MainosVantaan Aviapolis

Mihin tarvitaan lentokenttäkaupunkia? ”Iso investointi koko Suomelle”

MAINOS Aviabulevardin varrelle on tulossa muun muassa upouusi lukio ja Ilmailumuseon uudet toimitilat. Kaupunki rakentaa alueelle myös puistoja ja runsaasti asuntoja.

Ilmailumuseosäätiön museo Helsinki-Vantaan välittömässä läheisyydessä on ollut pitkään Vantaan suosituin museokohde.


27.4. 12:14

Kokonaisen uuden kaupunkikeskuksen rakentaminen on tulevina vuosina iso taloudellinen ponnistus Vantaan kaupungille.

Vantaa voitti viime vuonna ensimmäisenä suomaiskaupunkina nousevan innovaatiokaupungin kategorian EU:n arvostetussa iCapital Awards -kilpailussa.

”Erityisen kiinnostuneita palkintoraati oli Aviapoliksen alueesta, joka on Suomen nopeimmin kasvava yritysalue”, Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kertoo.

”Harva kaupunki pystyy tarjoamaan vastaavaa mahdollisuutta investoinneille.”

Kansainvälinen kiinnostus tulevina vuosina rakennettavaan lentokenttäkaupunkiin on ymmärrettävää, sillä asumisen, työpaikat ja palvelut yhdistävää kokonaisuutta ei löydy mistään muualta kansainvälisen lentoaseman yhteydestä.

"Aviapolis on tärkeä investointi koko Suomelle, sillä se on portti maailmalle. Olemme vientiriippuvainen maa, ja Helsinki-Vantaan kansainväliset lentoyhteydet ovat erittäin tärkeät. Niistä on vastaisuudessakin pidettävä huolta."

Toisaalta Aviapolis houkuttelee myös ulkomaalaisia yrityksiä ja sijoittajia.

"Harva kaupunki pystyy tarjoamaan vastaavaa mahdollisuutta investoinneille, kun kokonaista kaupunkikeskusta ja yritysten toimitiloja päästään suunnittelemaan lähes puhtaalta pöydältä."

Vantaan kaupungin kuvituskuva. Aviapolikseen on tulossa muun muassa 700 oppilaan uusi lukio.

Lue lisää Vantaan Aviapoliksesta

Kaupunki tekee tulevina vuosina isoja panostuksia Aviapolikseen. Siitä tulee Vantaan kolmas kaupunkikeskus Tikkurilan ja Myyrmäen rinnalle.

Viljasen mukaan kantavana ajatuksena on viihtyisä ja vehreä kokonaisuus, jossa kaikki palvelut ovat kymmenien tuhansien uusien asukkaiden ja työpaikkojen ulottuvilla.

"Kaupungin vastuulla on rakentaa alueelle muun muassa katuja, puistoja ja runsaasti asuntoja. Liikenneinvestoinneista merkittävin on Aviapoliksen läpi suunniteltu raitiotie lentokentältä Jumbon ostoskeskuksen kautta Tikkurilaan."

Aviapolikseen tulee myös useita peruskouluja ja päiväkoteja. Koulutuspuolella suurin yksittäinen investointi on 700 oppilaan uusi lukio. Alueen pääväylän eli Aviabulevardin varrelle suunnitellun oppilaitoksen kustannusarvio on 35 miljoonaa euroa.

"Lukiolle varattujen tilojen ohella kiinteistöön tulee myös iltakäyttöön soveltuvia monikäyttötiloja", Viljanen sanoo.

Aviapolikseen on suunnitteilla useita peruskouluja.

Viljasen mukaan asukkaiden ja yritysten ohella Aviapoliksesta tehdään houkutteleva paikka myös vierailijoille, joille on tarjolla erilaisia tapahtumia ja kulttuuria.

Kaupungin tapahtumakeskus Aviapolis X valmistuu tänä kesänä. Tulevien vuosien suurimpiin investointeihin Viljanen laskee Ilmailumuseon uudet toimitilat Aviabulevardin varrelle.

Kalevauvan keikka Tikkurilassa vuonna 2018. Aviapolis tarjoaa lähitulevaisuudessa lisää paikkoja kulttuuritapahtumille.

Ilmailumuseosäätiön museo Helsinki-Vantaan välittömässä läheisyydessä on ollut pitkään Vantaan suosituin museokohde, mutta nykyiset tilat eivät vastaa museon tarpeita.

"Museo esittelee kiinnostavalla tavalla lentämisen kehittymisen eri vaiheet. Kaupunki tarjoaa uudelle museorakennukselle tontin, takaa rakentamiseen tarvittavat lainat ja sitoutuu tukemaan museota vuosittaisella toiminta-avustuksella. Tavoitteena on nostaa museon kävijämäärä 100 000:een."

Ilmailumuseo on oman erikoisalansa valtakunnallinen vastuumuseo Suomessa.

"Kaupungin merkittävän taloudellisen panostuksen ohella toivomme myös valtion osallistuvan rahoitukseen. Valtion rahoitusosuus on hankkeelle ratkaiseva."

Tutustu Vantaan Aviapolikseen

Lue myös: