[Mainos: Nutcase] Huolestuttava tilasto: yli puolet suomalaisista pyöräilee ilman kypärää – ”Täysillä eteenpäin voisi mennä myös terveys edellä” - Mainos | HS.fi
MainosNutcase

Huolestuttava tilasto: yli puolet suomalaisista pyöräilee ilman kypärää – ”Täysillä eteenpäin voisi mennä myös terveys edellä”

MAINOS Kypärän käyttösuositus on kirjattu jopa lakiin, mutta silti moni pää jää suojaamatta. Varsinkin nuorille kypärän ulkonäkö on tavallisin syy jättää se kotiin. Omaan tyyliin sopiva kypärä on kuitenkin hyvin helppo löytää.


24.3. 10:26

Pyöräily ei tilastollisesti ole oikeastaan vaarallisempaa kuin esimerkiksi kävely, kun katsotaan tieliikenneonnettomuuksissa menehtyneiden määrän keskiarvoa viime vuosina. Pahimmillaan päähän kohdistuva isku voi kuitenkin olla kohtalokas. Onnettomuustietoinstituutin mukaan vuosien 2017-2019 onnettomuuksissa kuolleista pyöräilijöistä 41 ei käyttänyt kypärää, vaikka se olisi todennäköisesti voinut pelastaa heistä joka kolmannen.

Tästä huolimatta yli puolet suomalaisista ei Liikenneturvan tilaston mukaan käytä pyöräilykypärää. Nuorista ainoastaan kolmannes suojaa päänsä kypärällä, ja siihen suhtaudutaan usein nuivasti, ulkonäköön vedoten. Tylsäksi ja jopa rumaksi koettu pyöräilykypärä jääkin monella helposti käyttämättä. Pahimmillaan se on vielä huonosti omaan päähän istuva.

Nutcasen mielestä kypärän ei todellakaan tarvitse olla nolo ja epämukava.

”Olen kuullut sisaruksista, jotka ovat riidelleet siitä, kumman Nutcase-kypärä on siistimpi. Toisaalla lapsi halusi jopa nukkua se päässään, koska piti kypärästään niin paljon”, kertoo Jouni Juva, Nutcasen tuotteita maahantuovan Nice-Trading Oy:n myyntipäällikkö.

 ”Kypärään tuli ulkokuoreen isot ruhjeet, mutta poika selvisi otsan asfaltti-ihottumalla. Kypärä ei hievahtanutkaan päästä!”

Palautetta on tullut myös tilanteista, joissa kypärä on todennäköisesti pelastanut käyttäjänsä hengen.

”Nutcasen kypärät ovat omastakin mielestäni älyttömän siistin näköisiä, mutta niiden tärkein tehtävä on tietysti suojata päätä. On hienoa kuulla, että siinä tehtävässä ne ovat toimineet”, Juva toteaa.

Pyöräilyyn, skeittailuun ja muihin katu-aktiviteetteihin sopivat Nutcase-kypärät ovat eurooppalaisen standardin mukaisia, CE-hyväksyttyjä. Kevään 2021 uuden malliston jokainen kypärä on täysin päivitetty ja niihin on lisätty pieniä teknisiä, käyttöä parantavia ominaisuuksia. Ilmanvaihtoa on tehostettu, ja esimerkiksi poninhännän saa nyt kypärästä läpi – Street ja Little Nutty -kypärät on muotoiltu takaosasta siten, että kypärän ja kiristimen väliin jää ponnarin mentävä aukko. Lisäksi uusitun kypärämallin kanssa on entistä mukavampaa käyttää aurinkolaseja.

Ensimmäisenä kypärävalmistajana maailmassa Nutcase on varustanut koko malliston MIPS-teknologialla.

”MIPS tulee sanoista Multi-directional Impact Protection System, eli se suojaa päätä kaikensuuntaisissa ja varsinkin vinosti päähän kohdistuvissa iskuissa, vaimentaen aivoihin törmäyksessä kohdistuvaa kiertoliikettä”, kertoo Juva.

Kuivat kadut ja lämpenevät säät nostavat helposti innokkaiden polkijoiden vauhtia etenkin alamäissä.

”Täysillä eteenpäin voisi mennä myös terveys edellä.”

Malliston päivitys ulottuu turvallisuus- ja käyttöominaisuuksien lisäksi kuoseihin, joiden valikoima on oikea hyvän mielen ilotulitus: tänä keväänä kypärissä nähdään yksiväristen kuosien lisäksi muun muassa raitoja, iloisia palloja, graafisia kuvioita, mansikoita, donitseja, kaivuri, kukkasia ja dinosauruksia. Vaihtoehtoja on parhaimmillaan jopa kolmekymmentä, eli jokaiseen makuun todellakin löytyy jotakin.

Juvaa hieman naurattaa, kun hän paljastaa, mikä on Nutcasen suosituin kuosi Suomessa.

”Niin värikkäitä ja jännittäviä, persoonallisia kuoseja kuin meillä onkin, kotimaassa myydyin on silti kokomusta kypärä”, hän sanoo.

Mustan suosio on toisaalta varsin ymmärrettävä – se on tyylikäs ja helposti muuhun asuun yhdistyvä valinta vaikkapa tyylistään tarkalle, aikuiselle

työmatkapyöräilijälle kaupungissa.

Toinen klassikko mustan rinnalla on Nutcasen vesimeloni, joka on kuin päähän vedetty viipale kesää.

”Vesimelonia ei tänä keväänä ole saatavilla, mutta luultavasti kun syksyllä koulut alkavat, tekee myös tämä klassinen watermelon todennäköisesti paluun”, Juva lupailee.

Nutcase on koko perheen tuote. Pienimmät, eli Baby Nutty -kypärät sopivat aivan pienille lapsille yksivuotiaasta alkaen. Yli kolmevuotiaat lapset löytävät omansa Little Nutty -luokasta ja Street-mallien koot puolestaan lähtevät päänympäryksestä 52 cm. Little Nutty -mallistossa on nykyisin saatavilla XS-koon (48-52cm) lisäksi nyt myös S-koko (52-56cm) – näin lapsi voi jatkaa saman suosikkikuosin käyttöä tarhasta kouluun. Lisäksi kahdessa koossa (S/M ja L/XL) on saatavilla myös kevyt VIO-kypärä, jossa on tiheämpi ulkovaippakerros sekä kypärää kiertävät, integroidut LED-valot.

Paitsi että jokaiselle löytyy varmasti mieleinen kuosi, ovat kypärät entistä paremmin istuvia ja sovitettavissa päähän uusien säätömahdollisuuksien ansiosta.

”Leukahihnassa on näppärä, magneettinen pikalukko ja istuvuutta parantaa kiristysmekanismi, jolla kypärää voi säätää myös sen takaa. Lisäksi jopa kypärän takakiristimen korkeutta voi myös säätää”, esittelee Juva.

Nutcasen neljännen sukupolven kypärää kädessä pyöräyttäessä huomaa, että kypärässä on erilaisia heijastavia elementtejä sen jokaisella puolella. Tämä tuo lisäturvaa ja ehkäpä myös mielenrauhaa vanhemmalle, jonka lapsi ajelee pimeinä iltoina esimerkiksi harrastuksesta kotiin.

Mielenrauhaa tuonee monelle myös se, että Nutcase on uudessa mallistossa pyrkinyt minimoimaan kypäräpakkausten hiilijalanjäljen.

”Kypärät on pakattu aiemmin kartonkiboksiin ja sen sisällä vielä muovipussiin. Nyt muovipussi on jätetty kypärän ympäriltä kokonaan pois ja uusi pakkaus on 100-prosenttisesti kierrätyskartonkia”, Juva summaa.

Asiakkaan palaute:

”Vesimelonin mallinen NutCase-kypäränne pelasti todennäköisesti 6-vuotiaan poikani hengen toissapäivänä. Hän kaatui pahasti päilleen polkupyörän tangon yli ja on tällä hetkellä pyörätuolissa murtuneen polven ja käden takia. Otsassa on pieni ruhje ja kypärä on entinen, mutta onneksi poika ei.

Poika ajoi lujaa alamäkeen ja etupyörä osui pehmeää hiekkaa täynnä olevaan monttuun. Poika lensi suoraan tangon yli. Ranteen yläpuolelta murtuivat molemmat luut, samoin reisiluu polven ulkosyrjältä. Kypärään tuli ulkokuoreen isot ruhjeet, mutta poika selvisi otsan asfaltti-ihottumalla. Kypärä ei hievahtanutkaan päästä!

Olen ehdottomasti sitä mieltä, että nämä kypärät ovat hintansa väärtejä.”

Nutcase muuttaa tylsän hauskaksi!

  • Nutcase on vastuullinen toimija, jolla on silmää myös designille. Kansainväliset taiteilijat pääsevät suunnittelemaan kypärien kuoseja vuosittain.

  • Nutcasen on tuonut koko kypärävalikoimaansa ensimmäisenä maailmassa MIPS-teknologian.

  • Laadukkaat Nutcasen kypärät löydät myynnistä mm. näistä vähittäiskaupoista: Verkkokauppa.com, Lastenturva.fi, Intersport.fi, Intersport-liikkeet kautta maan, pyöräilyn erikoisliikkeet.

Näin kypärä säädetään oikein: Katso video! | Lue lisää ja katso lähin jälleenmyyjäsi: Nutcase

Artikkelissa käytetyt lähteet:

Liikenneturva.fi

Onnettomuustietoinstituutti oti.fi

Lue myös: