[Mainos: Danske Bank] Miksi nyt kannattaa hankkia osakesäästötili? Näin vastaa senioristrategi Tuukka Kemppainen - Danske Bank | HS.fi
MainosDanske Bank

Miksi nyt kannattaa hankkia osakesäästötili? Näin vastaa senioristrategi Tuukka Kemppainen

MAINOS Jos pitää rahansa pankkitilillään, lähes varmaa on, että niiden ostovoima heikkenee. Lue, mikä on paras lääke osakesijoitusten riskien hallintaan.

Osakkeita omistamalla jokainen voi saada entistä parempaa tuottoa rahoilleen. Samalla suomalainen omistajuus kehittyy. Näin kertoo Danske Bankin senioristrategi Tuukka Kemppainen.


3.6. 12:08

Osakesäästötilillä voi ostaa ja myydä niin kotimaisia kuin ulkomaisia pörssilistattuja osakkeita ilman välittömiä veroseuraamuksia. Suomalaisyhtiöiden maksamat osingot osakesäästötilin sisällä ovat verovapaita, ja voitot voi sijoittaa uudestaan verovapaasti.

Veroja maksetaan tuotosta vasta sitten, kun nostaa tililtään rahoja. Osakesäästötilille voi tallettaa enintään 50 000 euroa.

Kaikki sanovat, että pari vuotta sitten mahdolliseksi tullut osakesäästötili on loistava työkalu. Mutta miksi osakkeisiin sijoittaminen kannattaa aloittaa nyt?

”Täydellistä aikaa sijoittaa ei tule. Tai jos täydellinen aika on olemassa, sen voi ymmärtää vasta jälkikäteen. Aina löytyy syy olla sijoittamatta mihinkään. Silti: tärkeintä on aloittaa sijoittaminen”, vastaa Danske Bankin senioristrategi Tuukka Kemppainen.

Hän muistuttaa, ettei kukaan pysty ennustamaan tulevaisuutta.

”Jos pitää rahansa pankkitilillään, lähes varmaa on, että niiden ostovoima heikkenee. Sekin on valinta.”

Danske Bankin kautta pääsee sijoittamaan yli 20 markkinalle samalla välityspalkkiolla.

Tällä hetkellä maailman osakeindeksit ovat kaikkien aikojen huipuissaan. Silti suomalaisten pankkitileillä makaa miljardeja euroja, jotka eivät tuota mitään. Koska korot ovat olleet nollissa ja inflaatio positiivisen puolella, tilivarojen arvo laskee koko ajan.

”Osakkeita omistamalla jokainen voi saada entistä parempaa tuottoa rahoilleen. Samalla suomalainen omistajuus kehittyy. Mahdollisuus osakesäästötiliin olisi ollut tervetullut jo 30 vuotta sitten.”

Osakesäästötili on kannustanut monia ihmisiä lähtemään osakesijoittajiksi ja -säästäjiksi. Perustellaan vielä, miksi kannattaa sijoittaa osakkeisiin osakesäästötilin eikä arvo-osuustilin kautta.

”Täydellistä aikaa sijoittaa ei tule.”

”Osakkeiden tuotto-odotus on perinteisistä sijoitusluokista paras, ja osakesäästötili on verotuksellisesti useimmissa tapauksissa paras ratkaisu pitkäaikaiseen sijoittamiseen”, Kemppainen vastaa.

”Jos omistaa suomalaisia osinkoyhtiöitä tai ulkomaisia ja kotimaisia kasvuosakkeita, joiden kurssin uskoo nousevan, ja myy ne jossain vaiheessa, osakesäästötili toimii. Jos sijoittaa pitkällä horisontilla ja myy silloin tällöin osakkeita, välissä ei tarvitse maksaa luovutusvoitto- tai pääomatuloveroja. Niin raha kasvaa ikään kuin korkoa korolle.”

Aika ajoin markkinoilla myllertää ja osakekurssit heiluvat. Kemppainen pitää varmana, että seuraavan kymmenen vuoden aikana nähdään kovia laskuja ja nousuja.

”Maailman tapahtumiin yksittäinen piensijoittaja ei voi vaikuttaa, mutta omaan tekemiseen voi. Hyvä tapa toimia on se, että noudattaa henkilökohtaista sijoitussuunnitelmaansa”, Kemppainen sanoo.

Millainen on hyvä sijoitussuunnitelma? Ainakin sellainen, että siinä on otettu huomioon yksilöllinen riskinsietokyky.

Kaikkia rahojaan ei välttämättä kannata sijoittaa kerralla osakkeisiin. Jos rahaa on tarkoitus käyttää lähitulevaisuudessa, kannattaa tehdä vähäriskisiä sijoituksia.

”Maailman tapahtumiin yksittäinen piensijoittaja ei voi vaikuttaa, mutta omaan tekemiseen voi.”

”Suunnitelma riippuu sijoittajan iästä, sijoitushorisontista ja rahoitustarpeista. Monille toimii esimerkiksi se, että sijoittaa joka kuukausi. Ostoja myös kannattaa hajauttaa ajallisesti.”

Osakesäästötilille voi ostaa vain osakkeita, jolloin salkku on väistämättä riskipitoinen. Lisäksi kannattaa sijoittaa varojaan esimerkiksi rahastoihin tai säästötilille.

Oman sijoitussuunnitelmansa voi laatia Danske Bankin asiantuntijoiden avustuksella. Sijoittajaprofiilissa pyritään ottamaan ennalta huomioon kaikki mahdolliset elämänmuutokset.

Vaikeinta sijoittamisessa on edelleen se, kuinka valita ne yhtiöt, joihin tekee suorat osakesijoituksensa.

Kun on kaikista synkintä, osakkeet ovat halvimmillaan. Kun on kaikkein valoisinta ja näkymä on positiivinen, osakkeiden hinnoittelu on kalleimmillaan.

”Tärkeää on toimia oman sijoitussuunnitelmansa mukaan”, Kemppainen sanoo.

Osakkeissa on riskinsä, mutta niissä on suuri tuotto-odotus, korkeampi kuin korkosijoituksilla. Hajauttaminen on paras lääke riskien hallintaan.

”Kun osakesalkku on hyvin hajautettu, ei tarvitse tinkiä tuotosta, mutta riski laskee.”

Vaikeinta sijoittamisessa on edelleen se, kuinka valita ne yhtiöt, joihin tekee suorat osakesijoituksensa.

”Kun osakesalkku on hyvin hajautettu, ei tarvitse tinkiä tuotosta, mutta riski laskee.”

Rahoitusalan teorioiden mukaan kannattaa sijoittaa vähintään 10–15 erityyppiseen yhtiöön erilaisilta toimialoilta. Osakesäästötilille ei kannata siis ostaa vain yhden tai kahden yhtiön osakkeita.

Sijoitustensa hajauttamista voi harkita myös ulkomaisiin yhtiöihin. Danske Bankin kautta pääsee sijoittamaan yli 20 markkinalle samalla välityspalkkiolla.

Palkkiot vaihtelevat pankista riippuen. Danske Bankin välityspalkkiot ovat minimissään 2–8 euroa kaupankäyntiaktiivisuudesta riippuen, kaikilla markkinoilla.

”Kannattaa ottaa huomioon, ettei välityspalkkio lohkaise liian suurta osuutta osakesijoituksesta. Osakeostot vaativat enemmän pääomaa kuin rahastosijoitukset, jotta kaupankäynti on kannattavaa.”

Ulkomaisista osingoista pitää kuitenkin maksaa verot tavalliseen tapaan myös osakesäästötilillä.

Lue lisää Danske Bankin osakesäästötilistä

Lue myös: