MainosDNA

Pelaamalla lapsi oppii tärkeitä taitoja

MAINOS Lentopalloilija Olli-Pekka "Lelu" Ojansivun perheessä lasten ruutuaika ei ole kirosana, päinvastoin. On tarpeellista että lapsi oppii käyttämään älylaitteita pienestä pitäen, isä sanoo.

Olli-Pekka Ojansivu iloitsee, kun ruutuaika saa tyttäret liikkeelle.


30.6. 13:32

On yksi asia, mihin lentopalloilija ja perheenisä Olli-Pekka “Lelu” Ojansivu antaa aina lisää ruutuaikaa lapsilleen – tai lähinnä esikoiselleen, yhdeksänvuotiaalle Olivialle.

“Hän on innostunut tekemään kaveriensa kanssa videoita, joissa he esimerkiksi hyppivät trampoliinilla. Niin kauan kuin hommaan liittyy liikunta, olen siitä pelkästään iloinen”, Ojansivu sanoo.

“Tietyin ehdoin olen aina valmis antamaan lisää ruutuaikaa.”

Hän ei muutenkaan pidä lastensa pelaamista ja muuta kännyköiden käyttöä huonona asiana. Päinvastoin. Ojansivu on itse asiassa vähän kateellinen lapsilleen siitä, mitä mahdollisuuksia laitteet heille tarjoavat.

“Jos olisin itse jo alakouluikäisenä oppinut esimerkiksi editoimaan videoita, niin olisihan se ollut mahtavaa. Uskon, että nykysovellusten avulla lapset saavat luovuudestaan enemmän irti.”

Ammatikseen lentopalloa pelanneen Ojansivun mielestä tietokonepelit kuuluvat parhaimmillaan koko perheen yhteiseen ajanviettoon.

Lelu-lempinimellä urheilupiireissä tunnettu Ojansivu oli itsekin nuorena kova tietokonepelaaja, vaikka sovellukset ja pelit eivät olleet yhtä kehittyneitä kuin nykyään. Tuolloin lasten ruutuajasta ei myöskään käyty yhtä kiihkeitä keskusteluja.

“Mutta kyllä silloin jo oli tällaisia ennakkoluuloja, että paljon pelaavista lapsista ja nuorista tulee nörttejä. No, minusta tuli maajoukkuetason urheilija, että ehkä se jotain kertoo”, Ojansivu sanoo ja nauraa.

Erilaisia sovelluksia ja pelejä valitsemalla vanhempi voi painottaa sitä, mitä lapsi ruutuajasta saa.

Ojansivua kiinnostavat edelleen esimerkiksi konsolipelit. Nykyään hän rentoutuu vaikkapa NHL-pelin parissa.

“Sitä me aina maajoukkueessakin tahkottiin. Pitäisi muistaa, että pelaaminen voi olla myös sosiaalista toimintaa. Nuoruudessani meillä oli kavereiden kanssa tapana joka viikonloppu raahata jonkun autotalliin 4–5 tietokonetta ja pelata yötä myöten.”

Omille lapsilleen Ojansivu pitää ainakin toistaiseksi hieman tiukempaa kuria. Yhdeksänvuotias Olivia ja kuusivuotias Sofia joutuvat tyytymään noin tunnin ruutuaikaan päivässä – mutta sitä voi saada lisää, jos on hyvä syy tai erityinen tilanne.

“Me reissataan paljon, joten varsinkin automatkoilla tai lentokoneissa matka menee kaikkien kannalta mukavammin, kun lapset voivat pelata tai katsoa videoita. Ei olisi järkevää vaatia tuon ikäisiä vain istumaan hiljaa tekemättä mitään.”

Ojansivu pitää tarpeellisenä, että lapset oppivat käyttämään älylaitteita pienestä pitäen.

Ojansivu ajattelee, että tietokoneet ja älypuhelimet ovat kiinteä osa nykyelämää, ja siksi on tarpeellista, että lapset oppivat käyttämään niitä pienestä pitäen. Hyvistä digitaidoista on etua opiskelussa ja työelämässä. Ja vaikka kaikki pelaaminen ei kehitä samalla tavalla luovuutta, oppia tarttuu mukaan melkein aina.

“Itsekin opin nuorempana paljon enemmän englantia peleistä kuin koulusta.”

Samaa kehitystä Ojansivu näkee tyttärissään. Sekä peleistä että muusta netinkäytöstä päähän jää vieraan kielen sanoja, joita he sitten varmistelevat isältään. Muitakin taitoja laitteilla voi treenata. Erilaisia sovelluksia ja pelejä valitsemalla tai suosittelemalla vanhempi voi painottaa sitä, mitä lapsi ruutuajasta saa. Kielitaidon lisäksi voi treenata esimerkiksi matematiikkaa, strategista ajattelua, reaktionopeutta tai sorminäppäryyttä.

Mutta nyt käsi sydämelle: eikö Ojansivun perheessä muka koskaan tule riitaa pelaamisesta?

“No tulee tietysti! Mutta lähinnä silloin, kun nuorempi häviää peleissä vanhemmalle.”

Olli-Pekka Ojansivu on entinen ammattitason lentopallopelaaja, kahden tyttären isä ja pelaajat.comin perustaja.

Ikätasoiset pelit kehittävät ja haastavat

Nintendo Switchin pelit sopivat monen ikäisille lapsille, ja konsolin ääressä viihtyy helposti koko perhe yhdessä. Pelaaminen ei vaadi televisiota ja on siksi kätevä myös reissuissa. Tutustu Olli-Pekka Ojansivun suosittelemiin lapsille sopiviin peleihin, jotka ovat pelattavissa niin yksin kuin yhdessäkin.

Ajopeli pienimmille: Mario Kart 8

Iloinen ajopeli viihdyttää lasta vaikka auton takapenkillä. Pelissä ajetaan kilpaa pelikaveria tai verkon pelikumppaneita vastaan. Kilpa sujuu isommallakin serkkuklaanilla.

Kenelle: 4-vuotiaasta eteenpäin

Minipelejä koko perheelle: Super Mario Party

Yksinkertaiset minipelit sopivat kaikenikäisille, myös perheen nuorimmille. Pelaaminen ei vaadi aiempaa kokemusta konsoleista tai peleistä yleensä. Taitopohjaisessa lautapelityylisessä pelissä lapsi saa treenata strategisia taitojaan. Parhaimmillaan peli kulkee neljällä pelaajalla.

Kenelle: 5-vuotiaasta eteenpäin

Sorminäppäryyttä vaativa urheilupeli: Mario & Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020

Pelissä tavoitellaan kultamitaleja olympialaisissa. Urheilulajeihin lukeutuvat rullalautailu, karate, surffaus ja urheilukiipeily sekä perinteisempiä lajeja, kuten voimistelu, judo, nyrkkeily, maraton, jalkapallo ja hevosurheilu.

Ikäsuositus: 7-vuotiaasta eteenpäin

Hauskaa haastetta vaikka koko päiväksi: Donkey Kong Country: Tropical Freeze

Pelihahmot seikkailevat uivat, heiluvat, hyppivät ja surffaavat saarella, joka on täynnä esteitä, piilotettuja keräilyesineitä ja unohtumattomia pomotaisteluita. Peli on hauskaa ajanvietettä vaikka pitkiin sadepäiviin, ja se on listan peleistä haastavin. Loppuvastuksia on mukava yrittää päästää läpi uudestaan ja uudestaan.

Ikäsuositus: 7-vuotiaasta eteenpäin

Lue myös: