[Mainos Omron] Korkea verenpaine voi yllättää salakavalasti – miesten verenpaine lähtee usein kohoamaan jo kolmenkympin jälkeen - Mainos | HS.fi
MainosOmron

Korkea verenpaine voi yllättää salakavalasti – miesten verenpaine lähtee usein kohoamaan jo kolmenkympin jälkeen

MAINOS Peräti kaksi miljoonaa suomalaista kärsii kohonneesta verenpaineesta. Vain mittaamalla selviää, onko verenpaine kohonnut.

Verenpaine nousee tavallisesti hiljalleen ja asteittain. Verenpaine saattaakin päästä korkeisiin lukemiin huomaamatta, jos sitä ei mittaa säännöllisesti. Tomi Männistö mittaa verenpaineensa säännöllisesti kotona.­


23.11.2020 15:33

Kohonnut verenpaine on salakavala vaiva, sillä se ei useimmiten vaikuta oloon millään tavalla.

”Verenpaine voi olla vaikka kuinka korkea ja olo silti täysin normaali”, kertoo Aivoliiton Korvaamaton kovalevy -aivoterveysohjelman vastaava suunnittelija ja terveystieteiden maisteri Taija Rutanen.

Verenpaine nousee tavallisesti hiljalleen ja asteittain. Verenpaine saattaakin päästä korkeisiin lukemiin huomaamatta, jos sitä ei mittaa säännöllisesti.

”Jos verenpainetta ei seuraa mittaamalla, voi aivoinfarkti tai aivoverenvuoto olla ensimmäinen havaittava oire kohonneesta verenpaineesta”, Rutanen sanoo.

Verenpaine on kohonnut, kun yläpaine on yli 135 ja alapaine yli 85. Jos verenpaine pysyy alle näiden lukemien, riittää mittaus kuukauden tai kahden välein. Jos verenpaine on vähänkin koholla, suosittelee Rutanen mittausta ensin viikon ajan päivittäin ja sen jälkeen vähintään kerran viikossa. Näin on mahdollista havaita myös hitaasti nouseva verenpaine.

Kohonneesta verenpaineesta kärsii noin kaksi miljoonaa suomalaista. Se on länsimainen vaiva, joka liittyy elintapoihin. Ylipaino on yksi merkittävä riskitekijä.

Taija Rutanen kertoo, että Korvaamaton kovalevy -ohjelmassa viesti korkean verenpaineen vaaroista kohdistettiin eritoten työikäisille miehille. Miesten verenpaine lähtee usein kohomaan jo kolmenkympin jälkeen.

”Työikäisten miesten elämä on usein stressaavaa. On iso asuntolaina, kiireinen työ ja perhe kotona. Lisäksi he mittaavat verenpainettaan harvoin omatoimisesti”, Rutanen sanoo.

Korkeaa verenpainetta pyritään hoitamaan ensisijaisesti elintapamuutoksilla. Jos se ei tunnu auttavan, on aina oltava yhteydessä lääkäriin. Verenpainelääkkeiden toimivuus on hyvin yksilöllistä, ja sopiva lääke tai lääkeyhdistelmä löytyykin usein kokeilemalla.

Näin voit yrittää laskea verenpainetta kotikonstein:

1. Kiinnitä huomio ruokavalioon ja erityisesti suolaan

Suola on merkittävin verenpainetta nostava yksittäinen tekijä. Suomalaiset syövät suolaa reilusti yli suosituksen, joka on viisi grammaa päivässä. Puhtaassa kotiruoassa suolaa on lähes poikkeuksetta vähemmän kuin ravintola- ja einesruuissa.

2. Pyri laskemaan stressitasoa

Jokaisella on joskus stressiä. Ohimenevä, kohtuullinen stressi on toisinaan hyväkin asia. Stressistä tulee haitallista silloin, kun se jatkuu viikosta toiseen. Haitallinen stressi nostaa verenpainetta hiljalleen.

3. Liiku vähän joka päivä

Liikunta laskee verenpainetta. Kaikki liikunta on hyväksi, myös rauhallinen kävelylenkki ja joogatyyppinen venyttely. Sykettä nostava hikiliikunta vaikuttaa vielä edullisemmin verenpaineeseen. Tärkeintä on kuitenkin liikkua edes vähän joka päivä.

4. Pyhitä aikaa levolle

Säännöllinen, riittävä ja hyvälaatuinen uni auttaa pitämään verenpaineen kurissa. Syvässä unessa verenpaine laskee. Stressi huonontaa unta. Jos uni jää vähäiseksi ja huonolaatuiseksi, ei liikuntaan jää energiaa ja illat kuluvat helposti sohvalla herkutellen. Näin huonot elintavat kasaantuvat herkästi.

5. Nauti kosketuksesta

Kosketus laittaa mielihyvähormonit jylläämään, jolloin verenpaine laskee. Kosketus on erityisen tehokas verenpaineen laskija yhdistettynä liikuntaan. Esimerkiksi paritanssissa nämä kaksi yhdistyvät kätevästi.

6. Lähde luontoon

Verenpainetta laskevia mielihyvähormoneja erittyy myös luonnossa liikkuessa. Kun kaupungin häly jää ja melutaso laskee, stressihormonin eritys vähenee ja pulssi tasoittuu. Jo parikymmentä minuuttia metsässä riittää laskemaan verenpainetta.

Verenpainemittari pukinkonttiin

Verenpainemittari on mainio joululahja terveydestään kiinnostuneelle läheiselle – ja toisaalta myös sille, jonka olisi hyvä kiinnittää terveysasioihin enemmän huomiota. Kotikäyttöön sopii hyvin esimerkiksi Omronin uusi, helppokäyttöinen ja monipuolinen M7 Intelli IT Afib -verenpainemittari.

Laitteessa on Intelli Wrap 360° -mansetti, jota ei käytännössä voi kiinnittää väärin. Mansetti sopii olkavarrelle, jonka ympärysmitta on 22–42 cm. Mittaus on helppoa ja tuloksen tulkinta selkeää. Mittarissa on myös Afib-toiminto, joka tunnistaa eteisvärinän.

M7 Intelli IT Afib -verenpainemittarissa on lisäksi Bluetooth, joka mahdollistaa OMRON connect -mobiilisovelluksen hyödyntämisen iPhone- ja Android-puhelimilla. Sovelluksen avulla omia terveystietoja on helppo seurata. Mittaria myyvät Prismat, K-Citymarketit, Tokmannit ja apteekit.

Osta omasi täältä!

Lue myös: