MainosHeinolan kaupunki

Pikkukaupunki käänsi muuttoliikkeen positiiviseksi: nämä vetovoimatekijät saavat ihmiset muuttamaan nyt Heinolaan

MAINOS Suomen kesäpääkaupungiksikin kutsuttu Heinola on onnistunut kääntämään muuttoliikkeen positiiviseksi jo parin vuoden ajan.

Heinolassa vesistöt ovat olennainen osa maisemaa.


17.5. 12:40

Idyllinen, luonnonläheinen ja aktiivinen liikunta- ja matkailukaupunki, josta 150 kilometrin säteellä asuu yli puolet suomalaisista. Muun muassa näin voisi kuvailla monien järvien ympäröimää Heinolaa.

Heinolassa on kuitenkin muutakin poikkeuksellista. Samalla, kun moni suomalainen pikkukaupunki tuskailee muuttotappion kanssa, on Heinola onnistunut kääntämään muuttoliikkeen positiiviseksi jo parin vuoden ajan.

”Se osoittaa, että Heinola koetaan vetovoimaiseksi kaupungiksi. Tänne on helppo muuttaa, sillä arki sujuu ja palvelut ovat lähellä”, sanoo Heinolan elinvoimajohtaja Heikki Mäkilä.

Mäkilä uskoo, että Heinola houkuttelee muuttajia useista syistä. Hän kertoo kaupungin panostaneen viime vuosina merkittävästi koulu- ja päiväkotiverkostoonsa. Projektia viimeistellään parhaillaan.

”Koulu- ja varhaiskasvatuksen verkostomme on Suomen parhaita. Suuri osa lapsista ja nuorista käy tai tulee pian käymään koulua tai päiväkotia uusissa rakennuksissa”, Mäkilä kehaisee.

Heinola on tunnettu bio- ja kiertotaloudesta. Alueen työpaikoista peräti viidesosa on nimenomaan näillä tulevaisuuden aloilla. Tosin työtä Heinolassa riittää muidenkin alojen ammattilaisille, Mäkilä sanoo.

”Moni yritys investoi Heinolan alueelle juuri nyt. Yksi esimerkki on Vierumäen urheiluopiston alueen investoinnit. Ne luovat tulevaisuudessa lisää työpaikkoja matkailualalle.”

Alueen erityisominaisuudet saivat kansainvälistä tunnustusta, kun Salpausselkä Geopark sai hiljattain Unescon Global Geopark -statuksen.

Lisäksi Heinolan kaupunki on hiljattain myynyt esimerkiksi kylpylärakennuksen sekä entisen opettajainkoulutuslaitoksen Heinolan seminaarin. Niiden tulevasta käytöstä ei ole vielä tarkkaa tietoa, mutta tulossa voi olla esimerkiksi kiinnostavia asumisen ratkaisuja tai ravintolapalveluita, Mäkilä pohtii.

Heinolan keskustassa sijaitsee kiitelty ja viihtyisä etätyötila Spotti, joka on kaikille avoin ja maksuton. Se on kaupungin tapa tukea kaupunkilaisten etätyöntekoa ja monipaikkaista työtä.

Veneily kuuluu monen heinolalaisen harrastuksiin.

Mäkilä osaa kertoa Heinolasta hieman yllättävämpiäkin tietoja. Kaupungissa sijaitsee yksi Suomen parhaista kesäteattereista, joka on joinakin kesinä vetänyt yli 30 000 katsojaa. Lisäksi Heinolasta löytyy maailman viidenneksi parhaaksi valittu frisbeegolfrata. Rantaviivaa Heinolassa on 1000 kilometriä.

Kehuja saa myös Heinolan historiallinen kaupunkimiljöö: vanhat puurakennukset, perinteikkäät puistot, rakennettu kulttuuriympäristö ja perinteinen ruutukaava. Heinolan kansallinen kaupunkipuisto täytti toukokuun alussa 20 vuotta.

”Kaupunkimme on omaleimainen, ja kesällä se on täynnä ihmisiä ja tapahtumia. Heinolaa ei turhaan kutsuta Suomen kesäpääkaupungiksi”, Mäkilä sanoo.

Hänen mukaansa myös luonnonläheisyys on yksi Heinolan vetovoimatekijöistä. Alueen erityisominaisuudet saivat kansainvälistä tunnustusta, kun Salpausselkä Geopark sai hiljattain Unescon Global Geopark -statuksen. Jääkauden muovaama luonto harjuineen, kalliomuodostelmineen ja vesistöineen on tutustumisen arvoinen.

Mäkilän suosikkipaikka Heinolassa liittyy sekin luontoon.

”Rautvuori on korkea kalliomuodostelma Ala-Rääveli-järven rannalla. Se on hyvä retkeilykohde, jonka laelta voi nähdä vesistöt ja ympäröivän luonnon uudesta näkökulmasta. Ihailen Rautvuorta usein myös toisesta perspektiivistä, nimittäin kotitaloni ikkunasta.”

Heinolan Sinitaival

Muuta järven rannalle Sinitaipaleelle

  • Järven rannalla sijaitseva Heinolan Sinitaival on uusi, idyllinen asuinalue, jossa on helppo viettää stressitöntä ja turvallista arkea. Alueelta on hyvät kulkuyhteydet Vierumäelle, Lahteen ja Helsinkiin. Sinitaipaleella sijaitsevassa monitoimitalossa toimivat koulu ja päiväkoti, ja rakennuksesta löytyy lisäksi muun muassa liikuntasali sekä erilaisia harrastus- ja kokoustiloja.

  • Halutulta Sinitaipaleen alueelta on nyt huutokaupattavana kaksi rantatonttia ja yksi näköalatontti ilman omaa rantaa. Lue lisää tonteista ja Sinitaipaleen alueesta täällä.

Lue myös: