Tämä hajuton maali sopii myös herkistyneille – Asiantuntija kertoo ohjeet, joilla sisämaalaus onnistuu - Mainos | HS.fi
MainosGVK

Tämä hajuton maali sopii myös herkistyneille – Asiantuntija kertoo ohjeet, joilla sisämaalaus onnistuu

MAINOS Maalaaminen on helppo ja edullinen tapa vaikuttaa kodin tai työtilan tunnelmaan. Säilöntäaineeton, hajuton maali pienentää kemikaalialtistusta merkittävästi.

Huoneessa aikaisemmin työskennellyt henkilö kaipasi ympärilleen väriä, mutta seuraava työntekijä halusi rauhallisemman tunnelman. Pinkki tehosteseinä maalattiin Inline Sensitive 7 -maalin sävyllä Grey Stone.


7.9. 10:08

Maalaaminen on edullinen ja nopea tapa päivittää tilan ilme. Yhden keskikokoisen huoneen seinäpintojen maalaus tarvikkeineen maksaa vain hieman yli sata euroa. Samalla hinnalla ei saa edes uutta nojatuolia.

Kaikille tavanomainen maali ei kuitenkaan sovi, sillä osalle ihmisistä se aiheuttaa oireilua, joka ilmenee esimerkiksi päänsärkynä, väsymyksenä ja hengitystieoireina.

Inline Sensitive 7 on lähes täysin hajuton maali, joka kehitettiin alun perin tiedostaville kuluttajille, ammattimaalareille sekä henkilöille, jotka ovat herkistyneet kemikaaleille tai säilöntäaineille. Maalin kehittäneen yrityksen toimitusjohtaja Anssi Seppinen suosittelee maalia oikeastaan kaikille.

Maalivalinnalla altistusta on helppo pienentää.

“Sisätiloissa on paljon erilaisia materiaaleja, joista haihtuu yhdisteitä. Maalatut pinnat muodostavat suuren osan kodin ja työpaikan sisäseinistä sekä katosta, ja maalivalinnalla altistusta on helppo pienentää.”

Maaleissa käytetään tavallisesti samoja säilöntäaineita kuin kosmetiikassa, mutta Inline Sensitive 7 poikkeaa markkinoilla olevista tavanomaisista maaleista, sillä säilöntäaineet on korvattu pH-arvoa muokkaamalla. Maalissa ei ole myöskään allergisoivaa akrylaattia, sillä se on käsitelty tislaamalla niin, ettei yhdisteitä haihdu sisäilmaan.

“Haistamalla maalia ja vertaamalla sitä muihin maaleihin voi huomata, ettei maali tuoksu lainkaan. Hajuttomuus kertoo siitä, ettei maali altista haihtuville kemikaaleille”, sanoo Seppinen.

Voc-päästöt, eli haihtuvat orgaaniset yhdisteet, syntyvät etenkin ensimmäisten tuntien aikana, jolloin maali kuivuu. Jos käyttää maalaamiseen Inline Sensitive 7 -maalia, tilassa voi oleskella välittömästä maalaamisen jälkeen.

Markkinoilla on muitakin vesiohenteisia maaleja, mutta Seppinen muistuttaa, että myös luonnon sideaineista, kuten pellavaöljystä, haihtuu yhdisteitä. Sen huomaa melko voimakkaasta hajusta.

“Kaikista orgaanisista aineista syntyy päästöjä, eikä se ole suurimmalle osalle ihmisistä ongelma. Kaikille tekee kuitenkin hyvää pienentää kemikaalialtistusta.”

Jo pienikin muutos kotikonttorin seiniin voi piristää arkea kummasti, ja työskentelyä voi jatkaa tilassa maalin vielä kuivuessa.

Jo pienikin muutos kotikonttorin seiniin voi piristää arkea kummasti.

Valkoinen pitää suomalaisissa kodeissa ja työpaikoilla pintansa vuodesta toiseen, mutta viime vuosina on jo alettu herätä maalin tarjoamiin mahdollisuuksiin sisustuksessa. Trendivärejä ovat olleet muun muassa vaaleanharmaa ja hiekanruskea, jotka kuuluvatkin Inline Sensitive 7 -maalin vakiosävyihin.

Maali on helppo sävyttää kuitenkin lähes minkä väriseksi tahansa ja esimerkiksi olohuoneessa tai työtiloissa Seppinen kannustaa rohkeisiin valintoihin.

“Perinteisesti sisustuksessa on jo satoja vuosia sitten ollut vihreitä, sinisiä ja punaisia huoneita. Väri vaikuttaa tunnetiloihin ja oikein valitsemalla voi esimerkiksi työtilaan tuoda enemmän lämpöä, sykettä ja hyvää mieltä”, hän sanoo.

Itse maalaaminenkaan ei ole niin vaikeaa kuin luulisi. Seppinen suosittelee käyttämään mikrokuitutelaa, jolla aloittelijankin on helppo saada tasainen maalipinta. Maalatessa telaa kannattaa liikuttaa ensin vaakatasossa ja sen jälkeen pystysuoraan, jotta maalin saa leviämään seinälle tasaisesti.

Ja jos lopputulos ei jostain syystä miellytäkään, päälle voi aina maalata uuden sävyn.

“Maalaaminen ei vaadi rahallisesti eikä ajallisesti kovin suurta panostusta. Karkeasti voi sanoa, että yhteen huoneeseen menee yksi päivä. Ja jos maalaa vain yhden seinän, ei mene sitäkään."

Inline Sensitive 7 -maalin vakiosävy Grey Stone tuo työtilaan rauhallisuutta ja ajatonta tyylikkyyttä.

Näin onnistut

  • Yksi litra Inline Sensitive 7 -maalia riittää 8 neliömetrin seinäpinta-alan maalaamiseen.

  • Likainen seinä kannattaa pestä etukäteen. Tasoita myös seinän epätasaisuudet.

  • Jos vanha väri on kovin tumma, kannattaa maalaus suorittaa kahteen kertaan. Silloin maalia on hyvä varata tuplamäärä.

  • Jos maalaa seinien lisäksi myös katon, se kannattaa maalata ensimmäisenä. Inline Sensitive -tuotesarjasta löytyy myös himmeämpi kattomaali.

  • Lattia on helpoin suojata teipillä varustetulla maalausmuovilla, jota myyvät hyvin varustellut rautakaupat.

  • Ikkuna- ja jalkalistat sekä pistorasiat kannattaa suojata tarkoituksenmukaisella maalarinteipillä. Se kannattaa poistaa vielä, kun maali on hieman kosteaa, jottei maali repeydy.

  • Maalia ostaessa kannattaa hyödyntää rauta- tai maalikaupan henkilökunnan osaamista ja pyytää apua tarvikkeiden valitsemiseen.

  • Tutustu Inline Sensitive 7 -sisämaaliin

Lue myös: