MainosGigantti

Sisäilmalla salakavala vaikutus työkykyyn

Puhdas sisäilma on työntekijän näkymätön ystävä siinä missä huonolaatuinen ilmanlaatu heikentää muun muassa ajattelua. Kun sisäilman laatu kohenee, järki todellakin leikkaa entistä terävämmin.

Sisäilman laadulla on tutkittu yhteys työntekijän kognitiivisiin kykyihin.


Palaveri tai luento on loppusuoralla. Väsyttää, ja päätäkin särkee. Ajatus ei oikein kulje. Tuntuu, että happi loppuu.

Sisäilmatutkijoiden mukaan happi ei ole loppumassa, mutta hiilidioksidipitoisuus voi hyvinkin olla tavallista korkeampi, jos ilmanvaihtoa ei ole mitoitettu suurelle ihmisjoukolle. Sisäilmassa on yleensä myös pölyä, rakenteista kulkeutuvia hiukkasia sekä pintamateriaaleista ja kalusteista haihtuvia kemikaaleja eli VOC-yhdisteitä. Jos ilma ei vaihdu eikä puhdistu, epäpuhtauksien pitoisuus sisäilmassa kasvaa.

”Huonosti suodatettu korvausilma voi tuoda ulkoa lisää epäpuhtauksia, kuten katupölyä, siitepölyä sekä puun pienpolton ja liikenteen synnyttämiä pienhiukkasia. Osa oireilee heti, ja osan terveys kärsii pitkäaikaisesta altistumisesta”, sanoo asiantuntija Katariina Ijäs Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

Ilmanpuhdistin on paikallinen apu työpaikan ilmanlaatuhaasteisiin.

Puhdas sisäilma helpottaa tiedon soveltamista työssä. On helppo ymmärtää, miten allerginen reaktio, hengitysteiden ärsytys tai pelkkä haju voi häiritä työntekoa. Mutta voiko tunkkainen sisäilma vaikuttaa vaivihkaa viihtyvyyteen ja työkykyyn? Tähän ovat pureutuneet lukuisat tutkimusryhmät.

Harvardin yliopiston tutkijat loivat tutkimusympäristöksi keskivertotoimiston VOC-yhdisteineen sekä puhtaamman toimiston, jossa VOC-yhdisteiden pitoisuus oli tavallista matalampi. Tutkimukseen osallistuneet työntekijät tekivät testitoimistossa omia töitään tietämättä, kummat olosuhteet tilassa kulloinkin vallitsivat. Jokaisen päivän päätteeksi heidän kognitiiviset kykynsä testattiin yhdeksällä eri osa-alueella.

Kun ilmanvaihtoa tehostettiin, esimerkiksi kyky soveltaa tietoa parani nelinkertaiseksi.

Hyppy tavallisesta toimistosta puhtaampaan osoittautui merkittäväksi. Kyky toimia kriisissä keskimäärin tuplaantui ja kyvyt soveltaa tietoa sekä ajatella strategisesti jopa hieman enemmän. Kun ilmanvaihtoa lisäksi tehostettiin, esimerkiksi kyky soveltaa tietoa parani peräti nelinkertaiseksi.

Tutkimuksessa selvitettiin erikseen hiilidioksidin vaikutusta nostamalla sen pitoisuutta hyvältä tasolta tasolle, jota tutkimusryhmä piti edelleen tyypillisenä monissa sisätiloissa. Yhdeksästä mitatusta kognitiivisesta kyvystä peräti seitsemän heikkeni lähes kaikkien tutkittavien kohdalla.

Ijäs pitää tehokasta ilmanvaihtoa ja korvausilman suodattamista hyvänä lähtökohtana niin toimistoissa kuin kodeissakin. Olennaista on myös se, että ilmanvaihtolaitteisto on säädetty huolella.

”Jos ilmanvaihto on esimeriksi säädetty pienemmälle teholle yöksi, se voi aamulla voimistuessaan saada pölyt liitelemään ja aiheuttamaan hetkellisesti ongelmia.”

Jos säädöt tai remontit eivät paranna ilmanlaatua toivotusti, Ijäs suosittelee avuksi erillisiä, jopa työpistekohtaisia ilmanpuhdistimia. Hän kannustaa myös tarkistamaan, että toimistot siivotaan riittävän usein ja hyvin.

”Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, ettei pahenna tilannetta lisäämällä vahvojen pesuaineiden käyttöä.”

Ijäs muistuttaa, että viihtyvyyteen ja kognitiivisiin kykyihin vaikuttavat ilmanlaadun ohella lämpötila, kosteus ja vetoisuus. Kuumuus syö tarkkuutta ja tehokkuutta. Kylmyys ja vetoisuus voivat puolestaan johtaa niska- ja hartiakremppoihin.

”Kuivat silmät haittaavat jopa näkökykyä, ja kuivat limakalvot voivat johtaa hengitystieoireiluun.”

Gigantti Pro Center

Työskentelyvireys korkealle

Laadukas sisäilma ei ole vain terveys- vaan myös tehokkuusasia. Pro Centerin asiantuntijat auttavat valitsemaan jokaiseen työskentelytilaan oikeanlaiset sisäilmatuotteet. Meiltä löydät sisäilmaratkaisut eri työskentelytiloihin kampaamoista hoitokoteihin sekä yhden hengen konttoreista suuriin toimitiloihin. Laadukas sisäilma kuuluu työpaikan perushygieniaan.

Työpaikan sisäilma-asiat kerralla kuntoon.

Tutustu Pro Centerin sisäilmatuotteiden valikoimaan.

Pro Center on Gigantin yritysmyynnin erityisosasto, joka palvelee niin kivijalassa kuin verkossa.

Lähteet: Katrina Ijäs, Allergia-, iho- ja astmaliitto, Associations of Cognitive Function Scores with Carbon Dioxide, Ventilation, and Volatile Organic Compound Exposures in Office Workers: A Controlled Exposure Study of Green and Conventional Office Environments (Joseph G. Allen, Piers MacNaughton, Usha Satish, Suresh Santanam, Jose Vallarino, and John D. Spengler 2017)

Lue myös: