[Mainos: Freska] Tämä on pariskuntien yleisin riidanaihe – ja näin siitä pääsee eroon - Mainos | HS.fi
MainosFreska

Tämä on pariskuntien yleisin riidanaihe – ja näin siitä pääsee eroon

MAINOS Yksi pyykkikasa väärässä paikassa voi aiheuttaa repivän riidan. Monilla pariskunnilla kotitöiden jakaminen on jatkuva kivi kengässä.


10.11.2017 16:09

Mikä tekee arjestasi joskus suoranaista piinaa? Likaiset sukat lojumassa jälleen kerran liian kaukana pyykkikorista? Pinttyneet tahrat keittiön tasolla tai jalkapohjaa inhottavasti murjovat pikkulegot lattialla? Puoliso tarttui vihdoin imuriin, mutta sängynalus on edelleen täynnä pölypalleroita – väärin siivottu!

Kotitöiden jakaminen on yhdessä asuvien suomalaispariskuntien riidanaihe numero yksi, sen taakse jäävät jopa lastenkasvatukseen ja kommunikaatio-ongelmiin liittyvät kiistat.

Väestöliiton Perhebarometrin mukaan lähes joka toisessa avio- ja avoliitossa kotitöiden jakaminen aiheuttaa ristiriitoja ainakin kerran kuukaudessa, ja viikoittain näitä riitoja oli tutkituista noin 15 prosentilla. Ongelma pahenee lasten hankinnan myötä; lapsettomien parien keskinäinen kotitöiden jako oli tasaisempi.

Sukupuoliroolit ovat väljentyneet, ja se näkyy myös naisten kasvaneissa vaatimuksissa parisuhdetta kohtaan. Vertailtaessa edelliseen Perhebarometriin vuodelta 2003, kymmenen vuotta myöhemmin naiset odottivat kumppaniltaan muun muassa tasapuolisempaa osallistumista kotitöihin ja vahvempaa sitoutumista perheeseen.

Tutkimuksen valossa vaikuttaa kuitenkin siltä, että kotitöiden jakaminen ei ole vakavimpia riidanaiheita: niillä pariskunnilla, jotka olivat päätyneet eroon, tärkeimmät kiistakapulat olivat erilaiset arvot ja elämäntyylit, kommunikaatio sekä läheisyyden ja tunteiden ilmaisu. Myös vapaa-ajan käytöstä koitui useilla kiistoja.

Juuri yhteisen ajan lisääntyminen on asia, josta Freskalla siivoojana työskentelevä Tammy Waters saa paljon kiitosta asiakkailtaan.

”Kaikki siivoamiseen käytetty aika on pois mukavasta yhdessäolosta tai harrastuksista. Asiakkaat ovat onnellisia, kun he voivat osallistua enemmän lasten harrastuksiin tai lähteä vaikka treffeille puolison kanssa. Vieraitakin on helpompi kutsua kylään, kun ei tarvitse huolehtia, onko koti siistissä kunnossa.”

Näin siivouspalvelujen hyödyntäminen paitsi vähentää kotitöistä kinastelua, myös antaa lisää mahdollisuuksia parisuhteen ravitsemiseen.

Ketkä siivouspalveluja ostavat? Pääosin ruuhkavuosiarjessa elävät lapsiperheet ja kiireiset pariskunnat, kerrotaan Freskalta. Yleisimpiä asiakkaita ovat kolmikymppiset perheelliset, ja lähes 70 prosenttia heistä asuu kerrostalossa.

”Siivoan aivan kaikenkokoisia koteja, mutta asukkaita on yleensä vähintään kaksi ja usein enemmän”, Tammy Waters kertoo. Freskan asiakastutkimus vahvistaa asian: heidän asiakaskohteidensa neliömäärä vaihtelee paristakymmenestä aina kahteensataan.

Siivous ei ole suomalaisille enää luksuspalvelu. Freskan asiakkaiden tulotaso vaihtelee alimmasta ylimpään tuloluokkaan. Edullisimmillaan palvelu maksaa kotitalousvähennyksen jälkeen 17 euroa tunnilta. Näin ollen parin tunnin viikkosiivouksesta koituva todellinen kustannus jää alle 150 euroon kuussa.

Säännöllisen kotisiivouksen sijaan osa asiakkaista valitsee täsmäsiivouksen aina tarvittaessa. Ikkunanpesut, suursiivoukset tai ihan vain perussiivous silloin tällöin suo kaivatun hengähdystauon.

”Asiakkailla on hyvin erilaisia toiveita ja tarpeita meille”, sanoo Watersin kollega Aletta Albert. ”Monelle on helpotus kun hoidamme ne ikävät hommat, joita ei itse tule koskaan tehtyä, esimerkiksi hankalien pinttymien puhdistukset tai suihkuseinän pesu.”

Aletta on huomannut, että miehet ovat usein huomattavasti naisia tarkempia siivousasioissa. Heillä saattaa olla hyvin yksityiskohtaisia näkemyksiä siivoamisen kohteista ja siivoustavoista.

”Näen suuren helpotuksen monen naisen kasvoilla, kun minä otan puolisolta vastaan tämän pikkutarkan ohjeistuksen. Enää heidän ei tarvitse itse kuurata pieteetillä, vaan minä hoidan homman!” Albert nauraa.

Pelasta parisuhde – hanki siivooja!

Suomalaisen Freskan missio on antaa ihmisille aikaa – aikaa tehdä niitä asioita, jotka ovat kaikkein tärkeimpiä. Freska tarjoaa siivouspalveluja suurimmissa kaupungeissa. Toiminnan kulmakivenä on ympäristön kunnioittaminen, mikä näkyy siivousaineiden ja työasujen valinnassa. Freskan palveluja ostamalla tuet samalla John Nurmisen Säätiön toimintaa Itämeren hyväksi.

Tilaa siivooja kotiisi tai osta lahjakortti läheiselle: www.freska.fi

Lue myös: