[MAINOS: Slovenian Tourist Board] Patikointia Alppien syleilyssä ja elämyksiä turkoosin joen kuohuissa – Slovenia on seikkailujen maa - Mainos | HS.fi
MainosSlovenian Tourist Board

Patikointia Alppien syleilyssä ja elämyksiä turkoosin joen kuohuissa – Slovenia on seikkailujen maa

MAINOS Slovenia on aktiivimatkailijan aarreaitta upean luonnon keskellä. Alpit, vesistöt ja lukuisat metsät takaavat, ettei tekeminen lopu kesken. Seikkailtavaa riittää myös keskiaikaisissa kaupungeissa.

Slovenian Bohinj on luontoihmisen paratiisi.­


26.11.2020 9:15

Haaveilu on parasta lääkettä matkakuumeeseen. Kuvittele itsesi ihailemaan näyttävää vesiputousta tai patikoimaan jylhissä vuoristomaisemissa. Kun maailma palaa ennalleen, Slovenia kutsuu seikkailemaan.

Patikointia maalauksellisissa maisemissa

Kristallinsinisestä järvestään tunnettu Bled on yksi Slovenian suosituimmista matkakohteista. Kaupungin ylpeys on järven keskellä sijaitseva kirkkosaari. Sen ympärillä taivaita halkovat Juliaanisten Alppien ja Karavanke-vuoriston jylhät huiput. Saarelle järjestetään venekuljetuksia tai sinne voi halutessaan myös soutaa.

Reippailu maalauksellisissa maisemissa on elämys. Kierrä kuuden kilometrin pituinen lenkki Bled-järven ympäri jalkaisin tai pyörällä. Pulahda lopuksi järven kirkkaisiin vesiin. Bledin seudulla voit myös patikoida, kiipeillä, golfata, kalastaa tai ratsastaa.

Patikoinnista kiinnostuneen kannattaa suunnata läheiselle Vintgarin rotkolle. 1,6 kilometriä pitkän rotkon reunalle on rakennettu puinen kulkuväylä, joka kulkee osan matkaa siksakkia. Reitin todellinen kohokohta on 16 metriä korkea vesiputous.

Aktiviteettien jälkeen voit istahtaa kahvilaan ja tilata kaupungin erikoisuuden: Bledin kreemileivoksen (kremne rezine). Matkaohjelmaan kannattaa sisällyttää myös vierailu jyrkän rantakallion päällä komeilevaan Bledin linnaan.

Alppien juurella säkenöivä Bled-järvi on yksi Slovenian helmistä.­

Vaellusreittejä kansallispuiston sydämessä

Bledistä on lyhyt matka muihin mielenkiintoisiin luontokohteisiin. Kaupungin naapurista löytyy rauhaisa Bohinj-järvi. Vehreiden kukkuloiden ympäröimä järvi kimmeltää kuin turkoosi jalokivi. Täällä hiljaisuus ja luonto pääsevät suoraan ihon alle.

Bohinj sijoittuu Triglavin kansallispuiston sydämeen. Slovenian korkeimman vuoren (2864 m) mukaan nimetty kansallispuisto kattaa koko maan pinta-alasta jopa 4 prosenttia. Lumettomaan aikaan alue tarjoa loistavat puitteet vaellusretkille ja vuorikiipeilyyn. Päivän aikana ehdit vierailla myös Savican vesiputouksella, Bohinjin vesipuistossa sekä maistella alueen herkullisia juustoja.

Kolmas vierailun arvoinen järvi sijaitsee Kranjska Goran kylässä. Muutaman kilometrin päässä sen keskustasta välkehtii pikkuruinen Jasna-järvi. Smaragdinvihreän veden äärellä kelpaa paistatella päivää. Bongaa rannalta myös useisiin postikortteihin ikuistettu kaurispatsas.

Smaragdinvihreänä välkehtivä Jasna-järvi Kranjska Goran kylässä.­

Koskiseikkailu Soča-joen kuohuissa

Soča-joen laakso Triglavin kansallispuiston länsipuolella on seikkailumatkailijan paratiisi. Smaragdinvihreänä virtaava joki tarjoaa upean ympäristön erilaisille vesiaktiviteeteille. Kokeile melontaa joen kuohuissa tai osallistu adrenaliinipitoiselle koskenlaskuretkelle.

Ylhäältä korkeuksista Adrianmereen laskeva vesi on ympäri vuoden viileää. Hellepäivinä pulahdus vilpoiseen veteen virkistää kummasti oloa. Uimaan pääset useammasta kohtaa, sillä joen rantaviiva on satoja kilometrejä pitkä.

Soča-joen laakso hemmottelee myös hyvän ruoan ystäviä. Alueen helmi on kahdella Michelin-tähdellä palkittu ravintola Hiša Franko. Ravintolan kokki Ana Roš nimitettiin maailman parhaaksi naiskokiksi vuonna 2017.

Turkoosina hehkuva Soča-joki tarjoaa aktiviteetteja joka lähtöön.­

Historiallisia kaupunkeja ja paikallisia herkkuja

Kulttuurista kiinnostunut suuntaa viehättävään Radovljican pikkukaupunkiin. Kaupungin keskusta on kuin ulkoilmamuseo keskiaikaisine rakennuksineen ja kapeine kujineen. Historiallisten kohteiden lisäksi Radovljica tarjoaa makoisia elämyksiä. Herkuttele paikallisella suklaalla ja osta tuliaiseksi hunajaa.

Kaupunki on tunnettu myös mehiläishoidoistaan. Kaupungin mehiläismuseossa voi tutustua slovenialaisen mehiläishoidon mielenkiintoisiin vaiheisiin. Kulttuurikohteiden jälkeen voikin suunnata seudun lukuisille patikointi- ja pyöräilyreiteille.

Lyhyen ajomatkan päässä Radovljicasta vastaan tulee historiallinen Kranj. Keskiaikaa huokuvan kaupungin siluetti on kuin postikortista. Vanhojen rakennusten välistä kohoavat kirkontornit ja taustalla siintävä alppimaisema saavat kameran laulamaan. Todellinen vetonaula on Kranjin hyvin säilynyt vanhakaupunki. Se julistettiin historialliseksi ja kulttuuriseksi muistomerkiksi vuonna 1983.

Maailman vanhin viiniköynnös sijaitsee viehättävässä Mariborin kaupungissa.­

Maailman vanhin viiniköynnös

Slovenian toiseksi suurin kaupunki Maribor hurmaa historiallisilla nähtävyyksillään, rikkaalla viinikulttuurillaan ja upeilla maisemillaan. Viinien ystävä suuntaa kaupungin pohjoispuolelle, josta löytyy lukuisia viinitiloja. Oma nähtävyytensä on myös maailman vanhin viiniköynnös, jolle on kertynyt ikää huikeat 400 vuotta.

Monien mahdollisuuksien kaupungissa päivänsä saa kulumaan myös liikunnallisten aktiviteettien parissa. Suosittua on esimerkiksi melonta ja suppailu. Lisää tekemistä riittää kaupungin yläsfääreissä. Vihreiden kukkuloiden Pohorje on suosittu retkikohde, jonka huipulle pääsee jalan tai vaijerihissillä. Vauhdikasta menoa kaipaavaa suuntaa Pohorjen pyöräpuistoon, jossa voi hurjastella huipulta alas. Maistele päivän päätteeksi paikallisia erikoisuuksia, kuten Pohorje-ruukkua tai marjoilla ja kermavaahdolla täytettyä pannukakkua (Pohorska omleta).

Mariborin läheisyydessä sijaitsee toinen vuoristokohde, Rogla-vuori. Pohorjen tavoin myös Rogla tarjoaa aktiivilomailijoille monipuolista toimintaa. Vuoristossa kelpaa laittaa vaelluskenkää toisen eteen. Retkeilyn päätteeksi itseään voi hemmotella alueen kylpylöissä tai tilaamalla kahvilassa metsämustikoista leivotun struudelin. Paikallinen herkku on taivaallisen hyvää!

Yksi Roglan mielenkiintoisimmista kohteista on puunlatvojen korkeudella kulkeva luontopolku ja näköalatorni. Spiraalin muotoiseen näköalatorniin kuljetaan puista kulkuväylää pitkin. Matkan varrella olevista infotauluista voi lukea alueen kasvillisuudesta ja eläimistä. 37 metriä korkeasta tornista avautuu upeat näkymät ympäröiville kukkuloille, Kamnik-Savinjan Alpeille ja jopa Triglaville.

Eivätkä Slovenian seikkailukohteet tähänkään pääty. Elämysmatkailijalle pakollisia kohteita ovat myös Ylä-Savinjan jokilaakso, Solčavan maisematie sekä Koroškan seutu. Jos taas haluat sukeltaa äärettömään maailmankaikkeuteen, ota vierailukohteeksi avaruusteknologiakeskus Noordung.

Puunlatvojen korkeudella kulkeva luontopolku ja spiraalin muotoinen näköalatorni tarjoavat elämyksiä koko perheelle.­

Kiinnostaako aktiiviloma Alppien syleilyssä tulevaisuudessa? Jatka haaveilua ja tutustu Slovenian monipuoliseen tarjontaan täällä!

Lue myös: