[Mainos Finnkino] Winston Churchill kiehtoo edelleen – nämä asiat hänestä on hyvä tietää - Mainos | HS.fi
MainosFinnkino

Winston Churchill kiehtoo edelleen – nämä asiat hänestä on hyvä tietää

MAINOS Winston Churchill joutui tuoreena pääministerinä heti tulikokeeseen: viekö hän kansakuntansa sotaan natseja vastaan? Aiheesta kertova elokuva Synkin hetki tulee elokuvateattereihin 19. tammikuuta.

Oscar-ehdokas Gary Oldman tekee uskomattoman roolisuorituksen Winston Churchillinä uutuuselokuvassa Synkin hetki.


11.1.2018 15:57

On toukokuu 1940. Iso-Britannian tuore pääministeri Winston Churchill tuskailee Dunkirkiin mottiin jääneiden brittisotilaiden kohtaloa. Uhratako 4 000 miestä Calaisissa ylivoimaisille saksalaisjoukoille, jotta saataisiin evakoitua 300 000 sotilasta Dunkirkista? Näissä tunnelmissa mennään uutuuselokuvassa Synkin hetki.

Winston Churchill on innoittanut eri puolilla maailmaa historiantutkijoita, kirjailijoita ja elokuvantekijöitä. Churchillin jättämä perintö näkyy Euroopassa yhä tänä päivänä. Churchill tunnetaan suuren yleisön joukossa parhaiten siitä, että hän toisessa maailmansodassa taisteli fasismia vastaan vieden Iso-Britannian mukaan pitkään, mutta lopulta voitolliseen sotaan natsi-Saksaa vastaan. Tähän ajankohtaan keskittyy myös Synkin hetki -elokuva, joka valottaa poliittista draamaa toisen maailmansodan alun ratkaisuhetkillä.

Kokenut poliitikko vastusti natseja

Churchill oli kokenut poliitikko jo ennen toista maailmansotaa ja pääministerikauttaan. Hän oli hoitanut vuorotellen kaikkia tärkeitä ministerinsalkkuja ulkoministerin tehtäviä lukuun ottamatta. Churchill oli yksi ensimmäisistä poliitikoista, joka ymmärsi Hitlerin valtaannousuun liittyvän uhan ja sanoi sen myös ääneen. Churchillin tarkkanäköiset ennustukset toteutuivat valitettavasti vuonna 1939, kun toinen maailmansota alkoi Saksan hyökätessä Puolaan.

Churchill nimitettiin toukokuussa 1940 Iso-Britannian pääministeriksi ja hän toimi maan johdossa vaikeiden sotavuosien ajan. Churchill oli loistava puhuja ja hän valoi kansaan toivoa ja voitontahtoa innoittavilla puheillaan. Churchill kieltäytyi myös päättäväisesti neuvottelemasta natsien kanssa - Britannia olikin sodan alkuvaiheessa ainut osapuoli, joka vastusti Hitleriä aktiivisesti.

Yhtenäinen Eurooppa on ainoa vaihtoehto

Toinen maailmansota päättyi Euroopassa toukokuussa 1945, kun Saksa antautui. Sota oli saanut Churchillin vakuuttuneeksi siitä, että vain Euroopan yhdistyminen takaisi rauhan säilymisen tulevaisuudessa. Churchillin tavoitteena oli kitkeä kansalliskiihko ja sodanlietsonta Euroopasta lopullisesti. Churchill julisti, ettei Euroopalla ollut varaa vetää mukanaan vihan ja koston taakkaa.

Hänen mukaansa ensimmäinen askel kohti oikeuteen, armoon ja vapauteen perustuvan eurooppalaisen perheen perustamista olisi eräänlaisen Euroopan Yhdysvaltojen luominen. Vain siten sadat miljoonat raskaan työn raatajat voisivat löytää uudelleen sen ilon ja toivon, joka tekee elämästä elämisen arvoisen. Ensimmäinen askel tähän suuntaan oli ehdotus Euroopan neuvoston perustamisesta vuonna 1948 Haagissa.

Churchillin toinen pääministerikausi päättyi vuonna 1955. Churchilliä pidetään yhtenä 1900-luvun merkittävimmistä henkilöistä. Vuonna 2002 hänet äänestettiin BBC:n järjestämässä 100 Greatest Britons -kilpailussa kaikkien aikojen suurimmaksi britiksi.

Katso elokuvan traileri!

Synkin hetki elokuvateattereissa 19.1. alkaen

Historiallisiin tapahtumiin pohjautuva Synkin hetki käynnistyy II maailmansodan alkumyllerryksistä. Juuri astuttuaan pääministerin tehtäviin Winston Churchill (Oscar-ehdokas Gary Oldman) joutuu tekemään yhden elämänsä mullistavimmista ja ratkaisevimmista päätöksistä. Solmiako rauha natsi-Saksan kanssa vai taistellako kansakunnan ihanteiden, vapauden ja itsenäisyyden puolesta?

Hitlerin joukot vyöryvät Länsi-Eurooppaan ja miehityksen uhka kasvaa päivä päivältä. Painolasteinaan kansa, joka ei ole valmistautunut sotaan, epäluuloinen kuningas ja oman puolueen väki, joka juonittelee häntä vastaan, Churchillin on kestettävä tuo synkin hetki, herätettävä kansakunnan taistelutahto ja yritettävä muuttaa maailmanhistorian kulkua.

Varaa tai osta liput täältä!

Lähteet:

Max Hastings: Winston Churchill – sotavuodet 1940-1945

Markku Ruotsila: Churchill ja Suomi

Euroopan Unioni https://europa.eu/european-union/sites/europaeu/files/docs/body/winston_churchill_fi.pdf

Lue myös: