[MAINOS: Electrolux] Tiesitkö, että perunankuoria voi käyttää yllättävällä tavalla? Tässä suosikkikokin 3 hävikkiruokavinkkiä - Mainos | HS.fi
MainosElectrolux

Tiesitkö, että perunankuoria voi käyttää yllättävällä tavalla? Tässä suosikkikokin 3 hävikkiruokavinkkiä

MAINOS Meri-Tuuli Väntsin keittiössä tortillaletut ja ylijäämäriisi eivät päädy hävikiksi, vaan niistä kokataan maukasta naposteltavaa.

Haluatko vähentää ruokahävikkiä? Yksi vinkki sopii jokaiselle: ruoka-aineita tulisi säilyttää jääkaapissa oikein.


5.10. 11:25

”Meillä menee liikaa ruokaa roskikseen, ja se on valitettavaa”, huokaa kokki Meri-Tuuli Väntsi.

Väntsien perheessä on kaksi pientä lasta, ja roskikseen päätyy usein lasten lautasille jäävää ruokaa. Väntsi kertoo, että ensimmäisen lapsen jämiä hän yritti vielä syödä, mutta nauttii nykyään mieluummin muuta kuin lapsen lähmimiä ja kuolalla kuorrutettuja rippeitä.

”Mutta menee meillä roskiin muutakin. Laitan joskus jääkaapista suoraan roskikseen juureksia tai juustokimpaleen, jonka olen unohtanut kaapin perälle”, Väntsi myöntää.

On kuitenkin raaka-aineita, joita Väntsien keittiössä ei päädy hävikiksi. Sellaisia ovat muun muassa tortillaletut, ylijäämäriisi ja perunankuoret. Niistä Meri-Tuuli Väntsi kokkaa koko perheelle maistuvaa naposteltavaa.

”Elämäntyyliimme sopii paremmin se, että käymme kaupassa lähes joka päivä.”

Väntsien perheessä pyritään aktiivisesti vähentämään ruokahävikkiä. Meri-Tuuli Väntsi on huomannut, ettei heidän perheessään toimi se, että kaupasta ostetaan isot ostokset kerran viikossa. Se lisää hävikkiä, sillä perheen elämä on vaihtelevaa ja hektistä.

”Meidän elämäntyyliimme sopii paremmin se, että käymme kaupassa lähes joka päivä. Jokaisen kannattaa etsiä omaan rytmiin sopivat tavat ostaa ja tehdä ruokaa.”

Näin ruoka säilyy parhaiten

– Ruoka pilaantuu jääkaapissa useimmiten kolmesta syystä: joko lämpötila on väärä, jääkaappi liian kuiva tai nopeus, jolla ruoka viilentyy, liian hidas.

Electroluxin Cooling 360 -jääkaapit on suunniteltu säilyttämään ruoka-aineet hyvinä mahdollisimman pitkään.

– Jääkaapin tekniikka viilentää ruoan nopeasti, takaa tasaisen ilmankierron ja säilyttää ainesten koostumuksen. Vihanneslaatikon kosteutta voi säätää mekaanisesti. Ruostumattomasta teräksestä valmistettu takaosa auttaa pitämään jääkaapin kylmänä.

Lue lisää täältä

Väntsi huomauttaa, että yksi vinkki sopii kuitenkin jokaiselle, joka haluaa vähentää ruokahävikkiä: ruoka-aineita tulisi säilyttää jääkaapissa oikein.

Esimerkiksi kala ja liha säilyvät parhaiten 0–4 asteessa. Sienet, ananas, munakoiso ja monet muut kasvikset kannattaa säilyttää 5–8 asteen lämpötilassa, muun muassa porkkana, voi ja majoneesit taas 9–11 asteessa. Sipuli, kurkku, kananmuna, paprika, omena ja banaani puolestaan säilyvät hyvinä, kun niitä säilyttää 12–14 asteen lämpötilassa.

Väntsi laittaa yli jäävät ruoka-aineet ja ruoat aina kannellisiin lasipurkkeihin tai -rasioihin. Niiden päälle hän liimaa maalarinteipin, johon on kirjoitettu, mitä missäkin rasiassa on ja milloin se on laitettu jääkaappiin.

”Merkkaamme myös avattuihin maito- ja jogurttitölkkeihin, maustetahnoihin ja valmismajoneeseihin aina avauspäivämäärän. Pikkuhiljaa silmä alkaa automaattisesti skannaamaan, mikä on vanhinta ja pitää käyttää ensin.”

Meri-Tuuli Väntsin 3 hävikkiruokavinkkiä

1. Rapeat dippilastut tortillaletuista

”Tortillalettupussin pohjalle jää usein pari ujoa lättyä. Paahda lättyjä uunissa 150 asteessa viisi minuuttia, jolloin ne rapeutuvat. Murenna lätyt ja dippaa esimerkiksi hummukseen.”

2. Maukkaat sipsit perunankuorista

”Kun seuraavaksi teet jotakin jauhoisista perunoista, kuori perunat niin sanotulla tynnyrikuorinnalla eli leikkaa perunoista ensin päädyt ja suikaloi sitten kuori veitsellä pois niin, että kuoriin jää hieman perunaa. Sekoita kulhossa kuoret, pari teelusikallista öljyä sekä suolaa. Paahda uunissa 200 asteessa, kunnes perunankuorisipsit ovat rapeita. Voit käännellä kuoria pari kertaa paahtamisen aikana. Tarjoa esimerkiksi savupaprikajauheella maustetun ranskankerman kanssa.”

3. Rapsakat sattumat salaattiin ylijäämäriisistä

”Levitä riisit leivinpaperin päälle uunipellille. Riisi saa jäädä kokkareiseksi. Aseta leivinpaperin päälle lusikat painoiksi. Kuivata riisiä kiertoilmalla 100 asteessa noin tunti. Murenna kuivaa riisiä salaatin joukkoon. Kun se imee itseensä salaatinkastiketta, muodostuu riisistä rapeita, maukkaita sattumia salaattiin. Erityisen hyvin murustettu riisi sopii aasialaishenkisen salaatin kanssa, jonka kastikkeessa on limeä ja kalakastiketta.”

Lue myös: