MainosCoinmotion

Voiko bitcoineja ostamalla suojautua inflaatiolta? Lue tästä

MAINOS Epävarmoina aikoina korostuu se, kuinka tärkeää on sijoitusten hajauttaminen eri kohteisiin. Kryptovaluutta on entistä suositumpi vaihtoehto

Bitcoinien etu on, että perinteisistä valuutoista poiketen kryptovaluutan määrää ei voi lisätä keskuspankkiirien tai poliitikkojen päätöksillä.


20.4. 16:46

Hinnat nousevat nyt ennätysmäisen nopeasti kaikkialla maailmassa. Suomessakin inflaatio kohosi maaliskuussa jo 5,6 prosenttiin.

Inflaatio syö vääjäämättömästi rahan arvoa ja on saanut monet pohtimaan keinoja, joilla pelastaa säästöjen ostovoima.

Inflaation kiihtyminen on lisännyt kiinnostusta myös kryptovaluuttoihin.

"Esimerkiksi Yhdysvalloissa sijoittajat ja jopa pörssiyhtiöt ovat hankkineet omistukseensa bitcoin-kryptovaluuttaa. Ne haluavat olla mukana kovaa vauhtia kasvavilla markkinoilla, mutta yksi syy ostoihin on myös suojautuminen inflaatiolta", sanoo yksityispankkipalvelujen johtaja Sami Kriikkula Coinmotion Oy:stä, joka tarjoaa kryptovaluuttoihin liittyvää tietoa ja palveluita.

Tutustu kryptovaluuttoihin

Sami Kriikkulan mielestä sijoittamisen riskienhallinnassa on oleellista sijoitusten hajauttaminen erilaisiin omaisuuslajeihin.

Keskuspankit ovat vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen laskeneet korkoja ja kasvattaneet arvopaperien ostoja markkinoilta. Tämä on lisännyt rahan määrää markkinoilla ja siten inflaatiota.

Keskuspankit pyrkivät nyt taltuttamaan hintojen nousua tekemällä rahapolitiikkaa kiristäviä päätöksiä, mutta koronapandemian ja Ukrainan sodan vuoksi hintojen nousu vain kiihtyy.

"Kukaan ei tiedä, kuinka korkealle inflaatio nousee lähivuosina ja kuinka pitkään se kestää", Kriikkula huomauttaa.

"Kryptovaluutat ovat mielestämme yksi hajautuskeino muiden joukossa."

Bitcoinien etu on, että perinteisistä valuutoista poiketen kryptovaluutan määrää ei voi lisätä keskuspankkiirien tai poliitikkojen päätöksillä. Niitä voidaan louhia vain täsmälleen ennustettavissa oleva määrä.

Kun bitcoineja on louhittu 21 miljoonaa kappaletta, uusia ei enää synny lisää.

"Bitcoinien rajallinen määrä antaa sijoittajille suojaa inflaatiolta."

Kriikkulan mukaan bitcoin on avoin ja rakenteellisesti luotettava rahajärjestelmä, joka kasvattaa suosiotaan varsinkin epävakailla talousalueilla.

"Käyttämillämme euroilla ja dollareilla ei ole mitään maksimimäärää, vaan niitä voidaan luoda lisää poliittisen päätöksenteon mukaisesti."

Mitä enemmän kryptovaluuttoja ostetaan markkinoilta, sitä enemmän niiden arvo nousee.

Inflaatiolta suojautumisessa varojen pitäminen käteisenä on Kriikkulan mielestä kaikkein huonoin vaihtoehto. Nollakorkoisella pankkitilillä makuutettujen rahojen arvo laskee koko ajan.

Kriikkula muistuttaa, että kryptovaluutoissa on otettava huomioon niiden arvonvaihtelu eli volatiliteetti.

"Bitcoinien rajallinen määrä antaa sijoittajille suojaa inflaatiolta."

Kryptovaluuttamarkkinat toimivat osittain samalla tavalla kuin osakemarkkinat eli kysynnän ja tarjonnan mukaan. Mitä enemmän kryptovaluuttoja ostetaan markkinoilta, sitä enemmän niiden arvo nousee.

"Koska kuitenkin kyseessä on suhteellisen uusi omaisuusluokka, hinnanvaihtelut ovat perinteisiä markkinoita voimakkaampia."

Viime vuosina bitcoinin rinnalle on tullut myös perinteisiin valuuttoihin sidottuja kryptovaluuttoja.

"Niillä ei tavoitella huimia arvonnousuja, mutta etenkin dollariin sidotuille kryptovaluutoille on suuri kysyntä lainamarkkinoilla. Tämän vuoksi dollariin sidotuille kryptovaluutoille maksetaan huomattavia korkoja."

Näiden niin sanottujen vakaavaluuttojen eli stablecoinien avulla inflaatiolta voi suojautua ilman suurta kurssiriskiä. Tuotto ylittää tyypillisesti inflaation.

Kriikkulan mielestä sijoittamisen riskienhallinnassa on oleellista sijoitusten hajauttaminen erilaisiin omaisuuslajeihin.

"Kryptovaluutat ovat mielestämme yksi hajautuskeino muiden joukossa."

Opi kryptovaluutoista

Lue myös: