MainosGold&Green

Hehkutettu Nyhtökaura palasi vihdoin kauppoihin – mutta minne se katosi?

MAINOS Nyhtökaura käynnisti lihankorvikkeiden kultakauden Suomessa, mutta vastoinkäymiset hävittivät sen kauppojen hyllyiltä. Nyt tuote on löytänyt uuden kodin Valiolta ja tehnyt paluun keittiöihin.

Ihanan rapea Gold&Green Nyhtökaura sopii proteiinin lähteeksi monenlaisiin resepteihin.


26.9. 14:29

Uusi Nokia. Uusi jauheliha. Ilmaston pelastaja.

Nyhtökauralta odotettiin paljon, kun mediassa ennakkoon hehkutettu tuote toukokuussa 2016 saapui kauppojen hyllylle.

Kyseessä oli kotimaisen Gold&Green-yhtiön luoma innovaatio, joka oli suomalaisille jotain aivan uutta. Kaurasta, pavuista ja herneistä oli kehitetty aivan uudenlainen kasvisproteiini. Se oli valmis pannulle ilman liottelua tai muuta esivalmistelua.

Nyhtökaura oli valtava menestys. Paketteja etsittiin, jonotettiin, ja sosiaalisessa mediassa jaettiin vinkkejä siitä, minkä marketin hyllylle niitä oli kulloinkin saapunut. Tuotanto ei pysynyt alkuunkaan kysynnän perässä.

Nyhtökaura valittiin vuoden 2017 elintarvikkeeksi, ja myöhemmin hittituotteen kehittäjät saivat muitakin palkintoja.

Nyhtökaura aloitti suomalaisessa ruokakulttuurissa aivan uuden aikakauden.

Kuusi vuotta myöhemmin on helppo todeta, että Nyhtökaura aloitti suomalaisessa ruokakulttuurissa aivan uuden aikakauden: lihankorvikkeiden esiinmarssin. Nyhtökauran jälkeen kauppojen hyllyille ilmestyi liuta sen suosiota jäljitteleviä kasvipohjaisia uutuustuotteita. Aluksi niitä ihmeteltiin, sitten niihin totuttiin ja lopulta niistä tykättiin.

Mutta sitten: Nyhtökaura katosi. Puhuttiin jopa “vegekuplan puhkeamisesta” – kunnes Nyhtökaura palasi äskettäin kauppoihin entistä ehompana. Mitä ihmettä oikein tapahtui?

Sitä pitää kysyä henkilöltä, joka on ollut mukana Nyhtökauran tarinassa alusta asti.

”Hello, yes, nyt on oikein hyvä aika!”

Zhongqing Jiang vastaa puhelimeen täsmällisesti ja ensimmäisellä tuuttauksella. Hän on kotoisin alkujaan Kiinasta. Vuonna 2015 Jiang oli Helsingin yliopistossa tutkimassa härkäpavun ominaisuuksia, kun häneen otti yhteyttä kaksi naista, joilla oli idea: Maija Itkonen ja Reetta Kivelä.

Se idea oli kaurasta ja pavuista valmistettu lihankorvike. Jiang lähti mukaan startup-yritykseen, jonka oli alusta asti tarkoitus valloittaa – ja kenties samalla pelastaa – koko maailma.

Nykyään Jiang vastaa niin Nyhtökauran kuin Valion muidenkin kasvipohjaisten lihankorvikkeiden kehityksestä. Hän on sitä mieltä, että Nyhtökaura on nyt vihdoin löytänyt itselleen parhaan mahdollisen kodin.

“Gold&Green oli pieni startup. Me opettelimme asioita samalla, kun teimme niitä. Usein tuotanto ei pysynyt kysynnän perässä”, Jiang kertoo.

Startup-vaihe päättyi, kun Paulig osti osake-enemmistön Gold&Greenistä. Siihen mennessä markkinoille oli kuitenkin ilmestynyt jo useita kilpailevia tuotteita. Tuotannossakin oli ongelmia, eikä Pauligin muista tuotteista löytynyt tarvittavia synergiaetuja Nyhtökauran tuotantoon, Jiang kertoo. Siksi tuotanto oli tappiollista.

Keväällä 2022 uutisoitiin, että Valio oli ostanut Pauligilta Gold&Green -brändin ja sen mukana muun muassa Nyhtökauran patentin. Tuotevalmistus ei kuulunut Valion ja Pauligin väliseen kauppaan. Paulig jatkoi valmistusta Valion lisenssillä, kunnes päätti lopettaa valmistuksen kannattamattomana.

Pauligin päätöksen vuoksi tuotteen valmistus loppui kokonaan toviksi, mikä suretti monia nyhtökaurafaneja. Valio onnistui kuitenkin löytämään toisenlaisen mallin Nyhtökauran valmistukselle.

Jo muutamien kuukausien päästä kuluttajille kerrottiin jo suosikin paluusta. “Nyhtökaura saatiin kauppoihin takaisin ennätysvauhdilla”, twiittasi Valion johtoryhmän jäsen Tuomas Salusjärvi 30. elokuuta.

Zhongqing Jiangin mukaan Valiolla halutaan vahvasti panostaa ylipäätään kasvipohjaisiin tuotteisiin, ja osittain juuri siksi Nyhtökauran tulevaisuus näyttää nyt valoisalta.

“Tuotetta on kehitetty alkuvuosiin nähden, ja kehitys tulee jatkumaan. Jo nyt Nyhtökauran rakenne on parempi kuin alussa, kuitua on enemmän ja olemme pystyneet vähentämään lisätyn suolan määrää. Toinen makuvaihtoehtomme sai jopa sydänmerkin”, hän kehaisee.

Monissa suomalaiskodeissa Nyhtökaurasta on tullut vuosien mittaan yksi suosituimmista raaka-aineista, eikä ihme.

“Tuotetta on kehitetty alkuvuosiin nähden, ja kehitys tulee jatkumaan.”

Nyhtökauran lisäksi Valio toi äskettäin kauppoihin herneproteiinipohjaiset Gold&Green-vegekuutiot ja vegenugetit, jotka on niin ikään valmistettu Suomessa. Lisää tuoteuutuuksia on luvassa ensi vuoden alussa.

Mutta millä tavalla valmistettuna Nyhtökauran parissa jo seitsemän vuotta työskennellyt Jiang syö tätä suomalaista superruokaa?

“Tykkään tehdä nyhtökauratacoja. Lisään pannulle hieman makeutta ja mausteita. Lopputulos on minusta aidosti paljon herkullisempi kuin liha. Ja tietysti siitäkin tulee hyvä mieli, että tiedän ruuan olevan hyväksi sekä minulle että maapallolle.”

Tutustu Nyhtökauraan ja muihin Gold&Green-tuotteisiin

Fakta

Gold&Green Nyhtökaura – kasvipohjaiseen kokkailuun

Nyhtökaura on kasvipohjaisen keittiön klassikkotuote, joka paistuu pannulla rapeaksi ja imee itseensä makua.

Kaurasta ja palkokasveista valmistettu Nyhtökaura sisältää kuitua, rautaa ja roimasti proteiinia, ja sille on myönnetty Sydänmerkki.

Nyhtökaurasta on saatavilla kaksi herkullista vaihtoehtoa. Maustamaton Nyhtökaura Nude maistuu jokaisen aterian sydämessä, kotiruokasuosikeista uusiin tuttavuuksiin.

Tomaatilla, savupaprikalla ja persiljalla maustettu Nyhtökaura Tomaatti sopii myös monipuolisesti ruoanlaittoon suosikkipastoista kastikkeisiin, uuniruokiin ja vaikkapa tortillojen täytteeksi.

Gold&Green-tuoteperheeseen kuuluvat myös uudet, herneproteiinipohjaiset vegekuutiot ja vegenugetit.

Tutustu Nyhtökauraan ja muihin Gold&Green-tuotteisiin

Lue myös: