MainosHenkivakuutusyhtiö Kaleva

5 vinkkiä kuolevaisille

MAINOS Kuolemantaitovalmentaja vinkkaa, miten varautua väistämättömään.

Henkivakuutusyhtiö Kalevan kuolemantaitovalmentaja kehottaa pohtimaan, mitä toivoo omilta hautajaisiltaan.


11.1. 11:03

”Milloin viimeksi mietit omaa kuolemaasi? Voit olla varma, että ainakin minä mietin asiaa.

Vuosittain noin prosentti suomalaisista vaihtaa hiippakuntaa. Useassa tapauksessa sitä osataan odottaa, mutta joukossa on myös työikäisiä, joille oman lusikan heittäminen nurkkaan tulee yllätyksenä.

Yhtäkään kuolemaa vähättelemättä varsinkin äkillinen poismeno kääntää omaisten elämän ylösalaisin tavalla, jota on vaikea kuvitella. Minun tehtäväni on tehdä vaikeasta tilanteesta edes vähän helpompi.

Tässä muutama vinkki, joilla varaudut ennen kuin on liian myöhäistä.

1. Suunnittele hautajaisesi.

Surun keskellä omaistesi energiat ovat varmasti vähissä. Kun suunnittelet hautajaisesi itse, vähennät jo valmiiksi raskasta taakkaa.

Haluatko arkun vai tuhkauksen? Mitä ikinä toivotkin omilta hautajaisiltasi, hautaustestamentti kannattaa laatia ajoissa.

Muista myös musiikkitoiveet. Jos huumorintajusi on mustaa sorttia, voit vaihtaa matkamusiikit Ghostbustersiin tai vaikka Thrilleriin.

2. Hanki henkivakuutus.

Helppo ja edullinen tapa vähentää kuoleman tuottamaa taloudellista taakkaa on hankkia henkivakuutus. Erityisen tärkeää se on silloin, kun sinulla on lapsia tai asuntolainaa.

Henkivakuutusyhtiö Kalevan yhteistyöliiton jäsenenä saat henkivakuutuksen pysyvästi edulliseen jäsenetuhintaan.

Tällä hetkellä vain kahdeksalla prosentilla suomalaisista on vähintään yhdenlainen vapaaehtoinen riskihenkivakuutus. Toisin sanoen yli 90 prosenttia ei ole varautunut kuoleman aiheuttamiin kustannuksiin riittävän kattavasti.

Suosittelen, että tarkistat, paljonko Kalevan henkivakuutus sinulle maksaisi. Vaikka historiaasi kuuluisi sairastettu syöpä, se ei välttämättä estä vakuutuksen saamista.

3. Älä digikummittele.

Kun sinusta aika jättää, digitaalinen jalanjälkesi ei automaattisesti katoa mihinkään. Siksi eri verkkopalveluiden ja some-tilien asetuksiin kannattaa tutustua jo nyt.

Esimerkiksi Facebookissa voit nimetä henkilön hallinnoimaan tiliäsi, tai vaihtoehtoisesti pyytää sen poistamista kuolemasi jälkeen. Google-tilin voi kätevästi määrätä tuhoamaan itsensä siinä vaiheessa, kun tili on ollut inaktiivinen esimerkiksi kuusi kuukautta.

4. Anna hyvän kiertää.

Tarkista elinluovutustahtosi tilanne Omakanta-palvelussa.

Jos haluat lahjoittaa koko ruumiisi tieteelle tai opetustoimintaan, kannattaa laatia ruumiinluovutustestamentti. Lisätietoa ja valmiin dokumenttipohjan saat yliopistojen nettisivuilta.

5. Muista elää täysillä.

Vaikka omaan kuolemaan on syytä varautua, ei kannata antaa kalmanpreppauksen koitua pakkomielteeksi.

Kun teet suunnitelmat ajoissa valmiiksi ja kerrot toiveesi myös läheisille, voit laittaa henkimaailman asiat taka-alalle ja keskittyä elämään omannäköistäsi elämää.

Ennen ikuista unta kannattaa olla hetki hereillä.”

Kuolemantaitovalmentaja, Henkivakuutusyhtiö Kaleva

Kuolemantaitovalmentaja antaa kasvot Henkivakuutusyhtiö Kalevan asiantuntijuudelle. Tutustu hahmoon ja lue lisää pahimpaan varautumisesta osoitteessa: https://www.kalevavakuutus.fi/kuolemantaitovalmentaja

Lue yllä oleva sisältö, ja vastaa kyselyyn! Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan 50 euron arvoisia GoGift-lahjakortteja.

Tutkimuksen toteuttaa Digitalist Group Oyj Sanoma Media Finland Oy:n toimeksiannosta.

Lue myös: