[MAINOS: Slovenian Tourist Board] Lohikäärmeitä, panoraamanäkymiä ja keskiaikaisia aarteita – nämä Slovenian helmet on koettava! - Mainos | HS.fi
MainosSlovenian Tourist Board

Lohikäärmeitä, panoraamanäkymiä ja keskiaikaisia aarteita – nämä Slovenian helmet on koettava!

MAINOS Slovenian pääkaupunki Ljubljana on täynnä historiallisia aarteita, näyttäviä siltoja ja gastronomisia elämyksiä. Lisää nähtävää löytyy puolen tunnin ajomatkan päässä.

Ljubljana, vihreän Slovenian pääkaupunki.­


19.11.2020 7:56

Unelmat odottavat poikkeusajan jälkeenkin. Kun maailma on taas mallillaan, lähde seikkailulle Sloveniaan. Maan pääkaupunki Ljubljana ja sen lähiympäristö tarjoavat ikimuistoisen loman koko perheelle.

Kulje historiallisia katuja pitkin kuuluisille silloille

Keskellä Sloveniaa sijaitseva Ljubljana on joenvarrelle rakentunut sympaattinen kaupunki, jossa kaikki nähtävyydet sijaitsevat kävelymatkan etäisyydellä. Aloita kaupunkikierros tutustumalla viehättävään vanhaankaupunkiin. Historiallisia rakennuksia ihaillessa ja pieniä putiikkeja kierrellessä aika kuluu kuin huomaamatta. Vanhankaupungin lukuisat kahvilat ja tunnelmalliset ravintolat tarjoavat sopivan tauon jaloittelulle paikallisten herkkujen äärellä.

Prešerenin aukio (sloveniaksi Prešernov trg) on kaupungin sykkivä sydän. Slovenian kansallisrunoilijan France Prešerenin mukaan nimetty aukio toimii kaupunkilaisten kohtaamispaikkana. Aukion reunalla seisoo kuvauksellisen kaunis fransiskaanikirkko.

Ljubljana on kuulu myös kauniista silloistaan. Tunnetuimpia ovat vanhastakaupungista keskustaan johtava Kolmoissilta ja sen läheisyydessä sijaitseva Lohikäärmesilta näyttävine patsaineen. Lohikäärme on Ljubljanan symboli, jonka voi bongata myös kaupungin vaakunasta.

Ljubljanaan voi tutustua myös suppaillen Ljubljanica-joelta käsin.­

Kauniita kaupunkinäkymiä eri perspektiivistä

Yksi parhaista tavoista ihailla Ljubljanan kaunista arkkitehtuuria on istahtaa jokilaivan kyytiin. Illan hämärtyessä kaupungin viehätys korostuu entisestään. Risteilyn päätteeksi kannattaa tutustua kaupungin kattavaan ravintolatarjontaan. Kulinaristisia elämyksiä tarjoaa esimerkiksi keskustassa sijaitseva Atelje. Michelin-tähdellä palkitun ravintolan annoksissa yhdistyvät paikalliset raaka-aineet ja perinteiset slovenialaiset reseptit modernilla tavalla toteutettuna.

Lisää kauniita näkymiä tarjoaa kaupungin yllä kohoava Ljubljanan linna. Eteen avautuva panoraamanäkymä on vertaansa vailla. Linnan suojissa toimii myös maineikas ravintola.

Kaupungin ylpeys on keskustan lähellä sijaitseva Tivoli. Kyseessä ei ole huvipuisto, vaan iso ja viehättävä viheralue, joka tarjoaa idyllisen ympäristön piknikille tai päiväkävelylle. Puistosta löytyy suihkulähteitä, patsaita ja toinen toistaan kauniimpia kukkaistutuksia.

Perinteinen lounas Ljubljanassa ja Keski-Sloveniassa.­

Tee päiväretki keskiaikaiseen kaupunkiin

Lyhyiden välimatkojen ansiosta Ljubljanasta on helppo tehdä päiväretkiä eripuolille maata. Puolen tunnin ajomatkan päässä sijaitseva Kamnik on yksi Slovenian kauneimmista ja vanhimmista keskiaikaisista kaupungeista. Hyvin säilynyt vanhakaupunki kapeine katuineen johdattaa kävijän aikamatkalle menneisyyteen. Kaupungin nähtävyyksiä ovat kaksi linnaa, luostari ja värikäs katu, joka on täynnä käsityöpajoja.

Vain muutaman kilometrin päässä Kamnikista sijaitsee perinteinen paimenkylä Velika Planina. Alueella asustelee yhä paimenia, jotka pitävät ikivanhaa perinnettä yllä. Vuoristotasangon vehreille laitumille pääsee vaijerihissillä tai kipuamalla jalkaisin. Kävijän kannattaa tutustua myös paikallisiin juustoihin, jotka vievät kielen mennessään.

Lisää historian havinaa tarjoaa Škofja Loka. Lyhyen ajomatkan päässä Ljubljanasta odottaa kaupunki, jonka korkeat huiput tarjoavat henkeäsalpaavia näkymiä, salaperäisiä laaksoja ja erilaisia taruja. Vanhankaupungin ytimessä on useita kiinnostavia kohteita menneisyydestä. Yläpuolella kohoava linna on majesteettinen näky, jota ei voi olla huomaamatta. Museona toimivasta linnasta avautuu henkeäsalpaava näkymä lumipeitteisille vuorille, kaukana siintäville pelloille ja alapuolella sijaitsevaan kaupunkiin.

Škofja Lokan linnasta avautuva näkymä alas kaupunkiin ja lähiympäristöön on vangitsevan kaunis.­

Lähde luontoretkelle jylhiin maisemiin

Alppivuoret, järvet ja lukuisat metsät kutsuvat retkeilijää nauttimaan Slovenian ainutlaatuisesta luonnosta. Noin 30 kilometrin päässä Ljubljanasta sijaitseva Krvavec tarjoaa upeat puitteet liikkuvalle lomailijalle. Jylhiin maisemiin voi tutustua vuoristopolkuja vaeltamalla tai hyppäämällä pyörän satulaan. Rohkeimmat ihailevat maisemia kiipeilemällä.

Suomen tapaan Slovenia on täynnä lumoavia metsiä. Jos kaipaat seikkailuja metsän siimeksessä, suuntaa Kočevjen seudulle. Alueella sijaitsee myös satumainen Krokarin aarniometsä, jonka koskematonta luontoa voi ihailla merkityiltä reiteiltä ja näköalapaikoilta käsin. Metsä on yksi Unescon maailmanperintökohteista.

Lisää ihmeteltävää riittää maan kaakkoisosassa. Novo mesto on arkeologinen helmi Krka-joen rannalla. Kaupunki sijaitsee Dolenjskan vehreällä alueella, joka on kuuluisa laaksoistaan, metsistään ja viinitarhoistaan. Alueen yksi mielenkiintoisimmista nähtävyyksistä on keskellä Krka-jokea. Pienelle saarelle on rakennettu maan ainoa keskellä vesistöä sijaitseva linna.

Patikointi Kočevjen metsissä on elämys.­

Jatka unelmointia ja tutustu Slovenian monipuoliseen tarjontaan täällä.

Lue myös: