[Mainos: SPR Kontti] Näin tunnistat laadukkaan huonekalun – opi tekemään kierrätyslöytöjä asiantuntijan vinkeillä - Mainos | HS.fi
MainosSPR Kontti

Näin tunnistat laadukkaan huonekalun – opi tekemään kierrätyslöytöjä asiantuntijan vinkeillä

MAINOS Kierrättäminen on nyt trendikästä sisustuksessa. Asiantuntija neuvoo, miten kierrätyshuonekaluista erottaa parhaat tuotteet – ehkä jopa kotimaisen designin helmet.


4.12.2019 11:30

”Tämä on hyvä esimerkki kotimaisesta, laadukkaasta huonekalusta. Sillä on jo ikää vuosikymmeniä, mutta se palvelee erinomaisesti edelleen”, Melvas arvioi.

Jämäkkä tukirakenne ja huolella kiinnitetty verhoilu pitävät kutinsa yhä, ja istuin onkin myynnissä Itäkeskuksen SPR Kontissa paraatipaikalla.

Katariina Melvas tuntee suomalaisen sisustusmaun.­

Melvas työskentelee myymälänhoitajana Suomen Punaisen Ristin Kontti-kierrätystavaratalossa, joka myy lahjoituksena saatuja vaatteita, huonekaluja, kodin tavaroita, astioita ja kirjoja. Kontin toimipisteitä on ympäri Suomen, Helsingistä Rovaniemelle.

Katariina Melvas on taustaltaan esinekonservaattori ja taidehistorioitsija ja tietää, mitä suomalaisten koteihin haetaan ja mikä sieltä toisaalta päätyy kierrätykseen. Melvas on työskennellyt kolmisenkymmentä vuotta huutokaupoissa, museossa ja nyt kaksi vuotta Kontissa.

”Antiikki ja vanhat tavarat olivat ensirakkauteni. Olen näiden vuosien varrella ilokseni saanut seurata, kuinka ihmisten kiinnostus kiertotaloutta kohtaan on kasvanut. Kierrättäminen ja sen eri prosessit on mietitty Kontissa tarkaksi, hyvin toimivaksi kokonaisuudeksi”, Melvas kertoo.

Laajan vaatekirjon lisäksi SPR Kontteihin lahjoitetaan paljon kodin irtaimistoa ja huonekaluja. Huonekaluissa näkyy, että iäkkäämpi polvi siirtyy nyt hoitokoteihin ja isoja asuntoja tyhjennetään.

SPR Kontin tavoite on tarjota jokaiselle jotakin: sekä arjen edullisia tavaroita että hintavampia design-löytöjä.­

”Meille lahjoitetaan paljon ruokailu- ja sohvaryhmiä, varsin suurikokoisiakin. Nykyajan asunnoissa ei ole niin paljon tilaa, joten nojatuolit menevät kaupaksi helpommin kuin sohvat”, Melvas kertoo.

Pienet ja kompaktit mutta hyvälaatuiset huonekalut menevätkin Kontissa nopeasti kaupaksi.

SPR Konteissa ollaan erityisen tarkkoina, kun myyntiin laitetaan sohvia, sänkyjä tai divaaneja. Huonekalut syynätään huolella mahdollisten tuhoeläinten varalta, ja esimerkiksi jalat irrotetaan. Huonekalut imuroidaan ja pyyhitään, mutta Konteissa niitä ei ole mahdollista sen enempää kunnostaa. Ostaja voi halutessaan vaikka verhoiluttaa käytetyn sohvan myöhemmin mieleisekseen, sillä laadukas huonekalu kestää kunnostuksen ja voi saada uudella kuosilla rutkasti lisävuosia.

Kierrättäminen on nyt trendikästä sisustuksessa. Eri vuosikymmenien tuotteet tulevat ja menevät muodista, mutta Melvas ennustaa, että tulevaisuudessa muoti on sallivampi eri tyyleille yhtä aikaa. Ihmiset myös tarvitsevat erilaisia huonekaluja eri elämänvaiheessa. Toisen turha nurkantäyte voi olla toisen aarre, mikä tekeekin kierrättämisestä erityisen hienoa. Konttien perusajatuksena on, että ne tarjoavat jokaiselle jotakin: sekä edullista perustavaraa arkeen että hintavampaa merkkituotetta designia mielivälle.

Parasta SPR Kontissa kuitenkin on, että sekä tavaran lahjoittaja että ostaja ovat mukana tekemässä hyvää. Kontin tuotoilla tuetaan Punaisen Ristin auttamistyötä. Kontin tuotosta kaksi kolmannesta ohjataan tukemaan Punaisen Ristin kotimaan toimintaa ja yksi kolmasosa ohjataan katastrofirahastoon, josta voidaan auttaa kiireellisesti erilaisissa katastrofeissa Suomessa ja muualla maailmassa.

Esimerkiksi vuonna 2017 Kontti tuotti 4,3 miljoonaa euroa Punaisen Ristin avustustyöhön, ja vuositasolla Konteissa myydään noin 3,5 miljoonaa tuotetta. Ja kun SPR toimittaa apua maailman kriisialueille, suuri osa vaateavusta on peräisin Kontin lahjoittajilta.

Katariina Melvaksen vinkit käytetyn huonekalun ostajalle:

1. Tuntuuko huonekalu etäisesti tutulta?

Jos huonekalu tuo ostajalle tuttuuden tunteen ja muiston vaikkapa lapsuudesta, isovanhempien tai kummitädin kotoa, voi kyseessä olla laadukas, kotimainen design-tuote.

2. Millainen rakenne huonekalulla on? Millainen on jousitus, entä verhoilu?

Uusissa huonekaluissa verhoilu on usein ammuttu kiinni niittipistoolilla toisin kuin vanhemmissa kalusteissa, joissa verhoilu on huolellisesti kiinnitetty. Myös tukirakenteessa huomaa selvän eron laadukkaan ja halvan huonekalun välillä. Päällisin puolin korea mdf-levy ei kestä kolhuja eikä sitä voi myöskään kunnostaa tai korjata toisin kuin puuta.

3. Käännä huonekalu aina nurinpäin!

Huonekalun tukirakenne eli niin kutsuttu sokea puu selviää vain, kun katsoo huonekalun alle tai sisäpuolelle. Laatikot ja pohja kannattaa tarkistaa. Puinen rakenne on kestävämpi kuin moderni, muovipinnoitettu levy, ja ostajan kannattaakin aina miettiä, mitä on valmis tuotteesta maksamaan.

Löytöjen tekeminen voi vaatia aikaa.­

4. Löytöjä tehdäkseen tarvitsee aikaa

SPR Kontteihin tulee joka päivä valtavasti uutta tavaraa. Paljon tarvitaan myös tuuria ja hyvää ajoitusta, jotta juuri oikeanlainen huonekalu tulee vastaan. Ahkera Kontin-kiertäjä harjaantuu näkemään uutuudet ja poimimaan joukosta parhaat.

Suomen Punaisen Ristin vaateapu

• Suomen Punaisen Ristin kansainvälinen vaateapu täyttää pian 50 vuotta.

• Yhteistyötä tehdään aina paikallisen Punaisen Ristin tai Punaisen Puolikuun kanssa, ja kohdemaista onkin tullut paljon positiivista palautetta.

• Vaateapu annetaan ilmaiseksi avunsaajille. Jakelun suorittavat Punaisen Ristin tai Punaisen Puolikuun oma väki ja vapaaehtoiset eikä vaateapua lähetetä minnekään ilman pyyntöä. Tekstiilit tarkastetaan ja lajitellaan sekä pakataan huolellisesti. Eteenpäin lähetetään juuri sellaista vaateapua, jota kohdemaassa tarvitaan.

• Afrikan maihin ei ole viety kahteen vuoteen mitään. Todella harvat Afrikan maat enää ottavat vastaan käytettyä vaatetta vedoten juuri oman tekstiilituotantonsa suojaamiseen. Hallitukset eivät päästä käytettyä vaatetta maahan ilman korkeita tulleja.

• Suomen Punaisen Ristin vaateavun pääkohteita ovat Mongolia ja Keski-Aasian maat.

• Vuonna 2018 Konttien kautta Suomen Punaisen Ristin vaateapuun kulkeutui 128 tonnia vaatetta.

Tutustu SPR Konttiin ja etsi kotiasi lähin Kontti!

Tule tutustumaan SPR Konttiin Tuomaan markkinoille 6.–22.12.!

Lahjoituksia ei voi valitettavasti kojulle tuoda tilanpuutteen vuoksi.

Lue myös: