[Mainos: Fennia] Suomalaiset työskentelevät nyt etänä – mutta korvaako vakuutus, jos jotain käy? - Mainos | HS.fi
MainosFennia

Suomalaiset työskentelevät nyt etänä – mutta korvaako vakuutus, jos jotain käy?

MAINOS Koronavirus on ajanut kaikki kynnelle kykenevät etätöihin. Vaikka etätyö on monessa yrityksessä jo tuttua, työntekijöiden vakuuttaminen kotikonttorilla ei välttämättä ole hoidossa.

Viestintätoimisto Pohjoisranta BCW:n työntekijät ovat nyt vakuutettuina koko työpäivän ajan riippumatta siitä, missä he työskentelevät, kertoo toimitusjohtaja Clarisse Berggårdh.­


27.3.2020 11:08

Koronavirusepidemia on ajanut työntekijät laajasti etätöihin. Vaikka etätyöntekijöiden määrä on nyt räjähtänyt, on etätyöskentely ollut monelle arkipäivää jo ennen koronavirusepidemiaakin. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan säännöllisesti etätyötä teki vuonna 2018 runsas viidennes palkansaajista.

Työnantaja on lain mukaan velvollinen vakuuttamaan työntekijänsä tapaturmien varalle työajalle. Työtapaturmavakuutus ei ole kuitenkaan aivan samalla tavalla voimassa kotona etätyössä kuin se on konttorilla. Koska työnantaja ei voi kontrolloida kotona vallitsevia olosuhteita, tapaturmavakuutus on voimassa etätyössä vain, kun toiminta on liittynyt yksiselitteisesti työntekoon.

Monet vahingot, jotka tapaturmavakuutus korvaisi työpaikalla, eivät aina kuulu etätyöläisen vakuutuksen piiriin. Jos kotona työskentelevä työntekijä vaikkapa kompastuu legopalikkaan hakiessaan kahvia tai liukastuu vessassa, ei lakisääteinen työtapaturmavakuutus korvaa tätä. Silloin tarvitaan vapaaehtoista vapaa-ajan vakuutusta tai etätyövakuutusta täydentämään työntekijän turva.

Moni yritys on herännyt tarkistamaan työntekijöidensä vakuutusturvaa koronavirusepidemian puhjettua. Myös helsinkiläinen viestintätoimisto Pohjoisranta BCW päätyi päivittämään vakuutuksiaan. Etätyöskentely on ollut aiemminkin yleistä noin 30 hengen asiantuntijaorganisaatiossa, mutta ajankohtainen tilanne sai tarkistamaan työntekijöiden turvan myös kotona.

”Työntekijämme ovat meidän tärkein ja ainoa pääomamme. Meille oli selvää, että tässä tilanteessa täydennämme työntekijöidemme vakuutusta vapaaehtoisella etätyövakuutuksella”, kertoo Pohjoisranta BCW:n toimitusjohtaja Clarisse Berggårdh.

Etätyövakuutus olisi voinut olla aiheellinen Pohjoisranta BCW:ssä jo aiemminkin, mutta etätyö oli aiemmin satunnaista toisin kuin nyt, kun viestintätoimisto tekee työt kokonaan etänä.

”Etätyövakuutuksen ottaminen sujui helposti, eikä kustannuskaan ollut päätä huimaava. Uskon myös, että tämän poikkeusajan jälkeen etätyö tulee olemaan paljon aiempaa yleisempää”, Berggårdh miettii.

Nyt Pohjoisranta BCW:n työntekijät ovat vakuutettuina koko työpäivän ajan riippumatta siitä, missä he työskentelevät.

Berggårdhin mielestä työnantajan tehtävä on tarjota työntekijöille sellaiset työvälineet ja työnteon puitteet, että he voivat keskittyä työhönsä. Pohjoisranta BCW:ssä tämä on näkynyt niin, että viimeisen puolen vuoden aikana toimisto on panostanut merkittävästi työntekijöidensä työskentelyvälineisiin, etätöitä tukeviin työkaluihin ja dokumentinhallintaan, joka toimii nyt sujuvasti riippumatta siitä, missä työntekijät tekevät töitä.

”Tähän pakettiin kuuluu luonnollisesti nyt myös etätyövakuutus”, Berggårdh sanoo.

Poikkeustilanteesta huolimatta työskentely Pohjoisranta BCW:ssä on jatkunut sujuvasti. Berggårdh kuitenkin muistuttaa, että myös työnantajan tuki on etätyön onnistumisessa tärkeässä roolissa.

Nyt puhutaan paljon tehokkaan etätyön vinkeistä ja siitä, miten paikasta riippumaton työnteko lisää työntekijöiden hyvinvointia ja vähentää stressiä. Mutta tehokas etätyö ole vain työntekijän käsissä.

”Työnantajan on panostettava siihen, että työntekijöillä on oikeat työkalut ja organisaation toimintatavat tukevat myös etätyön onnistumista. Vasta tämän jälkeen voi olettaa, että etätyö onnistuu sujuvasti ja tehokkaasti”, Berggårdh toteaa.

Lue lisää Fennian etätyövakuutuksesta

Vinkit onnistuneeseen etätyöhön

Lue myös: