Toimitusjohtaja Juuso Hietasen puheessa korostuu varmuus, joka voi rohkeudellaan yllättääkin perinteiseen kaupunkirakentamiseen tottuneen kuulijan.
”Olemme täysin valmiita rakentamaan puusta kerrostaloja sekä kokonaisia kaupunginosia”, Hietanen kiteyttää.
”Kaupungit ovat jo halunneet enemmän puurakentamista, mutta tähän saakka rakentajat ovat toppuutelleet niiden tahtoa sanomalla, että kerrostalojen rakentamiseen puusta ei ole riittäviä valmiuksia. Tilanne on muuttunut, ja olemme valmiina tähän työhön”, hän vakuuttaa.
Toimitusjohtaja Juuso Hietasen mukaan kaupungit voivat nyt asettaa ja saavuttaa kunnianhimoiset tavoitteensa puurakentamiselle ja noudattaa yhteiskunnan tahtotilaa.
Hietasen johtama rakennuskonserni Lehto on mukana muuttamassa perinteistä tapaa rakentaa, jotta asumiskustannukset laskevat ja rakennusalan hiilijalanjälki pienenee. Lehdon ratkaisussa tulevaisuuden kerrostalot valmistetaan puusta ja merkittävä osa rakentamisesta tehdään tehtaissa.
”Rakennus- ja kiinteistöala on maailman suurin toimiala, ja sen hiilijalanjälki on myös ylivoimaisesti isoin”, Hietanen sanoo alan mahdollisuudesta vaikuttaa omalla tekemisellään.
Ympäristöministeriön puurakentamisen ohjelman tavoitteen mukaan asuinkerrostalojen osalta puurakennusten markkinaosuus on 21 prosenttia vuonna 2022 ja 46 prosenttia vuonna 2025. Tällä hetkellä luku on ollut vain noin 6 prosenttia.
Rakennuskonserni Lehto on edelläkävijä, joka on siirtänyt rakentamista työmailta tehtaisiin: materiaalihukkaa on vähemmän ja rakentaminen edullisempaa, laadukkaampaa sekä ekologisempaa.
Lähes puolet suomalaisista asuu jo kerrostaloissa. Kaupunkien jatkaessa kasvuaan niiden taloudellisen ja sosiaalisen vastuun lisäksi korostuu vastuu ympäristöstä ja ilmastosta. Rakentamalla kerrostaloja puusta kasvu voi tapahtua aikaisempaa ekologisemmin.
Suomessa rakennetaan vuosittain noin 30 000 kerrostaloasuntoa, ja puurakentamista lisäämällä voidaan saada merkittäviä vähennyksiä hiilipäästöihin. Sitran mukaan puusta rakentamalla luonnonvarojen kulutus vähenisi jopa 50 prosenttia ja päästöt pienenisivät 60 prosenttia.
””Asumisen rakentamisesta puolet voitaisiin kaupungeissa toteuttaa jo hyvinkin pian puulla”, Hietanen laskee.
Yhteiskunnan sekä kaavoituksesta vastaavien kuntien ja kaupunkien lisäksi rakennusteollisuuden asiakkaat ovat hereillä ilmastoasioissa.
”Sijoittajat ja kuluttaja-asiakkaamme haluavat markkinoille asuntoja, joiden materiaalin vaikutus tunnetaan ja joiden kuormitus ympäristölle sekä hiilijalanjälki maapallolle on aikaisempaa merkittävästi pienempi.”
Puukerrostalo on paitsi kestävä ja ekologinen myös turvallinen asuinrakennus.
Jotta tavoitteet pienemmistä päästöistä saavutetaan, tarvitaan Hietasen mukaan vaikuttavuutta, joka syntyy yksittäisiä rakennuksia suuremmilla kokonaisuuksilla. Isojen ratkaisujen rinnalla kysytään kuitenkin myös pienempiä valintoja ja itse kunkin suunnitelmia hiilidioksidipäästöjen vähentämisestä omassa elämässään.
”Meillä kaikilla on nyt mahdollisuus vaikuttaa ja torjua ilmastonmuutosta. Siksi tarjoamme käyttöön laskurin, jolla jokainen voi itse laskea mahdollisuutensa olla mukana tekemässä ilmastolle hyvää omalla asumisellaan”, Hietanen summaa.
Fakta
Edellärakentaja Lehto
Rakennusalan innovatiivisena edelläkävijänä Lehto haluaa muuttaa toimialaa ja rakentaa laadukkaasti, nopeasti, kohtuuhintaisesti sekä ekologisesti.
Puu tarjoaa vähähiilisen vaihtoehdon asuntorakentamiseen. Lehdon kehitystyönä syntynyt tehokas puukerrostalorakentamisen tuotantomenetelmä varmistaa asuntojen laadukkuuden kohtuuhintaisesti.
Uusi puukerrostalo rakentuu tehdastuotannossa jopa puolessa vuodessa. Konseptoitu tehdastuotanto nopeuttaa prosesseja ja varmistaa kestävyyden.
Vakioidut ratkaisut tehostavat ja säästävät sekä rakentamisen kuluja että rakennuksen elinkaaren kuluja. Lisäksi tehtaassa rakentaminen vähentää materiaalihukkaa.
Lehdon käyttöönottama elinkaaren hallinta on teollisessa rakentamisessa vielä uutta. Esimerkiksi puukerrostaloihin tulevista osista, tarvikkeista ja materiaaleista kerätään yksityiskohtaiset tiedot digitaaliseen työkalupakkiin. Käytössä on määritetty työjärjestys tuotekehityksestä suunnitteluun ja rakentamisesta ylläpitoon.
Tutustu tarkemmin: lehto.fi/edellarakentaja/