MainosValio Akatemia®

Monen nuoren urheiluharrastus tyssää rahanpuutteeseen – jalkapalloilija Joel Pohjanpalo tekee töitä sen eteen, jotta mahdollisimman moni saisi jatkaa

MAINOS Ainutlaatuinen ohjelma on auttanut tuhansia nuoria jatkamaan harrastustaan. Menestysvaatimuksia ei ole, vaan kaikki voivat hakea ja saada stipendin.

Joel Pohjanpalo touhusi Valio Akatemian nuorten kanssa koko päivän Vierumäellä järjestetyllä leirillä.


26.4. 13:06

Joel Pohjanpalolla oli jännät paikat 10 vuotta sitten, kun hän poseerasi Valion mainoksessa Teemu Selänteen, Kiira Korven ja Sami Hyypiän kanssa. Joel oli silloin 17-vuotias ja pelasi HJK:ssa ensimmäistä kauttaan.

”Mietin, että mitä ihmettä minä tämmöisessä porukassa teen, mutta olihan se hieno kokemus.”

Mainoskuvaus liittyi Valio Akatemia® ohjelman lanseeraukseen, jonka yhteydessä esiteltiin myös kummit. Valio Akatemia on ohjelma, joka jakaa stipendejä lasten ja nuorten liikuntaharrastuksiin ja hyvinvointiin. Tällä hetkellä kummeina toimivat Joelin lisäksi maastohiihtäjä Kerttu Niskanen, estejuoksija ja suunnistaja Topi Raitanen sekä Real Skifi -ryhmä.

Valio Akatemia järjestää stipendien haun kerran vuodessa, ja tämän vuoden haku käynnistyy 2. toukokuuta. Stipendejä voivat hakea kaikki alle 18-vuotiaat liikuntaa harrastavat ja siitä kiinnostuneet lapset ja nuoret ympäri Suomen. Hakija voi olla yksilöurheilija, joukkue, koululainen tai koululuokka.

Hiihtäjä Kerttu Niskanen oli mukana Vierumäellä järjestetyllä leirillä yhdessä stipendiaattien kanssa.

Kummit ovat mukana valitsemassa stipendien saajia. Pohjanpalo on käynyt läpi niin suuren määrän hakemuksia, että hän on jo mennyt laskuissa sekaisin. Tähän mennessä stipendejä on myönnetty yhteensä 2500.

Tärkeintä on, että hakija haluaa aidosti olla mukana Akatemiassa.

”Luotan valinnoissa intuitiooni ja arvostan sitä, että hakemus on tehty huolellisesti. Isoin kriteeri ei ole se, että nuori tähtää ammattiurheilijaksi tai olympialaisiin. Tärkeintä on vaikutelma siitä, että hakija haluaa aidosti olla mukana Akatemiassa.”

Jaossa on raha-, ravitsemus-, tuote- ja tapahtumastipendejä. Pohjanpalon mielestä on mukavaa, että hakemuksia tulee paljon myös valtalajien ulkopuolelta. Osa lajeista on sellaisia, joista hän ei ole aikaisemmin kuullutkaan – esimerkkeinä vaikkapa vikellys ja ratsastusjousiammunta.

Stipendejä voivat hakea kaikki alle 18-vuotiaat liikuntaa harrastavat ja siitä kiinnostuneet lapset ja nuoret ympäri Suomen.

Kummitoiminta ei rajoitu vain stipendiaattien valintoihin, vaan kummit valitsevat henkilökohtaisen kummijoukkueen tai -urheilijan vuodeksi kerrallaan. Joel Pohjanpalo pelaa tällä hetkellä Turkin liigan Çaykur Rizesporissa, joten hän ei pääse tapaamaan stipendiaatteja kovin usein. Yhteydenpito hoituu kuitenkin sosiaalisen median kautta, ja Pohjanpalo pyrkii vastaamaan viesteihin aina, kun mahdollista. Hän on myös tehnyt useamman synttärionnitteluvideon, joita nuoret ovat pyytäneet tekemään kavereilleen.

Pohjanpalo muistaa omasta nuoruudestaankin sen, miten ikimuistoista esikuvan kohtaaminen on.

Ennen koronaepidemiaa Pohjanpalo käytti aina yhden lomapäivistään yhteiseen tapahtumaan stipendiaattien kanssa. Usein kyseessä oli Vierumäellä järjestetty leiri, jossa Pohjanpalo touhusi nuorten kanssa koko päivän.

Idolin kohtaaminen on junnuille jännittävä hetki, ja usein koko pöytäseurue vaikenee, kun Pohjanpalo liittyy mukaan nauttimaan aamiaista. Päivän mittaan tunnelma rentoutuu, ja pian kysymyksiä tulee tulvimalla. Joel Pohjanpalo muistaa omasta nuoruudestaankin sen, miten ikimuistoista esikuvan kohtaaminen on.

”Tapasin 12-vuotiaana vuotiaana Mikael Forssellin ja kävelin hänen kanssaan yhtä matkaa kentälle. Kysyin Miklulta, kuinka paljon hän treenaa ja sanoin sitten, että treenaan vielä enemmän. Sitten kysyin, kuinka paljon hän tekee maaleja, ja sanoin, että minä teen vielä enemmän. Kyllähän tuo on huvittanut jälkeenpäin, mutta se oli todella iso juttu silloin.”

Kummina toimiminen on ollut Joel Pohjanpalon mielestä todella palkitsevaa, ja sen takia hän on ollut mukana jo kymmenen vuotta.

Kummina toimiminen on ollut Joel Pohjanpalon mielestä todella palkitsevaa, ja sen takia hän on ollut mukana jo kymmenen vuotta. Pohjanpalo harrasti nuorena myös jääkiekkoa, joka on jalkapalloakin tyyriimpi harrastus. Mieleen on jäänyt muutamien kavereiden tuskailu siitä, ettei raha meinannut riittää harrastamiseen.

”On ollut todella hienoa olla mukana tukemassa ja kannustamassa nuoria. Stipendiaateista huokuu se, että he ovat tyytyväisiä ja onnellisia siitä, että saavat olla osa Akatemiaa.”

Lue lisää Valio Akatemiasta ja hae stipendiä

Lue myös: