MainosDanske Bank

Heitetäänkö taloyhtiössäsi kymppitonneja taivaan tuuliin? – Juha: ”Vesivahinkojen jälkeen päätimme, että tämä ei voi enää jatkua”

MAINOS Danske Bankin asunto-osakeyhtiörahoituksesta vastaava johtaja Ville Roihu kannustaa nyt ottamaan selvää vihreän lainan kriteereistä.


11.10.2022 14:22

Vesivahingot vaativat hinnakkaat korjaustyöt. Sen tietää helsinkiläisen asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja Juha Ståhlberg, joka on ollut luottamustoimessaan 11 vuotta.

Syksyllä 2017 viimeinen hetki peruskorjaukselle oli koittanut.

”Muutamia vesivahinkoja oli jo tapahtunut. Taloyhtiön hallituksessa päätimme, että tämä ei voi enää jatkua”, Ståhlberg kertoo.

Yhtiökokouksen päätös oli yksimielinen: kokonaisvaltainen linjasaneeraus, tuttavallisesti putkiremontti, oli tehtävä. Hallitus päätti myös selvittää, miten taloyhtiön energiatehokkuutta voi parantaa mahdollisimman paljon remontin yhteydessä.

”Jo putkiremontti itsessään on energiansäästöremontti, mutta on kustannustehokasta tehdä useita asioita samalla kertaa.”

Juha Ståhlbergin taloyhtiöön kuuluu kuusi kerrostaloa ja 232 huoneistoa. Keski-Vuosaaressa sijaitseva taloyhtiö täytti 50 vuotta elokuussa 2022.

Putkiremontti aloitettiin syksyllä 2020. Kiinteistön käyttövesi- ja viemäriputket sekä sähköt uusittiin. Märkätilat uusittiin kokonaisuudessaan vesieristyksiä ja kalusteita myöten.

Taloyhtiöön asennettiin huoneistokohtaiset vesimittarit ja lämmön talteenotto, joka siirtää hukkalämmön käyttöveden ja huoneistojen lämmittämiseen. Lämmitysjärjestelmä myös tasapainotettiin, jolloin lämpö saadaan jaettua tasaisesti jokaiseen huoneistoon.

”Koti on sijoitus, joka tarvitsee aktiivista huolenpitoa.”

Vesimittarit laskevat taloyhtiön lämmityskustannuksia omalla tavallaan.

”Kun lämpimässä suihkussa käynti maksaa enemmän, ihmiset viettävät siellä vähemmän aikaa.”

Lisäksi taloyhtiö asennutti 33 aurinkopaneelia kunkin kerrostalon katolle. Aurinkopaneelit tuottavat sähköä yhteensä noin 75–80 MWh vuodessa.

Taloyhtiö käyttää aurinkosähköä muun muassa käyttöveden lämmittämiseen, sähköautojen lataamiseen ja yhtiön kiinteistösähköllä toimiviin laitteisiin, esimerkiksi kiukaiden lämmittämiseen.

Heitetäänkö taloyhtiössäsi kymppitonneja taivaan tuuliin? Katso Sami Kurosen juontama talk show

Taloyhtiö kilpailutti mittavan korjauslainansa. Danske Bankin tarjous oli Ståhlbergin mukaan ylitse muiden – yllättävästä syystä.

Danske Bank arvioi, että asunto-osakeyhtiön kiinteistön energialuokka paranee remontin ansiosta. Selkeän ympäristövaikutuksen vuoksi pankin oli mahdollista tarjota vihreää lainaa taloyhtiölle.

”Vaikka muutos tuotti välillä tuskaa, energiaremontti oli kaiken rahan ja vaivan arvoista. Asumismukavuus parantui huomattavasti, ja hiilijalanjälkemme pieneni”, Juha Ståhlberg iloitsee.

”Ehdotus vihreästä lainasta oli positiivinen kaupanpäällinen. Se tarkoitti meille helpotusta lainan korkoprosenttiin, mikä tuo säästöä pitkällä aikavälillä.”

Myös Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA myönsi taloyhtiölle energia-avustuksen.

Lue lisää energia-avustuksesta taloyhtiöille

Energiahintojen nousu on nyt saanut monet taloyhtiöt etsimään vaihtoehtoisia, edullisia energianlähteitä. Venäjän hyökkäyssodan myötä maalämpö- ja aurinkopaneelihankkeiden sekä ilmalämpöpumppujen rahoitushakemusten määrä on moninkertaistunut.

”Ekologisempaan energiaan vaihtaminen on kuitenkin vain yksi osa energiatehokkuuden parantamista. Taloyhtiöiden ei pidä unohtaa perushuoltojaan eikä talon pitkäjänteistä, kokonaisvaltaista korjausta ja ylläpitoa”, muistuttaa Danske Bankin asunto-osakeyhtiörahoituksesta vastaava johtaja Ville Roihu.

”Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää. Koti on sijoitus, joka tarvitsee aktiivista huolenpitoa.”

Vaikka energianlähde olisi vaihdettu ekologisempaan, peruskorjaamattomista taloista lämpö karkaa yhä harakoille – ja kymmeniätuhansia euroja lentää taivaan tuuliin.

Danske Bankin asunto-osakeyhtiörahoituksesta vastaava johtaja Ville Roihu ja juontaja Sami Kuronen keskustelevat energiaremonteista talk show’ssa.

Usein taloyhtiöt jättävät esimerkiksi putkiremonttinsa viime hetkeen. Selvittämättä jää myös, voiko energiatehokkuutta parantaa putkiremontin yhteydessä. Näin käy ilmi keväällä 2022 julkaistusta Isännöintiliiton putkiremonttibarometristä.

”Kaikki remontit voivat olla energiaremontteja. Remontteja suunnitellessaan taloyhtiöiden kannattaa myös ottaa selvää, täyttyvätkö vihreän rahoituksen kriteerit”, Roihu sanoo.

”Vaikka muutos tuotti välillä tuskaa, energiaremontti oli kaiken rahan ja vaivan arvoista. Meillä on nyt arjen luksusta.”

Hänen mukaansa taloyhtiö voi saada vihreän lainan edullisemmin ja helpommin kuin tavallisen korjauslainan. Vihreän lainan ehdot saattavat myös olla otollisemmat taloyhtiölle: esimerkiksi maksuaika voi olla pidempi kuin korjauslainassa.

Remontit vain kallistuvat, jos niitä lykkää eteenpäin – tai yrittää säästää väärissä kohdissa. Korjausvelka saattaa myös kasvaa liian suureksi ja ylittää taloyhtiön kiinteistön vakuusarvon.

”Silloin rahoituksen saatavuuteen voi tulla haasteita: pankki ei enää myönnä lainaa.”

Hyvin hoidetun taloyhtiön arvo sen sijaan todennäköisemmin säilyy. Roihu kehottaa jokaista osakasta huolehtimaan siitä, että taloyhtiön pitkän aikavälin suunnitelmat ovat ajan tasalla. Pikavoittoja ei kannata tavoitella.

”Taloyhtiössämme kaikki kannattivat aurinkopaneeleita: meillä on valveutuneita osakkeenomistajia”, kertoo Juha Ståhlberg.

”Vaadittavan 5 vuoden minimin sijaan pitäisi katsoa tilannetta koko kiinteistön elinkaaren kannalta, mutta vähintään 15–20 vuoden perspektiivissä.”

Roihu perustelee, että hyvällä suunnittelulla saa myös tasattua remonttien aiheuttamia asumishaittoja ja -kuluja.

Ståhlbergin taloyhtiön remontti kesti runsaat kaksi vuotta, ja se valmistui syksyllä 2022. Tyytyväinen Ståhlberg näyttää uusittua kylpyhuonetta. Työnjälkeä kelpaa esitellä.

”Vaikka muutos tuotti välillä tuskaa, energiaremontti oli kaiken rahan ja vaivan arvoista. Meillä on nyt arjen luksusta. Asumismukavuus parantui huomattavasti, ja hiilijalanjälkemme pieneni”, Ståhlberg iloitsee.

Remonttia suunnitellessa taloyhtiön energiatehokkuuden arvioitiin paranevan vajaat 40 prosenttia. Se tarkoittaisi tulevaisuudessa useiden kymmenien tuhansien eurojen säästöjä.

”Käytäntö näyttää, mihin luvut oikeasti asettuvat”, Ståhlberg sanoo.

”Säästöjä saadaan omalla sähköntuotannolla ja lämmön talteenotoilla. Investointien takaisinmaksuajat lyhenevät, ja sijoitetulle pääomalle saadaan parempi tuotto. Ilman näitä toimia hoitovastikkeen nostopaine olisi suurempi kuin nyt.”

Nykyisessä maailmantilanteessa energiatehokkuus on entistä arvokkaampaa taloyhtiölle.

”Enää ei tarvitse myöskään jännittää joka päivä sitä, meneekö viemäri tukkoon.”

Heitetäänkö taloyhtiössäsi kymppitonneja taivaan tuuliin? Katso Sami Kurosen juontama talk show

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike. Rekisteröity toimipaikka ja osoite Helsinki, Televisiokatu 1, 00075 DANSKE BANK. Y-tunnus 1078693-2.

Danske Bank A/S, Kööpenhamina. Tanskan kauppa- ja yhtiörekisteri. Rek. nro 61 12 62 28. www.danskebank.fi

Lue yllä oleva sisältö, ja vastaa kyselyyn! Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan 50 euron arvoisia GoGift-lahjakortteja.

Tutkimuksen toteuttaa Digitalist Group Oyj Sanoma Media Finland Oy:n toimeksiannosta.

Lue myös: