MainosGVK

Nyt on paras aika maalata talo – näillä asiantuntijan ohjeilla onnistut

MAINOS Loppukevät on oiva ajankohta toteuttaa talonmaalaus. Jotta lopputulos on laadukas ja kestävä, on syytä ottaa huomioon muutama tärkeä seikka.

Laadukkailla valinnoilla ja huolellisella työllä saadaan aikaan näyttävä lopputulos, joka kestää pitkään.


17.5.2021 14:27

Puutalon maalipinta pitää aika ajoin uusia, ja loppukevät on siihen oiva hetki. Laadukkailla valinnoilla ja huolellisella työllä saadaan aikaan näyttävä lopputulos, joka kestää pitkään. Projekti on syytä suunnitella tarkasti.

“120-neliöisen omakotitalon maalaus vie noin viikon tai kaksi, riippuen vähän sääolosuhteista. Sateella ei voi maalata. Yksi yleisimmistä virheistä on maalata suorassa auringonpaisteessa, mikä voi johtaa siihen, että maalipinta kuplii ja tarttuu huonosti. Paras on toimia pilvipoutaisella säällä”, kertoo maalikemisti Anssi Seppinen GVK Coating Technology Oy:stä.

Maalaustyö vaatii paitsi aikaa myös taitoa. Jos on epävarma omista taidoistaan, työ kannattaa ehdottomasti teettää ammattilaisella.

Maalin laadussa ja määrässä ei kannata säästellä.

“Maali on pienin menoerä maalaustyön hinnassa. Maalin laatu on olennainen juttu ja se ratkaisee, kuinka pitkään lopputulos kestää”, Seppinen muistuttaa.

Markkinoilla olevista pellavaöljymaaleista vanhin on Lappi perinteinen pellavaöljymaali. Sen alkuperäinen resepti on 1950-luvulta, joten sen kestävyydestä on pitkäaikainen kokemus.

”Hitaan kuivumisensa ansiosta se säilyttää joustavuuden pidempään eikä kovetu ja halkeile vuosien varrella yhtä nopeasti kuin muut öljymaalit”, kertoo Seppinen.

“Eräs ahvenanmaalainen asiakas kertoi, että hänellä Lappi-pellavaöljymaalilla maalattu pinta oli kestänyt 30 vuotta! Toki kehotimme asiakasta jo pian huoltomaalaamaan maalipinnan”, Seppinen kertoo.

Normaali huoltomaalausväli Lappi-öljymaalissa on 10–20 vuotta. Rakentamisen yleisissä laatuvaatimuksissa (RYL) huoltomaalausväliksi on öljymaaleille määritelty 8 vuotta.

Kokosimme Anssi Seppisen tärkeimmät vinkit talonmaalaukseen vaihe vaiheelta:

1. Tutkitaan pohjan kunto

“Kaikki lähtee olemassa olevasta pohjasta ja sen kunnon arvioinnista”, painottaa Seppinen.

Jos olemassa olevan maalikalvon paksuus on selvästi enemmän kuin 0,3 millimetriä, kannattaa vanha maali poistaa ennen uuden maalin levittämistä.

Jos vanha maalipinta on liian paksu, voivat kalvojen sisäiset jännitteet kasvaa liian suureksi, jolloin kaikki kalvot irtoavat yhtä aikaa alimmaisen kalvon ja puun välistä.

”Toisin sanoen maali hilseilee pois”, Seppinen varoittaa.

Maalikerrosten paksuuden voi helposti arvioida mittaamalla viivottimella puun pinnasta vuollusta palasesta.

Maalin tarttuvuus on myös helppo todeta: vedetään puukolla 5 sentin ristiviillot puuhun asti ja laitetaan päälle pätkä pakkausteippiä. Tämän jälkeen nykäistään teipin vapaasta päästä nopeasti suoraan ylöspäin.

Jos haluaa seinän kestävän pitkään homehtumatta, se kannattaa pestä muutaman vuoden välein.

Jos maali irtoaa mukana, sen tarttuvuus on heikkoa, ja siitä kohdasta pitää poistaa kaikki maali puuhun asti.

“Tämä testi kannattaa tehdä useissa kohdissa, jotta selviää, missä kohdissa tarttuvuus on riittävää ja missä ei”, Seppinen vinkkaa.

Paras lähtötilanne on aina uusi, maalaamaton puupinta. Huonosti tehdyt pohjatyöt johtavat pinnan ennenaikaiseen rapistumiseen.

2. Maalityypin valinta

On erittäin tärkeää tietää minkä tyyppistä maalia on aiemmin käytetty, jotta voidaan valita oikeanlainen maali. Dispersiomaalin eli kansankielellä lateksin päälle ei voi levittää öljypohjaisia maaleja, koska se ei pysy elastisemman dispersiopohjan päällä kiinni, vaan irtoaa viimeistään parin, kolmen vuoden kuluttua.

Jos ei tiedä, mitä maalia on aiemmin käytetty, sen voi helposti testata seuraavasti:

Kostutetaan ja hangataan etanoliin kastetulla vanupuikolla vanhaa maalipintaa noin minuutin ajan. Jos pinnasta irtoaa maalia, se on dispersiomaalia. Jos ei irtoa, se on öljymaalia, jonka päälle voi hyvin valita esimerkiksi Lappi-pellavaöljymaalin.

Kun sama tehdään lipeällä (esimerkiksi Joka kodin putkimies) ja maali irtoaa, on kyseessä öljymaali.

“Öljymaalien etu on uusiutuvista luonnonvaroista peräisin olevat raaka-aineet. Sitä suosittelemmekin kaikkiin vaaleisiin värisävyihin. Tummissa värisävyissä ne liituavat eli niistä lähtee pintaväriä vaikkapa sormella koskettaessa. Siksi ikkunanpielien tai ulko-ovien tummaksi tehostesävyksi valitaan usein dispersiomaali.”

3. Pesu ja puupaljaiden kohtien käsittely

Jos vanhaa maalia ei ole liian paksusti ja tarttumispinta on hyvä, tehdään homepesu GVK Ulko- ja Kattopesuaineella. Tämän jälkeen yksittäisistä puupaljaista kohdista poistetaan harmaantunut puuaines niin, että tuore vaalea puu tulee esiin.

4. Pohjustus

Puupaljaisiin pintoihin levitetään GVK:n Pohjuste, joka antaa lahonsuojan.

“Mikään markkinoilla oleva maali ei anna lahonsuojaa. Uudelle puupinnalle levitetään pohjuste koko alueelle”, Seppinen muistuttaa.

Pohjusteen annetaan kuivua yön yli.

5. Pohjamaalaus

Jos alla on täysin uusi pinta, voidaan ensimmäinen maalikerros ohentaa lakkabensiinillä. Jos alla puolestaan on aiempi maalipinta, käytetään ohentamatonta Lappi-pellavaöljymaalia vain puupaljaisiin kohtiin.

Pinnan annetaan kuivua vuorokausi.

6. Pintamaalaus

Varsinainen pintamaalaus tehdään kahteen kertaan vanhoille jo maalatuille pinnoille. Jos värisävyä ei olla vaihtamassa, yksikin kerta saattaa riittää. Uusille pinnoille pintamaalataan yhteen kertaan ohentamattomalla maalilla, ohennetun pohjamaalauksen päälle.

Lappi-pellavaöljymaali on sateenkestävä vuorokauden kuluttua maalauksesta. Mahdollinen sadekuuro voi aiheuttaa pientä rypistymistä. Märälle pinnalle ei saa maalata öljymaalilla, sillä se hylkii vettä eikä tartu silloin hyvin puupintaan.

7. Ylläpito

Niille, joilla talonmaalaus ei ole vielä tänä kevään projekti, antaa Seppinen tärkeän vinkin:

“Jos haluat seinän kestävän pitkään homehtumatta, muistathan pestä seinän puutarhaletkulla ja harjalla muutaman vuoden välein! Pesu poistaa siitepölyn ja muun lian, joka toimii homeelle ravintona ja pidättää pinnalla kosteutta.”

Lappi-pellavaöljymaali

• Vuosikymmenten kokemus käytöstä: maalin alkuperäinen resepti on jo 1950-luvulta.

• Maali kuivuu hitaasti, mutta sen käyttöikä on pidempi kuin muilla öljymaaleilla.

• Saatavilla sävyissä valkoinen, kartanonkeltainen, italianpunainen, vanhanajan punainen, musta sekä sävytettävä valkoinen tai kirkas pohja tummemmille sävyille.

• Lappi Perinteistä pellavaöljymaalia valmistava GVK Coating Oy on suomalainen yritys, joka toimii Paraisilla. Yritys on perustettu vuonna 1946, ja se työllistää noin 20 henkilöä.

Tutustu tuotteeseen

Lue myös: