton akun kapasiteetti laskee käytön myötä, ja ongelmat alkavat tyypillisesti talvella. Kylmyys laskee akun varauskykyä, ja jos varaustila laskee liian matalaksi, voi akku pahimmillaan jäätyä.

Ennen talven tuloa on hyvä testata akun kunto mittaamalla jännite yleismittarilla. Mittaus kannattaa suorittaa vuorokausi edellisen ajon jälkeen, ja mikäli akun jännite on alle 12,5 V, on vaihtoa syytä harkita.

6. Tarkista myös valojen ja jarrujen kunto

Ajovalojen polttimot kannattaa käydä läpi. Jos polttimoiden vaihtaminen itse on hankalaa, kannattaa ne vaihtaa huollon yhteydessä.

Tarkista myös jarrut, sillä ne joutuvat kovalle koetukselle talvella. Jarrupalat ja -levyt kuluvat, minkä seurauksena polttoainetta kuluu enemmän.

7. Hanki sisätilanlämmitin

Mikä olisi mukavampaa kuin lämmin auto pakkasaamuna? Sisätilanlämmittimiä saa joko sähköisenä tai polttoainekäyttöisenä. Ne sulattavat jään ikkunoista, mikä takaa hyvän ja selkeän näkyvyyden.

Kerää bonukset auton renkaista, varaosista ja huolloista

Bonusway on ilmainen palvelu, jonka avulla voi kerätä bonusta verkko-ostoksista rahana takaisin sekä saada alennuskoodeja ja tietoa tarjouksista.

Mukana on yli 800 verkkokauppaa mukaan lukien suositut autojen varaosa- ja rengaskaupat, kuten Skruvat.fi, rengas-online.com, Svenska Gummihuset sekä autohuoltoa tarjoavat Offerilla ja AutoJerry.

Lataa Bonuswayn mobiiliapplikaatio iOS- ja Android-laitteille.

Liityttyäsi saat 10 € lisäbonusta ensimmäisestä ostoksestasi: www.bonusway.fi/liity

Lue myös: