MainosIf Tietoturva

Näin maksat turvallisesti digitaalisilla maksutavoilla

MAINOS Uudenlaiset, digitaaliset maksutavat yleistyvät vauhdilla älypuhelimissa ja verkossa. Niiden käyttö on varsin turvallista, kunhan muistaa pari perusasiaa.

Uusista maksutavoista jokainen voi valita itselleen sopivimman, mutta palveluntarjoajan taustat kannattaa selvittää, sanoo Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Mika Linna.


18.12.2017 16:15

Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Mika Linna sanoo, että maksutapojen kirjo on valtava. Jokainen voi nyt valita maksutavan, joka tuntuu itselle kätevimmältä.

– Yksi haluaa maksaa nettiostokset edelleen kortilla tai verkkopankissa. Toinen taas käyttää Paypal-palvelua, koska silloin ei tarvitse antaa korttitietojaan jokaiseen verkkokauppaan, Linna toteaa.

Kukkaro siirtyy kännykkään

Erityisen nopeasti yleistyy mobiilimaksaminen älypuhelimeen ladattavien sovellusten avulla. Apple Wallet ja MasterPass ovat tästä hyviä esimerkkejä.

– Kuluttaja tallettaa ensin palveluun maksu- ja etukorttiensa tiedot. Sen jälkeen kortteja ei enää tarvita, vaan ostoksensa voi maksaa kaupassa vilauttamalla puhelinta maksupäätteelle, Linna kuvaa.

Digitaalisiksi lompakoiksi kutsutut sovellukset nopeuttavat asiointia. Ongelmana kuitenkin on, ettei niillä voi vielä maksaa läheskään kaikissa kaupoissa ja ravintoloissa.

Moni kauppias on ymmällään keskenään kilpailevista vaihtoehdoista. Etenkin pienet yritykset joutuvat pohtimaan, millaisia maksupäätteitä kannattaisi hankkia ja millaisia kuluja niistä aiheutuu.

Nettimaksamisen monet vaihtoehdot

Myös pankit ovat tuoneet puhelimeen sovelluksia, joiden avulla voi tarkistaa tilinsä saldon ja siirtää rahaa vaikkapa kaverin tilille pelkällä kännykkänumerolla. Tällaisia ovat esimerkiksi Danske Bankin MobilePay, OP Ryhmän Pivo sekä OP:n, Nordean ja S-Pankin yhteinen Siirto-palvelu.

Verkkokaupoissakin törmää uusiin maksutapoihin. Esimerkiksi Paytrail on maksunvälittäjä, joka tarjoaa verkkopankin ja maksukorttien ohella maksutavaksi tiliä. Ostot veloitetaan automaattisesti tilin yhteyteen rekisteröidyltä maksukortilta.

Maksunvälityspalvelut ottavat jokaisesta ostosta provision. Vastineeksi verkkokaupan pitäjä saa toimivan ja turvallisen maksujärjestelmän, eikä kauppiaan tarvitse itse hoitaa maksuliikenteen vaatimia sopimuksia pankkien ja luottokorttiyhtiöiden kanssa.

Lähimaksaminen nopeuttaa asiointia

Kivijalassakin maksaminen uudistuu, sillä uusista maksukorteista löytyy niin sanottu lähimaksuominaisuus. Sitä voi käyttää pieniin, enintään 25 euron ostoksiin vaikkapa kaupassa tai kahvilassa.

Lähimaksaminen säästää aikaa, koska PIN-koodia ei tarvitse näppäillä maksupäätteeseen. Riittää, kun kortin vie laitteen viereen.

– Lähimaksamisen suosio kasvaa, koska se on kätevä tapa maksaa pieniä ostoja, arvioi Finanssivalvonnan riskiasiantuntija Erja Pullinen.

Valppaus tuo turvaa

Ovatko uudet maksutavat turvallisia? Tätä miettii moni kuluttaja mutta myös yritys. Mika Linna kehottaa aina selvittämään uusia palveluja tarjoavien tahojen taustat ennen kuin ryhtyy niitä kokeilemaan.

– Pankit, luottokorttiyhtiöt tai suuret matkapuhelinvalmistajat ovat vakiintuneita toimijoita, joiden palveluihin voi yleensä luottaa. Niillä on myös voimavaroja hoitaa asiat kuntoon, jos jotakin menee pieleen.

Myös Erja Pullinen arvioi, että uudet maksutavat ovat varsin turvallisia. Niiden käytössä kannattaa kuitenkin muistaa samat perusasiat kuin käteisen tai kortin käytössä.

– Mobiilimaksamisessa puhelimesta on pidettävä hyvää huolta. Laite tulee ehdottomasti suojata niin, ettei sitä voi käyttää ilman PIN-koodia tai sormenjälkitunnistusta. Ja jos puhelin katoaa, siihen liitetyt maksukortit tulee sulkea mahdollisimman pian, Pullinen toteaa.

Maksutavasta riippumatta Pullinen kehottaa kuluttajaa olemaan valppaana ja seuraamaan pankkitilinsä tilitapahtumia säännöllisesti.

– Myös turvarajojen asettamista kortilla tehtäville käteisnostoille ja verkko-ostoille kannattaa harkita.

Uudet maksutavat vaikuttavat myös yritysten maksamiseen

Yritysten osalta valppautta tarvitaan, kun työntekijöillä on käytössään maksuvälineitä yrityksen lukuun. On tärkeää varmistaa, että henkilöstö on tietoinen eri maksutapoihin liittyvistä riskeistä.

Mika Linna korostaa, että maksamiseen liittyvistä salasanoista ja PIN-koodeista on pidettävä aina hyvää huolta. esimerkiksi pankkiautomaatilla tai ravintolan tiskillä.

– Maksamista kannattaa lykätä, jos takana on joku, joka saattaa yrittää saada ensin koodin tietoonsa ja varastaa sitten kortin, Linna sanoo.

Yrityksen kannattaa harkita tietoturvavakuutuksen ja rikosvakuutuksen ottamista. Esimerkiksi Ifin rikosvakuutus korvaa vahingot, jotka aiheutuvat kadonneen tai varastetun maksukortin väärinkäytöstä – mutta myös mikäli työntekijä on väärinkäyttänyt firman luottokorttia.

Kun tietoturvasi on vaarassa, me autamme

Nämä sisällöt ovat Ifin ja Sanoma Creativesin yhteistuotantoa ja osa Ifin tietoturvaa käsittelevää artikkelisarjaa. Lue lisää www.if.fi/tietoturva

Lue myös: