”Suomessa on hyväksyttyä rikastua vain pelaamalla lätkää, ajamalla formulaa tai voittamalla lotossa” - Danske Bank - taloudellinen mielenrauha | HS.fi
MainosDanske Bank

”Suomessa on hyväksyttyä rikastua pelaamalla lätkää, ajamalla formulaa tai voittamalla lotossa”

MAINOS Arman Alizad purkaa uudessa minisarjassa rahaan liittyviä tabuja. Voiko Suomessa sanoa ääneen, että haluaa kasvattaa yritystään, viedä se pörssiin ja rikastua?


16.10.2020 7:52

Toisessa jaksossa Alizad keskustelee yrityspankin johtajan Matti Vainionpään kanssa vaurastumisesta. Hänen mukaansa monilla yrittäjillä on kynnys haaveilla isosti ja sanoa ääneen, että tavoittelee 10 miljoonan liikevaihtoa.

”Mieluummin todetaan, että noooh, kun nyt saisi saman kuin viime vuonnakin”, Vainionpää hymähtää.

Haaveiden tiellä on usein kaksi asiaa: riskien kaihtaminen ja kateuden pelko. Suomalaiset oudoksuvat ajatusta, että joku perustaa pienen firman, kasvattaa sitä ja rikastuu.

”Täällä on hyväksyttyä tulla rikkaaksi voittamalla lotossa, pelaamalla lätkää NHL:ssä tai ajamalla formulaa. Suomalainen osaa kuvitella, että jos mäkin olisin nuorena harjoitellut, niin mustakin olisi tullut lätkänpelaaja. Tavallinen suomalainen kuitenkin miettii, että ei minusta olisi yrittäjäksi.”

Matti Vainionpään mukaan yrittäjiä kalvaa usein menettämisen pelko. Laajentaminen hirvittää, koska se tarkoittaa riskin ottamista. Jos liikevaihtoa on miljoona, yrittäjä saattaa ajatella, että nyt pitää ottaa varman päälle. Myös aloittelevat yrittäjät kipuilevat riskien kanssa.

”Ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen on usein suuri kynnys. Jos kuitenkin uskaltaa palkata väkeä, on helpompi laajentaa”, Vainionpää sanoo.

Arman Alizad tapaa toisessa jaksossa myös Juhani Järvensivun, joka on Fiksuruoka Oy:n toimitusjohtaja. Hän uskoo, että nousussa oleva startup-kulttuuri ja kasvuyritysten menestystarinat muuttavat keskustelukulttuuria avoimemmaksi.

Kun tarinoita jaetaan, ihmiset tulevat tietoisemmaksi yrittäjyydestä ja sen mahdollisuuksista. Järvensivu uskaltaa sanoa suoraan, että hänen tavoitteenaan on kansainvälistyä ja tehdä maailmalla sama kuin Suomessa – joskin vielä kymmenen kertaa isommin.

Arman Alizad #taloudellinenmielenrauha

Miksi rahasta puhuminen on tabu suomalaisille, saako yrittäjä vaurastua, miten ilmastonmuutos vaikuttaa tulevaisuuteemme ja miksi sijoittamisen aloittaminen on niin vaikeaa?

Muun muassa näihin kysymyksiin etsitään vastausta Danske Bankin uudessa Arman Alizad #taloudellinenmielenrauha -sarjassa. Tule mukaan Armanin matkaan murtamaan rahapuheeseen liittyviä tabuja.

Neliosainen sarja Arman ja #taloudellinenmielenrauha on katsottavissa Danske Bankin YouTubessa.

Mistä muusta Arman Alizad keskustelee Matti Vainionpään ja Juhani Järvensivun kanssa? Katso jakso!

Lue myös: