MainosSortter

Taloustutkimus: Mitä suurempi laina, sitä todennäköisempää on lainavertailu

Taloustutkimus selvitti, että suomalaiset kilpailuttavat asuntolainat muita lainoja todennäköisemmin. Lainojen vertailuaktiivisuudessa ei kuitenkaan havaittu merkittäviä muutoksia.


9.5.2022 10:13

Lainavertailupalvelu Sortterin Taloustutkimuksella vuoden 2022 maaliskuussa teettämässä tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten tyytyväisyyttä ja luottamusta pankkien palveluihin. Samalla tutkittiin, kuinka paljon suomalaiset vertailevat eri pankkien laina- ja luottotuotteita sekä niiden välisiä kustannuksia.

Vuosittain toteutettava tutkimus tehtiin jo neljättä kertaa ja siihen vastasi yhteensä 1 093 kuluttajaa. Tutkimuksessa oli vastaajia tasaisesti eri ikäryhmistä ja erilaisista elämäntilanteista eri puolilta Suomea.

Asuntolainoja vertaillaan eniten, pikavippejä vähiten

Taloustutkimuksen selvityksestä ilmenee, että eri pankkien asiakkaat kilpailuttavat lainojensa maksuehdot sitä todennäköisemmin, mitä suuremmasta lainasta on kyse. Toisin sanoen eniten lainanantajien tarjoamia korkoja ja muita maksuehtoja vertaillaan asuntolainaa otettaessa.

Vaikka asuntolainoja vertaillaan eniten, silti vain 43 prosenttia vastanneista kilpailuttaa asuntolainansa aina. Lisäksi vain harva kilpailuttaa asuntolainansa säännöllisesti, sillä vain vajaa kymmenes oli kilpailuttanut lainansa viimeisen vuoden aikana. Yli vuosi sitten lainansa oli kilpailuttanut kolmannes.

Toiseksi useimmin suomalaiset kilpailuttavat kulutusluottoja, mutta kuitenkin huomattavasti asuntolainoja harvemmin. Taloustutkimus selvitti, että vastaajista vain noin neljännes kilpailuttaa kulutusluotot aina.

Muiden rahoituspalveluiden, kuten luottokorttien ja verkkokauppojen osamaksusopimusten, ehtojen vertailu oli hieman vähäisempää, mutta suunnilleen samalla tasolla kulutusluottojen kanssa. Pieniä pikavippejä suomalaiset kilpailuttavat vähiten, sillä niitä oli vertaillut vain noin viidesosa tutkimukseen vastanneista.

Kuluttajat pitävät lainojen vertailua haastavana

Suurempien lainojen parempaa vertailuaktiivisuutta selittänee lainasumman suuruuden lisäksi se, että tutkimuksessa asuntolainojen vertailu koettiin helpoimmaksi. Valtaosalle kuitenkin myös asuntolainojen vertailu on haastavaa, sillä Taloustutkimuksen mukaan asuntolainojen vertailua piti helppona vain vajaa kolmasosa vastanneista.

Toiseksi helpoimpana vastaajat pitivät luottokorttien korkojen, kulujen ja maksuehtojen vertailua. Pikavippien kilpailuttamisen puolestaan koettiin olevan selvästi hankalinta, mikä selittänee pikavippitarjousten vähäistä vertailua.

Lainalaskuri helpottaa lainakulujen vertailua

Taloustutkimuksen selvityksen mukaan suomalaiset kilpailuttavat selvästi useimmin asuntolainojen kaltaiset suuret lainat. Monet kuluttajat kuitenkin kokevat, että lainavertailu on haastavaa, ja vain alle puolet suomalaisista lainanottajista kilpailuttaa aina edes asuntolainojaan.

Lainakulujen minimoimiseksi kaikki lainat olisi syytä kilpailuttaa vähintään ennen lainan ottamista, mutta myös säännöllisesti laina-aikana. Esimerkiksi asuntolainan kuluissa voi säästää rahaa kilpailuttamalla lainan parin vuoden välein.

Nykyään lainavertailu on myös melko vaivatonta, ja helpointa maksuehtojen vertailu on Sortterin ilmaisella lainalaskurilla. Helppokäyttöiseen laskuriin syötetään vain lainan tiedot ja tuloksena se näyttää lainan kaikki kulut selkeästi eriteltyinä. Mikäli siis harkitset lainaa tai et ole kilpailuttanut vanhoja lainojasi aikoihin, testaa Sortterin lainalaskuria ja vertaile lainojen kuluja.

Sortter on suomalainen lainojen vertailupalvelu.

Sortter vertaa pankkien lainatarjoukset puolestasi – aivan kuten hotellien vertailusivut vertailevat hotellit.

Sortter järjestää lainatarjouksesi aina edullisuusjärjestykseen ja näyttää reilusti kaikki lainaehdot, jotta edullisimman lainan valinta on sinulle mahdollisimman helppoa.

Tutustu suomalaisten tyytyväisyyttä ja luottamusta pankkien palveluihin selvittäneeseen tutkimukseen Sortterin sivuilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Lue myös: