[Mainos: Genelec] Hautojen hiljaisuudesta Game of Thronesiin: ääni luo uusia todellisuuksia ja kurkottaa kohti ihmisyyden ydintä - Genelec | HS.fi
MainosGenelec

Hautojen hiljaisuudesta Game of Thronesiin: ääni luo uusia todellisuuksia ja kurkottaa kohti ihmisyyden ydintä

Kun italialaisen kerrostalon asukkaat kerääntyvät parvekkeilleen laulamaan Volarea, ollaan isojen asioiden äärellä. Koronaviruksen repiessä yhteiskuntaa myös suomalaiset ovat etsineet lohtua ja yhteyttä musiikista.

Genelecin teknologia-asiantuntija, tutkija Thomas Lundin mukaan immersiivinen soundi on lyönyt isosti läpi viimeisen parin vuoden aikana Netflixin ja HBO:n kaltaisten suoratoistopalveluiden ansiosta.­


30.3.2020 12:36

Genelecin toimitusjohtaja Siamäk Naghian tietää, kuinka mullistava vaikutus äänellä on.

”Pitää muistaa, että me kuulemme ääniä jo kohdussa, ennen kuin synnymme”, hän huomauttaa.

”Kuuloaisti on kokonaisvaltainen aisti, joka auttaa meitä hahmottamaan maailmaa.”

Naghian törmäsi musiikin väkevään voimaan matkustellessaan eri seuduilla kotimaassaan Iranissa. Parikymppinen Naghian jäi ihmettelemään tapahtumia läheisellä hautausmaalla: ihmiset lauloivat ja tanssivat hautojen lomassa.

”Se oli todella mieleenpainuva kokemus. Ymmärsin, että se oli tapa käsitellä raskasta asiaa ja muuttaa tuskallinen olotila joksikin muuksi.”

Naghian alkoi ymmärtää, että musiikki antaa ilmaisun tunteille, joita ei voi sanallistaa. Musiikkiteoksen avulla voi saada yhteyden johonkin suureen tuntemattomaan, jota on mahdoton selittää tyhjentävästi – edes itselleen.

Neljäkymmentä vuotta myöhemmin Naghian vetää maailmankuulua kaiutinvalmistajaa, jonka missiona on ”etsiä ääntä”. Hänen mukaansa puhdas ääni on hiljaisuutta.

”Kun puhutaan hyvästä äänestä, se lähtee aina hiljaisuudesta. Meidän haasteemme on, miten alkuperäinen ääni toistetaan mahdollisimman hyvin”, hän kuvailee.

Naghian puhuu aidosta, neutraalista äänestä, josta ei ole otettu mitään pois – eikä liioin lisätty mitään. ”Meidän kaiuttimemme ovat seurausta tästä ajattelusta”, hän toteaa.

Yksi toimialaa puhuttavista trendeistä on immersiivinen ääni, jossa ääni voi tulla joka puolelta – myös kuuntelijan ylä- tai alapuolelta. Genelecin vanhempi teknologia-asiantuntija, tutkija Thomas Lund kertoo, että immersiivinen soundi on lyönyt isosti läpi viimeisen parin vuoden aikana, kun Netflixin ja HBO:n kaltaiset suoratoistopalvelut ovat innostuneet immersiivisyydestä. Aikaisemmin immersiivinen ääni oli tunnettu lähinnä elokuvateattereista.

”Itse huomasin muutoksen, kun lapseni katsoivat Game of Thrones -sarjaa ja aloin kuunnella jakson ääntä. Se oli erittäin korkeatasoinen”, Lund toteaa.

Lund povaa immersiiviselle äänelle hyvää tulevaisuutta, koska se on ankkuroitu ihmisen biologiaan: jo ennen kuin taapero täyttää kaksi vuotta, hän oppii aistimaan ääntä ympärillään juuri immersiivisellä tavalla, ikään kuin avaruudessa kelluen ja ääntä joka puolelta vastaanottaen.

”Se on meille luonnollinen perusta.”

Lundin mukaan immersiivisyys voi toteutua myös korvakuulokkeilla, kunhan nämä ovat tarpeeksi laadukkaat.

”Korvakuulokkeiden puolella tullaan näkemään paljon kehitystä vastaisuudessa”, hän toteaa ja lisää, että esimerkiksi Sonyn uuden PS5-pelikonsolin uskotaan toimivan tienraivaajana tässä.

Siamäk Naghian ja Thomas Lund uskovat, että kun ihmiset katsovat elokuvaa tai kuuntelevat musiikkia, he kiinnittävät entistä enemmän huomiota äänen laatuun – ja osaavat sitä jo vaatiakin. Lund huomauttaa, että sensorisesta näkökulmasta ajatellen kuulo- ja näköaisti ovat tasavahvoja: hän puhuu ”tietoisesta kaistanleveydestä”, joka on näillä avainaisteilla sama.

”Sitäkin on syytä ajatella, että meillä voi olla ääntä ilman kuvaa, mutta ei niin helposti toisinpäin.”

Laadukas äänentoisto harrastajille ja ammattilaisille

  • Suomalainen Genelec suunnittelee laadukkaita kaiuttimia vaativaan käyttöön ammattilaisille, koteihin sekä erilaisiin AV-asennuksiin.

  • Kaiuttimet paljastavat äänen hienovaraisimmatkin alkuperäiset sävyt, eivätkä ne jätä pois tai lisää mitään äänisignaaliin.

  • Tuotteet on tehty kestämään: Iisalmen tehtaan henkilökunta valmistaa ja testaa jokaisen kaiuttimen ennen kuin se lähetetään maailmalle.

Lue myös: