MainosOmaLaina

Myös luottokorttiostokset ovat lainaa – joskus joustoluotto on kuluttajalle halvempi ratkaisu

MAINOS Harva tulee ajatelleeksi, että luottokortille kertyvät ostokset ovat käytännössä kulutusluottoa. Joustoluotto on kortiton vaihtoehto, joka saattaa olla joissain tilanteissa edullisempi ratkaisu. Eri vaihtoehdot kannattaa ehdottomasti kilpailuttaa, esimerkiksi kätevän OmaLaina.fi-palvelun kautta.


5.7.2018 12:07

Erityisesti lomakaudella moni kuluttaja kattaa matkailun tai yllättävien menojen kulut luottokortilla. Kortilla maksetaan ostoksia rahalla, jota sen haltijalla ei ole. Tästä lähetetään joka kuukausi luottokorttilasku, jota lyhennettäessä lainasta maksetaan korkoa. Luottokortin käyttäjä ottaa siis tavallaan lainaa aina, kun hän käyttää luottokorttia maksuvälineenä.

Luottokortti on kätevä vaihtoehto monessa tilanteessa. Luottokorteilla on kuitenkin joitain rajoituksia, jotka saattavat yllättää kuluttajan.

Luottokortin luottoraja ei yleensä riitä isompiin hankintoihin. Varsinkin tuore luottokortin omistaja ei välttämättä saa kuin noin 1000 euron luottorajan kortilleen. Luottorajaa pystyy yleensä nostamaan maksamalla luottokorttilaskut tunnollisesti. Kaikissa luottokorteissa luottoraja ei kuitenkaan nouse silloinkaan yli 5000 euron.

Jos tarvetta on pieniä hankintoja suuremmalle luotolle, kätevämpi ja halvempi vaihtoehto voi olla joustoluotto.

Miten luottokortti ja joustoluotto eroavat toisistaan?

Joustoluotto on lainaa, jota ei tarvitse nostaa kerralla kokonaan. Joustoluottoa voi ottaa esimerkiksi 2 000 euroa, ja nostaa tästä 1 500 euroa. Tällöin nostettavaksi jää vielä 500 euroa. Luottoa myös palautuu nostettavaksi sitä mukaan, kun sitä maksetaan takaisin. Joustoluotto toimii siis eräänlaisena luottotilinä, josta lainaa voi nostaa sitä tarvittaessa. Vain siitä summasta maksetaan korkoa, jonka asiakas on nostanut – koko luotosta ei siis peritä korkoa, ellei sitä ole kokonaan nostettu.

Sekä joustoluotto että luottokortti ovat lainaa. Merkittävin ero on luottorajan suuruus, eli kuinka paljon luottoa voi nostaa. Luottokorttien osalta tämä raja on yleensä noin 1 000–10 000 euroa. Joustoluottoa ja erilaisia kulutusluottoja taas voi hakea 100–50 000 euron väliltä.

Korkoprosentti on tärkein

Luottokorttia ja joustoluottoa verrattaessa kannattaa huomio kiinnittää luoton korkoprosenttiin. Korkoa maksetaan kaikesta lainasta, ja sen suuruus voi vaihdella paljonkin eri lainojen välillä. Maksettava korko määräytyy lainan todellisen koron mukaan, joka sisältää koron lisäksi lainaan liittyvät “piilomaksut”.

Suomesta saatavien luottokorttien korkoprosentti on yleensä hieman alle 10 prosentin luokkaa. Tähän lisätään yleensä 3 kk Euribor -korko sekä erilaiset vuosi- ja käteismaksut. Luottokorttilaskussa maksetaan siis muustakin kuin lainan lyhennyksestä.

Joustoluoton korkoprosentti vaihtelee paljon lainasumman mukaan, ja se asettuu yleensä 5–20 prosentin välille. Parhaan koron joustoluottoon saa hyvällä luottohistorialla sekä valitsemalla pitkän laina-ajan.

Harva maksaa luottokorttilaskun aina kokonaan

Luottokortista saapuu luottokorttilasku joka kuukausi, jolloin on maksettava käytetystä luotosta vähintään laskuun merkitty minimilyhennys. Jos laskusta maksaa vain tämän minimilyhennyksen, joutuu loppusummasta maksamaan korkoa myöhempinä kuukausina. Ainoa keino käyttää luottokorttia kokonaan ilman korkoa ja ylimääräisiä kuluja on luottokorttilaskun maksaminen pois kokonaisuudessaan joka kuukausi. Joidenkin luottokorttien korkoprosentti on niin korkea, ettei koron kannata antaa alkaa kasaantua, ellei pienistä summista halua maksaa turhan suuria kuluja.

Myös joustoluottoa lyhennetään kuukausittain etukäteen määritellyn lainanlyhennyksen verran. Tähän lyhennykseen lisätään lainan korkomaksut, jotka riippuvat luoton määrästä ja laina-ajasta. Joustoluoton laina-aika voi yleensä olla mitä tahansa yhden ja jopa 15 vuoden väliltä. Luoton todelliset kuukausikulut ovat siis aina henkilökohtaiset, ja niitä kannattaa vertailla muutaman eri lainavaihtoehdon kanssa ennen lainanottoa. Näin lainalle löytyy halvin korko.

Lainan ja luoton kilpailuttaminen kannattaa aina

Sekä luottokorttia että joustoluottoa ottaessa eri vaihtoehdot kannattaa aina kilpailuttaa ennen päätöksen tekemistä. Suomen markkinoilla on lukuisia eri luottokorttien ja lainojen myöntäjiä, ja näiden vertailu keskenään voi tuoda hakijalle huomattavat säästöt. Korkoprosentit voivat vaihdella eri vaihtoehtojen välillä suurestikin, vaikka haettu laina olisi joka luotonantajalla samansuuruinen.

Erilaiset lainat voi kilpailuttaa helposti OmaLainan kautta. Sivusto tarjoaa asiakkaille ilmaisen palvelun, jonka avulla kaikki voivat vertailla lainaa yli 25 pankin lainatarjonnasta. OmaLaina on suomalainen sivusto, jonka käyttö on luotettavaa ja helppoa. Oli kyseessä sitten joustoluotto, kulutusluotto, luottokortti, asuntolaina tai mikä tahansa lainan tarve, kilpailuttaminen ja vertailu kannattavat aina. Löytämällä halvemman korkoprosentin lainalle asiakas voi säästää tulevissa lainakuluissa jopa satoja euroja.

Lue myös: