[Mainos: Muru Baby Food] Kokki Henri Alén loi uuden lastenruokasarjan – unelmoi nostavansa lastenruokakulttuurin uudelle tasolle - Mainos | HS.fi
MainosMuru Baby Food

Kokki Henri Alén loi uuden lastenruokasarjan – unelmoi nostavansa lastenruokakulttuurin uudelle tasolle

MAINOS Kokki ja ravintoloitsija Henri Alén kyllästyi siihen, että lapsia aliarvioidaan ruokailijoina. Hän suunnitteli uuden lastenruokasarjan, joka on monellakin tapaa vallankumouksellinen.

Kokki Henri Alén on luonut uuden Baby Food -lastenruokasarjan.­


11.3.2020 16:16

Pitkän uran tehnyt kokki ja ravintoloitsija Henri Alén teki aivan uudenlaisen makumatkan 12 vuotta sitten, kun hänen tyttärensä Mimi syntyi.

”Valmistin lapselleni itse soseita, mutta tutustuin myös kaupan lastenruokavalikoimiin. Huomasin nopeasti, että ruuat näyttivät ja maistuivat samalta, ja niissä oli outo teollinen tuoksu. Mietin, että onko tällainen huoltoaseman einesruokia muistuttava makumaailma todellakin parasta, mitä lapsille on antaa”, Henri muistelee.

Toinen silmiä avaava kokemus sattui lomamatkalla, kun Henri etsi pienen italialaiskylän ruokakaupasta lastenruokia. Niitä ei kuitenkaan löytynyt, mutta Henrille kerrottiin, että tällaisia ”satunnaiseen käyttöön tarkoitettuja erikoistuotteita” myydään apteekissa.

Hän kävi ostamassa muutaman purkin ja huomasi etiketeissä sellaisia sanoja kuin formaggio (juusto) ja vitello (vasikka).

”Ateriat oli selvästi tehty aikuisten ruokien pohjalta ja purettu purkkeihin pienempään kokoon. Se oli herätys, ja mietin, että tämähän on hauska juttu”, Henri kertoo.

Näiden kokemusten pohjalta syntyi idea uudenlaisista lastenruuista, joista lopulta jalostui maaliskuussa lanseerattava Muru Baby -sarja. Kantava ajatus on, että lapset ovat yhtä arvokkaita ruokailijoita kuin aikuiset.

”Jos vanhempi ei suostu laittamaan mössättyä turskaa ja pottua suuhunsa, se ei kuulu lapsenkaan suuhun. Ruuan pitäisi olla sellaista, että se maistuu pienen suolaripauksen kera aikuisellekin”, Henri sanoo.

Muru Baby -ateriat on valmistettu korkeatasoisista, luomuraaka-aineista. Lähtökohtana on hyvä laatu – ei mahdollisimman halpa hinta. Maut ovat puhtaita, joten liha maistuu lihalta ja porkkana porkkanalta.

Ruuat on pakattu kartonkipakkauksiin, mikä oli Henrin mukaan ainoa tapa välttää teollinen tuoksu ja maku. Pakkaukset on myös helpompi kierrättää kuin perinteiset lasipurkit.

Baby Muru -sarjaan kuuluu viisi ateriaa, joita kehitellessään Henri palasi ajassa taaksepäin ja muisteli tyttärelleen kokkaamiaan ruokia. Silloin kotikeittiössä valmistui muun muassa kurpitsa- ja kukkakaalisoseita, joihin Henri lisäsi jauhettua broileria, perunaa ja ripauksen mausteita kuten currya.

Uutuusaterioiden makuyhdistelmät pohjautuvat aikuisille tuttuihin, herkullisiin ruokiin. Esimerkiksi Välimeren lohimuhennoksen pohjana on Henrin pyörittämän ravintola Murun klassikkoannos: ranskalainen Bouillabaisse-keitto. Henri mietti, miten tästä tomaattisesta kala-äyriäiskeitosta saisi muokattua maukkaan, lapsille sopivan version.

”Teimme lohimuhennoksesta ja muistakin sarjaan kuuluvista aterioista älyttömän monta testiversiota, kunnes oikea resepti lopulta löytyi. Maun lisäksi lähtökohtina olivat ravitsemussuositukset ja lastenruokiin liittyvät säädökset. Kaikki pitää miettiä tarkasti palakoosta lähtien.”

Kaikki ateriat – Välimeren Lohimuhennos, Intialainen kanacurry, Talonpojan omena-possupata, Kreikkalainen karitsapata ja Ranskalainen kasvispata – poikkeavat selvästi tämänhetkisestä lastenruokatarjonnasta. Mukana on yksi linssipohjainen kasvisruoka ja todellinen harvinaisuus: karitsaa sisältävä ateria.

Henri arvelee, että lastenruokahyllyssä ei näy lampaan- tai karitsanlihaa, koska hintaa pidetään liian korkeana tällaiseen tarkoitukseen. Mausteita ja yrttejä on käytetty rohkeasti, joskin lasten ravitsemussuositukset huomioiden.

”Lastenruokien maustamista on pelätty ehkä senkin takia, että mausteet eivät ole perinteisesti kuuluneet suomalaiseen ruokakulttuuriin. Suomessa ruokia on maustettu pitkään pelkästään suolalla, maustepippurilla ja laakerinlehdillä. Ja koska lastenruuissa suolaa ei saa käyttää, mausteita ei sitten käytetä ollenkaan. Globaalisti vauvat syövät vaikka mitä, ja erilaisten makujen myötä lapset pääsevät heti tutustumaan erilaisiin ruokakulttuureihin.”

Omenainen possupata on Henrin mukaan aterioista suomalaisin. Siitä on myös helppo aloittaa sarjaan tutustuminen, jos ruokien eksoottisuus mietityttää. Omena tuo ateriaan makuhermoja stimuloivaa makeutta ja happamuutta.

Henrin unelmana on, että lastenruokakulttuuri alkaisi kukoistaa ja nousisi seuraavalle tasolle.

”Vastasyntyneen makupaletti on kuin puhdas paperi, johon aletaan piirtää. Kasvaessaan lapsi tottuu uusiin makuyhdistelmiin ja alkaa arvostaa oikeita makuja, kunhan niitä on tarjolla. Hyvään ruokaan tottuneesta lapsesta kasvaa hyvää ruokaa syövä ja kokkaava aikuinen”, Henri tuumaa.

Muru Baby

• Ruokien reseptiikasta vastaa tunnettu ravintoloitsija ja kokki Henri Alén.

• Markkinoilla on saatavilla viisi erilaista ateriaa (alkaen 6/8 kk ikäisille vauvoille).

• Muru Babyjen maku ja rakenne perustuvat runsaisiin ja parhaisiin raaka-aineisiin – aivan kuten aikuisten ruuissa. Maun syvyys ja ravintoarvot on sovitettu pienille sopiviksi.

• Muru Baby -ateriat ovat luomua.

• Uudet Muru Baby -lastenateriat löytyvät K- ja S-ryhmän kauppojen hyllyiltä maaliskuun alkupuolelta alkaen.

Tutustu Muru Baby -ruokiin täällä!

Lue myös: