Osa etätyöläisistä on kaivannut palaveria, jossa heitellään ideoita saman pöydän ääressä. Osa tykkäisi myös kysäistä ohimennen neuvoa kollegalta. Etätöissä sopivaa hetkeä ei välttämättä tule. Mielessä on ehkä myös vinkkejä ja kehitysehdotuksia, mutta kynnys esittää niitä tuntuu vain kasvavan.
Kouluttajana, tietokirjailijana sekä Helsingin yliopiston myötätuntotutkijana toimivan Miia Paakkasen mukaan etätyö tarjoaa mehevän kasvualustan sosiaaliselle epävarmuudelle.
”Epävarmuus kasvaa, mitä kauemmin ollaan tapaamatta toisia. Etätöiden vaikutus näkyi ensin nuorissa, joille koko työelämä on uutta, mutta viime syksyn tutkimuksissa jonkin verran jo muissakin”, Paakkanen kertoo. Hänen mukaansa etätyö voi vaikuttaa myös kognitiivisiin kykyihin. Asioita unohtuu, keskittymiskyky takkuaa ja krooninen väsymys painaa päälle.
”Me tarvitsemme inhimillisesti ravitsevaa vuorovaikutusta, siis vuorovaikutusta, joka saa meidät kokemaan arvostusta, turvallisuutta, luottamusta ja sosiaalista rohkeutta. Tämä onnistuu yleensä paremmin toimistossa kuin etänä.”
Etätyön tehokkuus ja sujuvuus joka tapauksessa houkuttelevat. Siksi Paakkanen kannustaa esihenkilöitä keskustelemaan tilanteesta jokaisen etätyöläisen kanssa ennen kuin toimistopäivistä sovitaan.
”Ei ole yhtä ratkaisua, joka olisi paras kaikille. Mutta jo se auttaa, että jokainen saa omin sanoin kertoa näkemyksensä ja tulee kuulluksi ja ymmärretyksi. Sen jälkeen on helpompi ottaa vastaan muitakin näkemyksiä.”
Mikä sitten kääntäisi vannoutuneen etätyöläisen mielen? Paakkanen ammentaa tukea tutkimuksista, jotka pureutuvat tunteiden ja kehon yhteispeliin. Hän nostaa esille kolme tunteiden säätelyjärjestelmää, joita pääasiassa käytämme.
””Levollinen olotila syntyy hyvästä vuorovaikutuksesta, ja sen on helpointa lähityössä.”
Yksi järjestelmistä auttaa jahtaamaan suorituksia ja toinen bongailee uhkia, jollainen voi olla esimerkiksi keskustelukumppanin harhaileva katse tai vääränlainen hymy. Molemmat järjestelmät aiheuttavat stressiä ja dominoivat suhteessa kolmanteen järjestelmään, joka ohjaa meitä levolliseen olotilaan niin henkisesti kuin fyysisestikin.
”Levollinen olotila syntyy hyvästä vuorovaikutuksesta, ja sen on helpointa lähityössä. Silloin emme käytä enää niin paljon energiaa uhkiin vaan tulkitsemme tilanteet parhain päin. Pystymme suunnittelemaan, reflektoimaan, oppimaan, olemaan luovia ja muistikin pelaa. Pystymme jakamaan tietoa ja pyytämään apua. Pystymme tekemään hyvää yhteistyötä.”
Laadukas vuorovaikutus ei välttämättä synny itsestään, mutta sitä voi harjoitella.
Kun ravitsevaa vuorovaikutusta ja levollista olotilaa kaipaava etätyöläinen astuu toimistoon, vastassa voi olla pettymys. Vuorovaikutus ei odottelekaan sohvilla ja kahvipöydissä.
”Vuorovaikutukselle on raivattava tilaa ja annettava arvoa. Siitä kannattaa jopa tehdä erillinen työtehtävä”, Paakkanen sanoo. Hän tietää, että ajatus voi epäilyttää ja ärsyttää.
”Tiimin vetäjä voi kyllä kertoa ihan avoimesti, että hän on ymmärtänyt vuorovaikutuksen merkityksen mutta tuntee itsensä kömpelöksi eikä asia tule luonnostaan, mutta nyt yritetään.”
Paakkasen mukaan levollinen olotila voi syntyä kehossa jo alle minuutissa. Tutkijat puhuvat laadukkaista sosiaalisista yhteyksistä tai jopa rakkauden mikrohetkistä.
”Kyse on hyvin pienistä teoista. Katsotaan silmiin, käännettään keho keskustelukumppania kohti ja hymyillään. Kaikki tämä on helpompaa toimistossa kuin etänä.”
””Toimisto vetää puoleensa, kun näkee ja kokee, että ihmisiä kohdellaan siellä hyvin.”
Parhaimmillaan hyvä vuorovaikutus on Paakkasen mukaan se, joka houkuttelee ihmisiä toimistolle, oli tehtävälistalla sitten yhteistyötä tai ei.
”Toimisto vetää puoleensa, kun näkee ja kokee, että ihmisiä kohdellaan siellä hyvin. Silloin haluaa itsekin olla hyvä työkaveri ja hyvä ihminen. On toki mahdollista, että tiimin ilmapiiri on surkea, eikä toimistoon tulo sitä paranna. Silloin on vielä tärkeämpää, että aloitetaan pienin askelin ja otetaan vuorovaikutus työtehtäväksi. Ja että johto näyttää mallia.”
Gigantti Pro Center
Parhaat toimistot tunnistaa tyytyväisistä työntekijöistä
Työergonomia auttaa työntekijöitä voimaan hyvin, ja toimiva laitteisto tekee työskentelystä sujuvaa. Uskomme, että myös viihtyisät taukotilat ja ilmassa leijaileva kahvintuoksu on osa työhyvinvointia.
Ammattimaisilla kahvikoneilla keität laadukkaat kahvit eri kokoisissa toimistoissa ja tapahtumissa. Löydät meiltä yritysten tarpeisiin suunnitellut, helppokäyttöiset ja kestävät ratkaisut taukotilaan, kahvilaan tai kotiin – tarvitset sitten 125 kupillista kahvia tunnissa tai tyylikkäät erikoiskahvit pienemmälle porukalle.
Yritys- ja laitoskäyttöön suunnitellut astianpesukoneet pesevät suuretkin astiamäärät korkein pudistustuloksin. Laadukas astianpesukone tekee puhdistamisesta nopeaa, vaivatonta ja energiatehokasta niin toimistoissa, baareissa, kouluissa kuin päivä- ja hoivakodeissakin.
Panostamalla toimistoratkaisuihin pidät huolta työntekijöistäsi.
Tutustu Pro Centerin toimistotuotteisiin.
Pro Center on Gigantin yritysmyynnin erityisosasto, joka palvelee niin kivijalassa kuin verkossa.