MainosDocue

Inderesin Mikael Rautanen: ”Ketterässä yrityksessä päätökset tehdään muutamassa minuutissa”

MAINOS Listautumisprosessissa, jossa vaaditaan paljon dokumentaatiota ja aikataulut ovat todella tiukat, nopea reagointi on elinehto. Koko projektin aikataulu muuttuu, jos joku suunniteltu osa venyy.


19.11.2021 10:54

Mikael Rautanen hyppäsi yrittäjäksi suoraan kauppakorkeakoulun penkiltä vuonna 2009. Lokakuussa 2021 pörssiin listautuneen Inderesin liikeidea kirkastui vasta parin yrittäjävuoden jälkeen. Sitä on rakennettu nyt 10 vuotta.

”Alku oli enemmän rakkaudesta lajiin -tyyppistä tekemistä. Parin vuoden kehitystyön jälkeen meillä oli ensimmäiset asiakkaat ja me käänsimme alan toimintamallin päälaelleen,” Rautanen kertoo yrityksensä alkutaipaleesta.

Inderes on kotimainen sijoittajaviestinnän luottokumppani, joka tarjoaa alustan pörssiyhtiöiden ja sijoittajien kohtaamiselle ja sujuvalle tiedonkululle. Yrityksen tavoitteena on demokratisoida tieto finanssimarkkinoilla niin, että kaikilla olisi tiedon puolesta samat mahdollisuudet sijoittaa ja säästää omaan tulevaisuuteensa. Verkostoitumalla ja tietoa saamalla kenen tahansa on mahdollisuus kehittyä paremmaksi sijoittajaksi.

”Ketterä ja nopealiikkeinen yritys tarvitsee kumppanikseen yhtä tehokkaan palvelun”, Mikael Rautanen sanoo.

Rautanen käy avointa keskustelua sijoittamisesta monissa kanavissa ja on tehnyt yrityksestään helposti lähestyttävän, ketterän viestijän.

”Aiemmin pankit hallitsivat tätä kenttää. Pankkien analyytikot tekivät analyyseja, jotka tarjottiin vain heidän asiakkaina oleville suurille sijoittajille. Meillä pörssiyhtiöt maksavat heistä tehtävistä sisällöistä, jotka jaellaan mahdollisimman laajalle sijoittajajoukolle.”

Inderesin toimintafilosofia on samanlainen kuin lakimaailman Robin Hoodiksi kutsutulla Docuella, jonka asiakkaana Inderes on ollut nelisen vuotta.

Kun Docuen myynnistä oltiin aikanaan yhteydessä ja tarjottiin palvelua, matalan kynnyksen käyttöönotto ja maltillinen hinnoittelu olivat Rautasen mukaan ratkaisevat tekijät.

”Tuosta ajasta olemme kasvaneet moninkertaisesti isommaksi. Docuen palvelu on skaalautunut kasvun mukana ja palvelee meitä isomman firman tarpeissa edelleen todella hyvin. Sähköinen allekirjoitus, arkistointi ja tietyt asiakirjamallit ovat meillä aktiivisessa käytössä.”

Pörssilistautumisessa Docuen tarjoama sähköisen allekirjoittamisen palvelu oli Inderesille aarrettakin arvokkaampi. Listautumisprosessi pitää sisällään valtavan määrän dokumentteja ja yhtiöoikeudellisia päätöksiä, eikä prosessi koskaan ole täysin ennakoitavissa. Eteen tulee yllättäen asiakirjoja, joihin pitääkin yhtäkkiä saada allekirjoitukset.

”Docuen palvelussa allekirjoituspyyntö lähetetään tekstiviestinä asianosaisten kännykkään ja kaikki allekirjoittavat saman dokumentin. Tehokkaimmillaan muutamassa minuutissa saadaan vaikkapa hallituksen päätös allekirjoituksineen tehtyä”, Rautanen kuvaa Docuen palvelun käyttöä.

Sähköisesti allekirjoitettu asiakirja arkistoituu Docuen palvelussa automaattisesti. Pienistä startupeista kasvuyrityksiin ja kokonaisiin konserneihin Docue tarjoaa työkalut yritystoiminnan hallinnan ja kehittämisen kannalta olennaisten asiakirjojen luomiseen ja asianmukaiseen säilyttämiseen. Docuen asiakirjamalleista löytyvät kaikki yritystoiminnassa eniten käytetyt dokumentit, myös englanniksi ja ruotsiksi.

”Me olemme ketterä ja nopealiikkeinen firma. Kun päätöksiä tehdään, ne tehdään nopeasti. Meille sopii palvelu, jossa voidaan nappia painamalla saada allekirjoitukset samantien.”

Suomessa on tällä hetkellä meneillään kasvuyritysten listautumisbuumi. Pörssiin listautuminen on erilaisessa vaiheessa, erilaisilla omistajapohjilla eri aloilla toimiville yrityksille yksi keino kerätä pääomaa tuleviin kasvuhankkeisiin. Onnistuneet listaukset rohkaisevat muita näkemään sen potentiaalisena vaihtoehtona.

Ajatus Inderesin listautumisessa oli Rautasen mukaan mennä syömään omaa ruokaa pörssilistalle: oppia prosessista, kehittää omaa viestintää ja jakaa listautumiseen liittyviä hyviä käytäntöjä muille listautumista pohtiville kasvuyrityksille. Docuen tarjoama sähköisen allekirjoittamisen ja arkistoinnin palvelu on yksi niistä.

”Listautumisprosessi on kallis, hankala ja pelottavakin. Halusimme oppia mitä siinä voisi tehdä tehokkaammin ja helpommin ja miten viestiä siitä avoimemmin. Ja kun kotimaisesta pääomamarkkinan ekosysteemistä elämme, on luontevaa, että olemme itsekin listoilla.

Rautanen naurahtaa verratessaan Inderesiä tuotekehityslaboratorioon.

”Pörssiin listautuminen parantaa yrityksen tunnettuutta ja lisää uskottavuutta. Saimme listautumisessa 10 000 uutta omistajaa avoimen ja osallistuvan viestintämme ansiosta, joten meidän näkökulmasta se oli kaikin puolin onnistunut. Olemme nyt oma tuotekehityslaboratoriomme. Kokeilemme uusia, modernin sijoittajaviestinnän malleja omalla alustallamme ja monistamme niistä parhaat muidenkin käyttöön.”

Pörssiin listautuneen yhtiön toimitusjohtajanakin Rautanen on edelleen mukana päivittäisessä asiakastyössä. Siitä on Rautasen mukaan vaikea päästää irti, eikä hän oikeastaan haluakaan. Yrittäjä haluaa olla pulssilla ja tietää mitä kentällä tapahtuu.

Vaikka listautumisessa Inderesillä oli apuna omat lainopilliset neuvonantajansa, listautuvalla yrityksellä pitää muutkin asiakirjat olla kunnossa. Docuen palveluita Inderes käyttää jatkossakin.

DOCUE

•Docue on kotimainen, yli 100 000 käyttäjän hyödyntämä palvelu asiakirjojen laatimiseen ja sähköiseen allekirjoittamiseen.

•Pikavalintojen avulla voit helposti poimia haluamasi sisällöt, joiden pohjalta asiakirjamalli, kuten työsopimus tai kokouspöytäkirja, muotoutuu tarpeesi mukaan.

•Yritysasiakkaat voivat tarvittaessa kysyä neuvoa Docuen juristeilta ilman lisäveloitusta.

•Docue on tänä syksynä laajentanut toimintaansa myös Ruotsiin.

www.docue.com

Lue myös: