[MAINOS: Electrolux] Näin kokkaat keveät lisukkeet syksyn maukkaimmista kasviksista – katso ruokakirjailijan 3 helppoa reseptiä - Mainos | HS.fi
MainosElectrolux

Näin kokkaat keveät lisukkeet syksyn maukkaimmista kasviksista – katso ruokakirjailijan 3 helppoa reseptiä

MAINOS Eeva-Maria Lisko kannustaa kokeilemaan rohkeasti uusiakin makuja ja kasvisten höyrykypsennystä. Lue parhaat ideat juuri nyt!

Ruokakirjailija Eeva-Maria Lisko kertoo, mitkä ovat hänen kasviksista tehtyjä suosikkilisukereseptejään.


5.10. 14:55

Ruokakirjailija ja reseptintekijä Eeva-Maria Liskon ei tarvitse miettiä kahta kertaa suosikkikasvistaan.

”Fenkoli on monipuolinen yllättäjä. Se antaa ruokaan mietoa aniksen aromia ja korostaa muiden kasvisten makuja. Esimerkiksi tomaattikeiton maku syvenee ihanasti, kun siihen yhdistää fenkolin. Sipulin kanssa pitkään hauduttamalla fenkolista tulee ihanan tummaa, pehmeää ja voimakasta”, Lisko vinkkaa.

Hän on tullut tunnetuksi erityisesti keveiden reseptien tekijänä. Liskon ensimmäinen kirja Keveämmät kattilat - Ketona aikuisille ja tavallisena lapsille samalla kokkauksella ilmestyi keväällä 2021. Toinen kirja on työn alla ja valmistuu kevään kevennyskauteen.

”Hyvästä ruoasta kaikilla aisteilla nauttiminen ei kiireisissä arkipäivissäkään vaadi mahdottomia.”

”Hyvästä ruoasta kaikilla aisteilla nauttiminen ei kiireisissä arkipäivissäkään vaadi mahdottomia. Kasvislisukkeilla saa lautaselle terveellisyyden lisäksi helposti myös makua, tekstuuria ja väriä”, Lisko sanoo.

Nyt hän on luvannut kertoa, mitkä ovat hänen kasviksista tehtyjä suosikkilisukereseptejään. Ei liene yllätys, että niistä ensimmäisessä on käytetty fenkolia.

Eeva-Maria Lisko on huomannut, että kaikki eivät pidä kasvisten keveydestä – tai niiden mausta. Heillekin kasvikset maistuvat kuitenkin usein silloin, kun ne tarjoaa esimerkiksi vinaigretella maustettuna.

Höyrykypsennyksellä entistä herkullisempaa

– Höyrykypsentäminen on helppo ja herkullinen tapa kokata terveellistä ja maukasta ruokaa.

– Höyry vähentää kypsentämiseen käytettävien rasvojen ja öljyjen tarvetta. Lisäksi maut ja ravintoaineet säilyvät hyvin höyrytetyissä ruoka-aineissa.

Electroluxin höyryuunien Steamify-höyrytoiminto tekee höyrykypsennyksestä helpompaa kuin koskaan. Se varmistaa, että ruoka kypsyy oikeassa lämpötilassa eikä pääse kuivumaan tai palamaan.

– Höyrykypsentäminen on nopea tapa laittaa ruokaa. Esimerkiksi kokonainen lohi kypsyy 20 minuutissa ilman esilämmitystä.

Lue lisää Electroluxin höyryuuneista

”Sitruunaisella vinaigretella jälkimarinoitu parsapelti on kepeä ja raikas lisuke. Parsa on kausikasvis, jonka voi syksyllä ja talvella korvata parsakaalilla tai ohuilla keräkaalilohkoilla”, Lisko sanoo.

Lisuke on hänen mukaansa parhaimmillaan kalan kaverina. Lisko suosittelee kokeilemaan kypsennystä höyryllä, jos kotiuunista löytyy höyrytoiminto. Se vähentää kypsentämiseen käytettävien rasvojen ja öljyjen tarvetta. Lisäksi maut ja ravintoaineet säilyvät höyrytetyissä ruoka-aineissa hyvin.

Parsapelti ja sitruunavinaigrette

– 4 annosta, alle 30 minuuttia

1 nippu tuoretta vihreää parsaa tai 300 g parsakaalia tai kaalia

1 iso fenkoli (200 g)

1 nippu kevätsipulinvarsia (100 g)

2 rkl oliiviöljyä (20 g)

ripaus suolaa

rouhaus mustapippuria

– Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

– Pese parsat ja katko niistä kovat häntäpäät pois. Leikkaa siistityt parsat puoleksi sekä pituussuunnassa että leveyssuunnassa.

– Poista fenkolista uloin kerros, puolita fenkoli ja viipaloi puolikkaat.

– Leikkaa kevätsipulin varret parsaviipaleiden kanssa saman pituisiksi pätkiksi.

– Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja kasaa kasvikset siihen. Lorauta päälle oliiviöljy, sekoita, levitä kasvikset pellille ja mausta suolalla ja pippurilla.

– Paista kasviksia keskitasolla 10 minuuttia. Tarjoa sitruuna-sinappivinaigretten kanssa.

Sitruuna-sinappivinaigrette

1½ rkl oliiviöljyä (15 g)

½ sitruunan mehu

1 tl Dijon-sinappia

½ tl steviaa

ripaus suolaa

ripaus mustapippuria

– Sekoita kaikki ainekset yhteen.

”Juuresten valtakausi on alkamassa. Nyt kannattaa kokata porkkanoita, perunoita, punajuuria ja palsternakkaa. Suosittelen kokeilemaan myös hieman vähemmän tunnettuja juuripersiljaa ja -selleriä esimerkiksi pyreenä”, Lisko vinkkaa.

Yksi hänen luottoresepteistään on rosmariiniporkkanat, jotka Lisko valmistaa aina liedellä paistinpannulla ja tarjoaa esimerkiksi liharuokien lisukkeena.

”Porkkanoissa saa olla purutuntumaa, eikä niitä kannata kypsentää mössöksi. Pöydässämme ei ole vielä ollut sellaista ruokailijaa, jolle aavistuksen makeat rosmariiniporkkanat eivät olisi maistuneet. Niitä syövät lapsetkin.”

Rosmariiniporkkanat

– 4 annosta, alle 30 minuuttia

500 g porkkanoita

2 rkl oliiviöljyä (20 g)

reilu ripaus suolaa

hyppysellinen steviaa tai sokeria

oksa rosmariinia (tai 3/4 tl kuivattua rosmariinia)

– Kuori porkkanat. Nopeuttaaksesi kypsymistä voit halutessasi myös pilkkoa ne tikuiksi, mutta myös ohuet kokonaiset porkkanat käyvät.

– Kuumenna oliiviöljy pannulla. Lisää pannulle porkkanat, rosmariinin oksa sekä suola ja stevia. Säädä lämpö asteikon keskivaiheille. Kääntele porkkanoita pannulla silloin tällöin, kypsyttele porkkanoiden koosta riippuen 5–20 minuuttia. Porkkanat saavat jäädä napakoiksi.

– Poista rosmariininoksa ennen tarjoilua.

”Tomaatit ovat parhaimmillaan huoneenlämpöisinä ja pehmeinä, joten niitä ei kannata säilyttää jääkaapissa”, Eeva Maria Lisko sanoo.

Hän paahtaa pikkutomaatteja usein uunissa lisukkeeksi esimerkiksi uunilohelle, pihville tai pastan kaveriksi. Talvikaudella joskus mauttomiksi mielletyt tomaatit saavat uunissa kunnon makuboostauksen.

”Paahdetut pikkutomaatit piristävät ihan tavallista arkiruoka-annosta. Perusuunilohi tai pasta on kuin eri annos, kun sen tarjoaa tämän lisukkeen kanssa.”

Paahdetut pikkutomaatit

– 4 annosta, 45 minuuttia

2 rasiaa kirsikkatomaatteja (á 200 g)

4 kynttä valkosipulia

½ punaista chiliä

2 rkl oliiviöljyä

pari oksaa tuoretta timjamia tai 1 tl kuivattua timjamia

pari ripausta suolaa

pari rouhausta mustapippuria

ripaus steviaa tai sokeria

– Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

– Kuori ja puolita valkosipulinkynnet. Poista chilistä siemenet ja siivuta palko. Laita kaikki ainekset pieneen uunivuokaan ja paahda keskitasolla 200 asteessa noin 30–40 minuuttia.

Lue myös: