Kirkkaana päivänä on ihanaa iloita valosta ja ottaa kaikki irti auringonpaisteesta. Sellaisina päivinä ei mieti sadetta ja räntää ja pitkää, pimeää syksyä, joka kohta muuttaa taas kaiken mustaksi mössöksi.
Tähän tapaan työelämän turvasta ajattelee korkeakouluopiskelijoiden opintopsykologina työskentelevä Karoliina Saure. Hän tykkää työstään, hänellä on hyvä ja uuden kokeilemiseen kannustava työnantaja, kehittyvä työyhteisö ja asiakkaat, joiden kanssa hän pääsee haastamaan itseään.
Hän ei murehdi työelämän murroksia, työttömyyttä, vahinkoja tai oikeusturvaa, vaikka onkin halunnut niihin varautua.
Sillä rahalla, jonka Karoliina Saure maksaa YTK-yhdistyksen jäsenyydestä, hän ei saisi puolikastakaan webinaaria.
Valmistuttuaan psykologiksi Saure kuului ammattiliittoon. Hän kaipasi työelämää tukevalta taholta kuitenkin enemmän jaksamiseen ja hyvinvointiin liittyviä etuja ja omakohtaiselta tuntuvaa viestintää, ja alkoi uteliaisuuttaan googlailla vaihtoehtoja.
Heti ensimmäisenä vastaan tuli YTK-kassa ja YTK-yhdistys, jonka tarjonta vastasi hänen kaipuuseensa.
”Kuvaus jäseneduista kiinnitti huomioni. Ja hinta oli iso vaikuttava tekijä. Sillä summalla, jonka maksan vuosittain YTK-yhdistyksen jäsenyydestä ja saan kaikki ne koulutukset ja erilaiset liikuntakokeiluedut, en saisi puolikastakaan webinaaria itse ostamalla”, Saure naurahtaa.
Erityisen virkistäväksi Saure on kokenut YTK-yhdistyksen kevyen, positiivisen ja laajakatseisen suhtautumisen työhyvinvointiin. Hän kertoo osallistuneensa yhdistyksen tarjoamiin koulutuksiin vaikka mistä aiheista, listaa ulkomuististaan ainakin oman uran rakentamista, etäjoogaa, konkreettisen Linked In -työpajan työelämän verkostoitumiseen sekä webinaarin hyvän unen merkityksestä hyvinvoinnille.
”Parilla kympillä saan oman jaksamisen ja osaamisen kehittämistä koko vuoden tarpeisiin.
Uteliaalle Saurelle on ollut tärkeää saada aiheisiin näkemystä oman organisaation ulkopuolelta, vaikka kiitteleekin työnantajansa panostuksia työhyvinvointiin ja osaamisen kehittämiseen. Aina, kun hänelle on tullut olo, että jotain työhyvinvointijuttuja olisi kiva katsoa, on YTK-yhdistyksen valikoimasta löytynyt osallistuttavaa.
”Kyllä, olen jakanut suosituksia YTK:sta myös muille! Parilla kympillä saan oman jaksamisen ja osaamisen kehittämistä koko vuoden tarpeisiin.”
Lue lisää YTK-kassan ja YTK-yhdistyksen jäsenyydestä.
”Työ on hyvällä tavalla vain työtä”, opintopsykologi Karoliina Saure sanoo.
Työssään opintopsykologina Saure kokee voivansa olla iloksi, avuksi ja hyödyksi muille ihmisille. Kuormittavaksi hän ei työtään koe. Elämässä on Sauren mukaan niin paljon muutakin. Työ on hänelle hyvällä tavalla vaan työtä.
Opintopsykologi on koulun opiskelijoilleen tarjoama palvelu, joka sisältää ohjausta ja neuvontaa opiskeluihin liittyvissä asioissa. Se ei liity terveydenhuollon palveluihin.
Saure kuvailee opintopsykologin työn olevan yhdessä opiskelijan kanssa tehtävää motivaatiopohdintaa, valintojen ohjaamista, ajankäytön suunnittelua, stressin hallintaa, kuormituksen purkamista ja hyvinvoinnin tukemista.
Ajoittain työ vaatii Sauren mukaan todella hyvää organisointia, jotta kaiken saa hoidettua ja opiskelijat apua kohtuullisessa ajassa ilman, että oma hyvinvointi kärsii. Kiireisimmät ajat opintopsykologilla ovat syys-loka-marraskuu ja tammi-helmi-maaliskuu. Töitä on toki ympäri vuoden, mutta työn rytmi on eri.
”Opiskelijoilla on sama ristiriita kuin koko yhteiskunnassa: kun valo vähenee, ihminen siirtyy ikään kuin talviunimoodiin, mutta juuri silloin meiltä yhtäkkiä vaaditaankin kaikkein eniten. Deadlinet paukkuu marraskuulle ja joulukuun alkuun, ja se on vaativaa vuoden pimeimpään aikaan”, Saure summaa.
”Kun valo vähenee, ihminen siirtyy talviunimoodiin, mutta juuri silloin meiltä yhtäkkiä vaaditaankin kaikkein eniten.
Työttömyyskassan palveluita Saure ei ole käyttänyt eikä tarvetta ole ollut ottaa yhteyttä YTK:n asiakaspalveluun muutenkaan. Hän on kokenut saavansa kaiken tarvitsemansa tiedon uutiskirjeistä.
Saure kehuu sekä kassan että yhdistyksen visuaalista ilmettä ja hyväntuulista viestintää, vaikka tietää, että makuja on monia, eikä kaikkia koskaan voi yhtä aikaa miellyttää.
”Uutiskirjeissä on hyvin kuvattu uudet edut ja se, miten vanhoja saa käyttää. Kirjeiden lopussa on usein joku hauska, pieni kysymys, johon vastaan aina. Seuraavassa kirjeessä sitten kerrotaan, miten jäsenet ovat vastanneet. Siitä tulee hyvä mieli”, Saure sanoo hymyn kuuluessa hänen äänessään.
Saure innostuu helposti, haaveilee mielellään ja uskaltaa myös toteuttaa haaveitaan. Etätyöaika on rohkaissut seuraavan askeleen ottamisessa omien uraunelmien suhteen. Saurella on suunnitelma vähentää päivätyönsä ammattikorkeakoulussa lähitulevaisuudessa puoleen ja perustaa oma vastaanotto.
”Tällä hetkellä kiinnostaa työterveys ja seksuaalisuus. Seksuaaliterapeutin täydennyskoulutus tuo itselle työkaluja puhua aiheesta, joka koskettaa meitä kaikkia. Jokainen meistä muodostaa suhteen omaan seksuaalisuuteensa ja se vaikuttaa yleiseen hyvinvointiin, vaikkei ongelma olisikaan.”
YTK – Tunnet meidät ansioturvasta
- Suomen suurin ja suosituin työttömyyskassa, jossa on yli 500 000 tyytyväistä jäsentä kaikista ammateista
- Ansioturvaa työttömyyden, lomautuksen, osa-aikatyön, sivutoimisen yritystoiminnan ja vuorotteluvapaan ajalle
- Yhdessä todellinen hittituote! Kun lisäät kassan 115 € vuosimaksuun työelämäpalvelut YTK-Yhdistyksestä 22 €:lla, saat käyttöösi Lakikaverin työsuhdepulmiin, vakuutukset työhön ja vapaalle, laajan verkkokoulutuskirjaston kehittymisen tueksi ja paljon muuta.