[Mainos Sopimuskone] Yrityksen arvoa voi kasvattaa laittamalla sopimusasiat kuntoon – Liian moni yrittäjä laiminlyö tämän puolen liiketoiminnassaan - Mainos | HS.fi
MainosSopimuskone

Yrityksen arvoa voi kasvattaa laittamalla sopimusasiat kuntoon – Liian moni yrittäjä laiminlyö tämän puolen liiketoiminnassaan

MAINOS Huolellisesti laaditut sopimukset vaikuttavat firman myyntihintaan. Apuun ei tarvitse enää palkata kallista juristia, sillä verkkopalvelu hoitaa asian edullisesti ja ketterästi.


8.3.2018 13:54

Yrityskauppaa suunnitteleva sijoittaja tekee aina perusteellisen arvion ostettavan yrityksen taloudellisesta tilasta, tuotevalikoimasta ja asiakaskunnasta. Myös ostokohteen vastuut ja velvollisuudet selvitetään tarkasti ennen sijoituspäätöstä.

”Ostaja on kiinnostunut esimerkiksi työsopimuksista, hallituksen ja yhtiökokouksen päätöksistä ja osakkaiden kesken tehdyistä sopimuksista. Mitä tarkemmin nämä asiat on dokumentoitu, sitä enemmän yritys herättää luottamusta ostajan silmissä”, Suomen Sopimustiedon yrittäjä Marko Teppo sanoo.

Tepon mukaan yrityksen leväperäinen sopimuskäytäntö voi jopa karkottaa potentiaaliset ostajat. Vastaavasti huolellisesti laaditut sopimukset lisäävät yrityksen arvoa.

Yrittäjällä ei ole aikaa miettiä sopimuksia

Teppo tietää, mistä puhuu. Alkujaan poliisina ja sittemmin tilitoimistossa juristina toiminut yrittäjä on törmännyt uransa aikana paljon yrityksiin, joissa sopimusasiat ovat retuperällä.

Teppo on katsonut yritysten asioita myös sijoittajan näkökulmasta, sillä ylivieskalaisen Osuuskunta PPO:n hallituksen jäsenenä hän on ollut mukana noin 30 yrityskauppaprosessissa.

Keskeinen syy kirjaviin sopimuskäytäntöihin löytyy Tepon mielestä yritysten hektisestä arjesta.

”Yrittäjät tekevät pitkää päivää ja keskittyvät täysillä ydinliiketoimintaansa. Silloin kirjallisten sopimusten tekeminen jää helposti taka-alalle.”

Moni yrittäjä myös kokee sopimusten teon vaivalloiseksi ja kalliiksi. Etenkään pk-yrityksille ei ole tarjolla helppoja ja edullisia tapoja hoitaa sopimusasiat kuntoon.

”Tilitoimistot eivät näitä asioita yleensä hoida. Toisaalta lakiasiaintoimistot etenkin maakunnissa keskittyvät yksityishenkilöiden riita- ja rikosjuttuihin, eivätkä ne tunne välttämättä yritystoiminnan sopimuksia.”

Yrittäjiä myös kauhistuttaa ulkoa ostettujen lakipalvelujen hinta. Pienenkin sopimusasian hoitaminen voi maksaa satoja, jopa tuhansia euroja.

Nopea ja edullinen tapa laatia sopimuksia

Marko Tepon perustaman Sopimustiedon Sopimuskone tarjoaa yrityksille edullisen ja nopean tavan luoda itse sopimuksia verkkopalvelussa. Palvelu perustuu lakimiesten laatimiin sopimusaineistoihin, jotka tekoälyn avulla räätälöidään halutunlaisiksi.

Sopimustiedon palvelua on kehittänyt joukko juristeja, jotka ovat tehneet tiivistä yhteistyötä ohjelmiston rakentaneiden koodareiden kanssa. Tepon mukaan kehitystyö kesti yli kaksi vuotta ja maksoi kaksi miljoonaa euroa.

”Juristitiimi toimii taustalla ja varmistaa palvelun luotettavuuden. Tätä valvotaan jatkuvalla auditoinnilla.”

Vakiokäyttäjä arvostaa kustannussäästöjä – ”Palvelu säästää myös kaikkien aikaa”

Hirsirakentaja Salvos Finland Oy hyödyntää Sopimustiedon palvelua muun muassa työsopimusten ja kumppaneiden kanssa tehtävien yhteistyösopimusten laadinnassa. Perheyritys tekee myös palvelun avulla hallituksen ja yhtiökokouksen pöytäkirjat. Sopimusasioista huolehditaan, koska se tuo selkeyttä liiketoimintaan.

”Käytimme aiemmin sopimusten pohjana word-tiedostoja. Sopimustiedon palvelun kautta sopimusten laatiminen on huomattavasti nopeampaa ja yksinkertaisempaa. Sitäkään ei tarvitse enää miettiä, onko teksti juridisesti pätevä vai ei”, Salvos Finlandin toimitusjohtaja Joni Koskelo sanoo.

Myös kustannussäästöt ovat merkittävät, kun pöytäkirjoja ei tarvitse enää teettää tilitoimistolla eikä sopimustekstejä tarkistuttaa talon ulkopuolisella lakimiehellä. Sopimustiedon palvelu yrityksille maksaa vuodessa 299 euroa, jolla voi tehdä kuukaudessa kolme sopimusta. Lisäsopimukset maksavat 2,95 euroa kappaleelta.

Koskelo arvostaa myös sopimusten automaattista arkistointia. Sopimustiedon pilvipalveluun tallennetut dokumentit ovat aina saatavilla millä tahansa päätelaitteella.

”Enää ei tarvitse reissun päällä soittaa toimistoon, että voisitteko kaivaa sopimuksen mapista ja lähettää se skannattuna sähköpostiin. Sopimustiedon palvelu säästää kaikkien aikaa.”

Onko aika laittaa yrityksen sopimusasiat kuntoon – kätevästi ja edullisesti?

Tutustu Suomen Sopimustiedon palveluun ja siirrä yrityksesi sopimukset digiaikaan. Palvelusta löytyvät myös henkilösopimukset kuten avioehto ja testamentti. Kuluttajille Sopimuskone on täysin ilmainen.

Lue myös: