[Mainos: SPR Kontti] Taidelasi pelastui roskiksesta myyntiin – asiakas löysi isotätinsä suunnitteleman design-aarteen Kontista - Mainos | HS.fi
MainosSPR Kontti

Taidelasi pelastui roskiksesta myyntiin – asiakas löysi isotätinsä suunnitteleman design-aarteen Kontista

MAINOS Kontin second hand -myymälässä on tarjolla jokaiselle jotakin: edullista arkivaatetta mutta löytöjä myös designia himoitsevalle.

”Haluamme palvella kaikkia asiakkaitamme, ja tavoitteenamme on tarjota jokaiselle jotakin”, myymälänhoitaja Katariina Melvas kertoo.


11.12.2019 15:28

Kirjakasan päälle on joku lahjoittaja viikannut siististi myös miesten ohuen villakangastakin. Se odottaa hyllyllä uutta omistajaa, jahka se käy ensin läpi huolellisen tarkastusprosessin ennen myyntiinmenoa.

Itäkeskuksen Punaisen Ristin Kontti on moderni kierrätystavaratalo ja yksi pääkaupunkiseudun Kontti-toimipisteistä. Ketjun pohjoisin second hand -myymälä sijaitsee Rovaniemellä. Jokaisessa Kontissa myydään pääasiassa paikalliseen Konttiin lahjoitettuja tavaroita.

Lahjoituksena saapuu todella laaja kirjo kaikenlaista vaatetta, kodintavaraa, huonekalua ja taidettakin – yhden lahjoituspussin sisällä voi olla sekaisin sulassa sovussa arkista perusvaatetta, vintage-löytöjä ja perintökoruja rihkamahelyjen kera. Suuremmat huonekalut rahdataan erillisen lastauslaiturin kautta.

”Haluamme tarjota jokaiselle jotakin”, myymälänhoitaja Katariina Melvas kertoo.

Kontin tuotosta kaksi kolmannesta tukee Punaisen Ristin kotimaan toimintaa. Kontin tuotosta yksi kolmasosa ohjataan katastrofirahastoon, josta voidaan auttaa kiireellisesti erilaisissa katastrofeissa Suomessa ja muualla maailmassa. SPR Kontissa siis sekä lahjoittaja että ostaja ovat mukana tekemässä hyvää.

SPR Konttiin lahjoitetut tavarat käyvät läpi huolellisen tarkastuksen.

SPR Kontin lahjoitusprosessi on suunniteltu tehokkaaksi ja luotettavaksi. Kaikki lahjoituksena saapuvat tuotteet menevät ensimmäiseksi alkutarkastukseen, jossa ne jaotellaan tuoteryhmittäin. Miesten villakangastakkikin päätyy muiden miesten vaatteiden kanssa odottelemaan tarkempaa syyniä. Myyntiin otetaan vain ehjät ja puhtaat tuotteet. Konteissa ollaan erityisen huolellisia sänkyjen, sohvien ja nojatuolien suhteen. Näille kalusteille tehdään perusteellinen tarkistus tuhoeläinten varalta.

Osa vaatteista päätyy myös Suomen Punaisen Ristin kansainväliseen vaateapuun, joissa on tiukat kriteerit.

”Erityisesti suomalaisten talvivaatteet ovat pääasiassa laadukkaita ja niiden ohjaaminen kansainväliseen vaateapuun on helppoa. Sen sijaan vaikkapa spagettiolkaimelliset topit eivät kaikkiin maihin sovellu kulttuuristen erojen takia”, Melvas kertoo.

Höyrysilityksellä vaatteet huolitellaan myyntikuntoon.

Hyväkuntoinen villakangastakki läpäisee seulan ja päätyy muiden miestenvaatteiden joukossa höyrysilitysjonoon. Vaatteita ei voi Kontissa enää pestä, mutta höyrysilitys viimeistelee kodintekstiilit ja vaatteet sekä paljastaa mahdolliset piilotahrat. Lahjoitettuja astioita puhdistetaan ja huonekalut imuroidaan ja pyyhitään. Hinnoittelun jälkeen tuotteet viedään myyntiin myymälän puolelle omalle osastolleen.

”Haluamme, että Konteista löytyy aina edullisia arjen perustuotteita. Design-esineet ja arvokkaat keräilytuotteet pyrimme erottamaan joukosta ja hinnoittelemaan arvonsa mukaisesti”, Melvas sanoo.

”Koen tämän olevan velvollisuutemme lahjoittajaa kohtaan.”

Hinnoittelu onkin tärkeä ja vaativa osa koko Konttien kierrätysprosessia, ja siihen halutaan panostaa. Valtaosa, noin 70 prosenttia, Konteista ostetuista tuotteista asettuu hintaluokassaan yhden ja viiden euron välille. Hinnoittelijan vastuulla on tunnistaa valtavasta tavaramäärästä merkki- ja keräilytuotteet, harvinaisuudet ja muut erityiset herkkupalat. Nimekkään taiteilijan keramiikkatyössä pieni lohkeama ei aina haittaa, mutta sen sijaan tusinatuotannon kahvikuppi, joka on saanut osumaa, on rahassa mitattuna arvoton.

SPR Kontin varastossa vaatteita ja kalusteita on joka lähtöön, tyylit sulassa sovussa vierekkäin.

”Biedermeier-lasi tai Arabian papukaijakannu voidaan laittaa myyntiin, vaikka jossain olisi hento särö. Toki se huomioidaan hinnassa”, Melvas sanoo.

Joskus tuotteita tulee väistämättä hinnoiteltua myös pieleen, vaikka tuplatarkastuksiakin tehdään. ”Se riipaisee, totta kai, mutta toisaalta joku teki löydön ja tulee varmasti uudelleenkin”, Melvas hymyilee.

Jos hintavirhe tehdään toiseen suuntaan – sitäkin sattuu – ja hinnasta tulee liian kallis, viimeistään asiakaspalaute ohjaa tarkastamaan hintaa. Osastoilla tämä kuitenkin yleensä huomataan jo itse.

Melvas muistelee kerran löytäneensä Kontin varaston roskalaatikosta lasimaljan, joka tuntui tutulta. Onneksi lasiesine oli laskettu roskakoriin hellävaroen ja se oli edelleen virheetön, sillä lähemmässä tarkastelussa se osoittautui Tamara Aladinin Riihimäen lasille suunnittelemaksi Koralli-maljaksi. Taidelasi siirrettiin myyntiin myymälän puolelle vitriiniin, ja parin viikon kuluttua Melvas sattumalta huomasi, että nuori nainen katseli sitä silmin nähden innoissaan.

”Kysäisin ohimennen, että tuliko tehtyä mieluinen löytö. Ja nainen vastasi siihen riemuissaan, että kyllä, tämä malja on isotätini suunnittelema.”

Villakangastakki on päätynyt miestenosaston vaaterekkiin muiden ulkotakkien joukkoon.

Joni Kopisto löysi SPR Kontista itselleen juuri sopivan takin hyvällä hinnalla.

Vantaalainen Joni Kopisto on ohikulkumatkalla piipahtamassa Kontissa ja sormeilee vaatetarjontaa läpi mietteissään. Hakusessa on jotain töihin sopivaa, siistimpää perusvaatetta. Juuri myymälärekkiin saapunut villakangastakki päätyy Kopiston sovitukseen. Tyytyväinen mies peilailee itseään takki päällään: hinta on kohdallaan ja ostopäätös on sitä myöten tehty.

”Ympäristöarvot ovat minulle tärkeitä. Tulee onnistunut olo, kun löytyy näin passeli ja laadukas takki, jonka voin ostaa kierrätettynä”, Kopisto sanoo.

Hanki jouluksi lahja, joka tekee hyvää:

Anna joululahjaksi lahjakortti SPR Kontti -myymälään! Lahjakortti on voimassa kuusi kuukautta ja käy kaikissa Kontti-tavarataloissa.

 

Lue, mitä lahjoitukselle tapahtuu Kontissa

Tehdään konttikaupalla hyvää!

Vuositasolla SPR Kontissa myydään noin 3,5 miljoonaa tuotetta. Ketjutasolla Konteista ostetaan eniten naisten vaatteita sekä astia- ja sisustustavaroita.

Mitä kannattaa lahjoittaa Konttiin?

- Lahjoita sellaista, jonka voisit lahjoittaa kaverillesi.

- Tuotteita, jotka ovat ehjiä ja puhtaita.

- Tuotteita, joilla on hyvin käyttöikää jäljellä.

Katso kotiasi lähin Kontti

Lue myös: