MainosStockholms Auktionsverk Oy

Rikkautta vai rihkamaa? Asiantuntijat kertovat millaiset esineet useimmin yllättävät omistajansa

MAINOS Kotiarviokäynnit kasvattavat suosiotaan helppoutensa ansiosta. Stockholms Auktionsverkin asiantuntijat tulevat pyynnöstä luoksesi ja arvioivat kaikki kotisi tai tyhjennettävän kiinteistön esineet kerralla.

Toini Muona teki 39-vuotisen uran Arabian taideosastolla. Hänen keraamiset esineensä ovat halutuimpia.


11.5. 15:39

Oletko koskaan miettinyt, millaisia aarteita vanhempien tai isovanhempien esineiden joukossa saattaisi olla?

Perityt, jo lapsuudesta tutut astiat, kellot tai taide eivät välttämättä miellytä omaa silmää eikä tunnearvokaan ole suuri, mutta arvokkuuden mahdollisuus estää laittamasta esineitä kiertoon. Niinpä ne kulkevat mukana muutosta toiseen tai hautautuvat kaappien perille.

Kotiarviointikäyntien suosio on kasvussa. Kiinteistön tyhjentämisen tai muuton yhteydessä asiantuntija kutsutaan käymään ja arvioimaan koko talon esineistö yhdellä kertaa. Se on helpompaa, nopeampaa ja varmempaa kuin esineiden kiikuttaminen arvioitavaksi yksitellen tai kuvien lähettäminen asiantuntijalle sähköpostitse.

Kaj Franckin värikäs lasisuunnittelu on keräilijöiden suosiossa.

Stockholms Auktionsverk Helsingin asiantuntijat Helena Laakso, Nina Oker-Blom ja Dan von Koskull ovat kokeneita kotiarvioijia. Heillä jokaisella on laaja kokemus huutokauppa-alalta. He tekevät maksuttomia kotikäyntejä Uudenmaan alueella ja arvioivat taidetta, huonekaluja, koruja, kelloja ja muotoilua ihmisten kodeissa. Tarvittaessa arviokäyntejä varten matkustetaan kauemmaksikin.

  • Lue lisää kotiarviontikäynneistä täältä.

Arvokkaimmat esineet ovat joskus yllättäviä

Asiakkaat ovat usein levittäneet arvioitavaksi haluamansa esineet valmiiksi sohvapöydälle. Nina Oker-Blom tietää kokemuksesta, että paras tavara saattaa kuitenkin olla arvottomaksi ajateltuna keittiökaapin nurkassa tai laatikossa täydellisen unohdettuna.

”Kysymme kaikilta asiakkailtamme, saisimmeko katsoa ympärillemme, myös kaappeihin”, korujen ja kellojen asiantuntija Nina Oker-Blom sanoo.

Oker-Blomin mukaan arviointityössä parasta on se, kun kotikäynnillä löytää aarteita, joiden asiakas ei ollut osannut ajatella olevan minkään arvoisia. Yllätys on suuri, kun 40-, 50- tai 60-lukuinen tuttu nojatuoli, joka on ollut kotona aina, onkin muuttunut arvokkaaksi tai koru, joka on annettu lastenleikkeihin, osoittautuu aidoksi.

”Monta kertaa on käynyt niin, että ihmiset ovat ajatelleet heittävänsä tai lahjoittavansa pois arvottomana pitämänsä korun, kun eivät ole löytäneet siitä kultaleimoja. Asiantuntijan arviossa onkin selvinnyt, että korun hopeiseen pohjaan on istutettu oikeat kivet”, Oker-Blom kertoo.

Tiffanyn timantti rintaneula 1940-luvulta myytiin hintaan 5 615 euroa.

Joskus asiakas joutuu pettymään, kun sukupolvien ajan perheessä kulkenut kaunis esine ei olekaan arvokas. Esimerkkejä tällaisista ovat hopeiset kahviastiastot ja helmikaulanauhat.

”Helmikorut eivät tällä hetkellä ole muodissa. Lisäksi helmien kasvattaminen on nykyaikana helpottunut ja nopeutunut niin, että se laskee arvoa myös vanhemmilta helmikoruilta,” Oker-Blom tietää.

Sen sijaan hyvinkin tavallisen näköisten, klassisten valmistajien vintage-rannekellot 60-, 70- ja 80-luvulta löytävät ostajat ja hinnat ovat nousussa.

Hewlett-Packardin laskinkello vuodelta 1977, "älykellojen isoisä", myytiin 1 742 eurolla.

Persoonallista tyyliä, keräilyaarteita ja tarinoita

Sisustuksessa trendikästä on nyt second hand ja kirppistavarat. Kotia viimeistellään sympaattisilla, jopa hieman oudoilla vempaimilla ja omaa silmää ja makua miellyttävällä rihkamalla. Ympäristötietoinen sukupolvi suosii kierrätystä ja haluaa valinnoillaan korostaa omaa persoonallista tyyliään.

Keräilijät puolestaan etsivät helposti tunnistettavia esineitä. Suomalaista muotoilua on arvostettu lasi- ja keramiikkaesineissä aina, mutta nyt se on saavuttanut aivan uuden tason. Rut Brykin, Birger Kaipiaisen, Toini Muonan ja Kyllikki Salmenhaaran teoksia etsitään huutokaupoista.

Muotoilun ja käsityön asiantuntija Dan von Koskullin mukaan monet nuoremmat keräilijät pitävät Kaj Franckin ja Oiva Toikan värikkäästä designlasista. He haluavat klassisia ikoneja kuten Wirkkalan kuuluisan jäävuoren, Kaj Franckin Kremlin kellot tai Oiva Toikan Lollipopin ja Pompomin.

”Kodin katossa halutaan roikkuvan Paavo Tynellin, Lisa Johansson-Papen tai Alvar Aallon valaisimen”, von Koskull sanoo.

Kuuntele, kun isovanhemmat puhuvat perheen maalauksista, vaikkei se juuri sillä hetkellä kiinnostaisikaan.

Nykytaide myy hyvin ja Stockholms Auktionsverkin taideasiantuntija Helena Laakso tietää sen. Hänen mukaansa myös kulta-ajan taiteen hinta on pikkuhiljaa alkanut nousta vuosikymmenen notkahduksen jälkeen.

Ihannetapauksessa kotiarviokäyntien löydöt ovat huippunimiä ja huipputeoksia, joilla on hyvä näyttelyhistoria ja alkuperä.

Otto Mäkilä – "Three Figures", myydään Modern Art & Design -huutokaupassa Helsingissä. Lähtöhinta 15 000 - 20 000 euroa.

Laakso haluaa antaa yhden vinkin kotien seiniä koristavia teoksia katseleville:

”Kuuntele, kun isovanhemmat puhuvat perheen maalauksista, vaikkei se juuri sillä hetkellä kiinnostaisikaan. Pyydä heitä kirjoittamaan viesti, teoksen heille päätymisen tarina, joka jää maalauksen mukaan. Se tekee monesta taulusta entistä kiinnostavamman.”

Stockholms Auktionsverk Oy

Haluatko tietää, minkä arvoinen esineesi on?

Ota yhteyttä puhelimitse, sähköpostitse tai pyydä apua arvonmääritykseen verkossa.

Voit tavata meidät myös toimistollamme osoitteessa:

Eteläranta 14

Arkisin klo 9-17

+358 9 3542 6700

info.helsinki@auktionsverket.com

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Lue myös: