[Mainos EstateGuru] ”Juristille käy näin tosi harvoin” –Matti Vansén vakuuttui uudesta työnantajastaan heti - Mainos | HS.fi
MainosEstateGuru

”Juristille käy näin tosi harvoin” – Matti Vansén vakuuttui uudesta työnantajastaan heti

MAINOS EstateGurun maajohtaja ja joukkorahoituksen asiantuntija Matti Vansén luotsaa yritystä, joka päästää yksityissijoittajat mukaan kiinteistösijoittamiseen. Mukaan pääsee 50 eurolla ja tuotto-odotukset ovat olleet lähes 12 % luokkaa.

”Puolueetonta sijoittajatietoa tarjoava Sijoittaja.fi-sivusto luokitteli EstateGurun yhdeksi parhaista Euroopassa toimivista joukkorahoitusalustoista, joihin suomalaiset pääsevät mukaan”, kertoo maajohtaja Matti Vansén.­


24.11.2020 10:21

”Kun minua pyydettiin EstateGuruun töihin, kävin tarkkaan läpi, mitä firma on syönyt. Sain salassapitosopimuksen allekirjoitettuani heti käsiini kaikki, siis ihan kaikki mahdolliset paperit, joita pyysin. Tämä viesti minulle siitä, että toiminta on läpinäkyvää. Juristille käy näin tosi harvoin.”

Näin EstateGurun maajohtaja Matti Vansén kertoo ensimmäisistä kokemuksistaan nykyisestä työpaikastaan.

Ensivaikutelma hyvin avoimesta ja reilusta yhtiöstä on sittemmin osoittautunut todeksi.

EstateGuru on Tallinnassa pääkonttoriaan pitävä, kiinteistövakuudellisia yrityslainoja välittävä lainamuotoinen joukkorahoitusalusta. Se myöntää lainoja paitsi Suomeen ja Viroon, myös Latviaan, Liettuaan, Portugaliin, Saksaan ja Espanjaan.

Suomalaissijoittajat kiinnostuivat EstateGurusta heti syksyllä yhtiön markkinalanseerauksen jälkeen. Lyhyessä ajassa sijoittajien määrä EstateGurun alustalla on kolminkertaistunut. Sijoittajina on sekä yksityishenkilöitä että institutionaalisia sijoittajia.

Yritys herätti erityisesti huomiota, kun puolueetonta sijoittajatietoa tarjoava Sijoittaja.fi-sivusto luokitteli EstateGurun yhdeksi parhaista Euroopassa toimivista alustoista, joihin suomalaiset pääsevät mukaan.

Sijoittaja.fi:n mukaan EstateGurun alustan riskit ovat alhaiset verrattuna moneen muuhun eurooppalaiseen vertaislaina- tai lainamuotoiseen joukkorahoitusalustaan. Lisäksi se on kehunut EstateGurun raportointia erinomaiseksi ja rakentanut mallisalkun, joka ei kokenut kolhuja edes koronakriisin aikana.

”Salkun tuotto on ollut hyvä, ja lähes kaikki varat ovat sijoitettuna”, Sijoittaja.fi totesi katsauksessaan syyskuussa.

Joukkorahoitus oli Vansénille, juristille ja kauppatieteen maisterille, tuttua aiemmalta työuralta. Alalle hänet houkutteli konservatiivisen rahoitusalan uudistaminen 2014.

Jo opiskeluvaiheessa hän tutki ja kirjoitti joukkorahoituksesta aina kun siihen oli mahdollisuus. Hän on vielä nykyäänkin tiettävästi ainoa, joka on kirjoittanut kaksi maisterintutkielmaa joukkorahoituksesta.

EstateGurussa hänet vakuutti muun muassa se, että yritys ylittää lain edellyttämät tasot kirkkaasti muun muassa avoimuudessa, asiakkaan tuntemisprosessissa, rahanpesun estämisen vastaisissa toimissa sekä sijoittajille raportoinnissa.

Pohjimmiltaan EstateGurun malli on yksinkertainen joukkorahoituksen muoto.

Palvelussa yhdistetään rahoituksen tarvitsija ja rahoittaja: Kun kiinteistöyhtiö tai rakennuttaja tarvitsee rahoitusta uuteen kohteeseensa, se lähettää lainahakemuksen EstateGuruun, joka analysoi hakemuksen ja kiinteistön arvon. Myös liiketoimintasuunnitelma, sijainti ja kiinteistömarkkinan tilanne käydään huolellisesti läpi.

Jos hakemus täyttää riskikriteerit, laina julkaistaan alustalla, josta sijoittajat näkevät sen ja voivat sijoittaa siihen haluamansa summan.

Prosessi on nopea, kestää parhaimmillaan vain muutaman päivän, mikä on alalla todella lyhyt aika.

Lainamuotoinen joukkorahoitusalusta tarjoaa sijoittajille koko joukon hyötyjä. Kun Vansén esittelee yrityksensä ideaa ihmisille, joilla ei ole kattavaa kokemusta sijoittamisesta, hän aloittaa kysymyksillä.

”Kysyn ensin, millaiset sijoitukset arvioit pysyvimmiksi. Yleisin vastaus on, että kiinteistöt. Sen jälkeen kysyn, montako kiinteistöä sinulla on varaa hankkia.”

Sijoitusasunnon hankkimisessa on omat riskinsä. Vuokralainen voi lähteä yhtäkkiä ja jättää jälkeensä vuokrarästit. Tai asunnon kunto voi olla vuokralaisen jäljiltä todella huonossa kunnossa.

EstateGurun joukkorahoitusalustalla tällaisia riskejä ei ole. Sijoittaja voi valita, millaisia rakennuskohteita lähtee rahoittamaan, ottaako kohteensa esimerkiksi vain Suomesta, sitäkin rajatuimmilta alueilta tai kaikista yhtiön seitsemästä kohdemaasta. Haluaako olla mukana rakentamassa pilvenpiirtäjää tai sitten asunto-osakeyhtiötä Lauttasaareen?

”On hienoa, että sijoittamisesta on tullut Suomessakin yhä enemmän valtavirtaa. EstateGurulla sijoittajaksi pääsee mukaan vaikka 50 eurolla, olemme siis omalta osaltamme demokratisoimassa kiinteistösijoittamista.”

Sijoittajaa kiinnostavat riskiprofiili, vakuus ja tuotto. Vansén on hyvillään voidessaan sanoa, että juuri noiden takia EstateGurun tuotteet kiinnostavat ammattimaisia ja yksittäisiä sijoittajia.

Suositteletko tällaista kiinteistöjen joukkorahoitusalustaa myös riskejä kaihtavalle sijoittajalle?

”Sijoittamisessa on aina riskinsä. Meidän alustalla korot ja kiinteistöt yhdistyvät, minkä vuoksi riskit jäävät pienemmiksi kuin osakesijoittamisessa.”

”Meillä tavoitteena on vakaa tuotto, joka on historiallisesti yltänyt lähes 12 prosentin keskiarvoon. Jokaisessa lainassamme on vakuus, ja vakuuden arvon kehittymistä seurataan tarkkaan.”

Sijoittajan kannattaa joka tapauksessa ottaa huomioon, että kiinteistövakuudesta huolimatta lainoihin voi tulla luottotappioita, jos talous sukeltaa syvälle. Vansén kuitenkin painottaa, että luottotappioiden riski on marginaalinen, sillä lainoitusaste rajataan enimmillään 75 prosenttiin ja hajautuksen myötä yksittäisen projektin painoarvo salkussa jää pienemmäksi.

Entä onko tämä vasta-alkajien sijoitusmuoto?

Vansénin mielestä kyllä, etenkin jos vaihtoehtona ovat osakkeet. Osakkeisiin sijoitettaessa on ymmärrettävä esimerkiksi, mitä mikäkin yritys tekee, millainen toimintaympäristö sillä on ja miten kilpailijat toimivat.

Kiinteistömarkkina on paljon yksinkertaisempi, koska kiinteistöjen arvot eivät muutu yhtä nopeasti tai rajusti. Riittää, kun seuraa vakuuden arvon kehitystä, jonka tässä tapauksessa EstateGurun alusta hoitaa sijoittajan puolesta.

Yhtiön tavoitteena on kasvattaa Suomessa rahoitettavien projektien arvo 20 miljoonaan euroon tänä vuonna, ja ensi vuoden aikana summa on tarkoitus tuplata.

Tutustu EstateGurun palveluihin täällä!

Lue myös: