MainosGigantti

Tehokas ja mukava työpäivä kotitoimistolla – työvälineet kuntoon

MAINOS Moni perusti kotitoimiston kiireessä. Nyt on aika tarkistaa, millaisia työvälineitä kotitoimistoon oikein tuli ja mikä voisi tehdä työnteosta helpompaa, tehokkaampaa ja mukavampaa.

Asiantuntijan mukaan sujuvaan kotona työskentelyyn ei riitä pelkkä kannettava tietokone.


Osa etätyöläisistä on kohentanut työolojaan säädettävällä tuolilla. Moni on hankkinut siron sähköpöydän. Mutta mitä pöydällä on? Gigantin projektimyyjän Miika Kähkösen mukaan pelkkä läppäri riittää harvalle, jos tavoitteena on sujuva työpäivä.

”Hyvät työvälineet säästävät aikaa ja hermoja, ja niistä pääsee nauttimaan myös kollega tai asiakas Teams-yhteyden toisessa päässä.”

Kotitoimiston perussettiin kuuluu Kähkösen mukaan kannettavan tietokoneen lisäksi hiiri, näppäimistö ja ainakin yksi näyttö.

”Nämä ovat tärkeitä ergonomian vuoksi. Erillistä hiirtä ja näppäimistöä voi käyttää mukavasti hieman kauempana kropasta kuin läppäriä, ja ison näytön ääressä töitä voi tehdä niska ja hartiat rentoina.”

Jos etätöiden nopeassa startissa tuli valittua näyttö hätäisesti ja tavoitteena oli väliaikaisuus, on kenties aika tarkistaa tilanne. Kähkönen korostaa näytön valinnassa monipuolisia säätömahdollisuuksia ja riittävää kokoa.

”On hyvä muistaa, että 27-tuumainen näyttö on pinta-alaltaan jopa 25 prosenttia suurempi kuin 24-tuumainen. 27-tuumaisella näytöllä on helppo pitää sähköpostit ja muut sovellukset yhtä aikaa auki, mikä tehostaa työtä huomattavasti.”

Apuvälineiden valinta ei liity vain työntekijän omaan mukavuuteen vaan vaikutelmaan, jonka tämä itsestään antaa.

Tietyt työt sujuvat parhaiten kotona, ja siksi kotitoimiston varustelulla on väliä.

Teams-kokouksia ja muita etätapaamisia varten Kähkönen lisää työkalupakkiin laadukkaan webkameran sekä taustamelua vaimentavat kuulokkeet, joissa on hyvä mikrofoni. Hän suosii itse kuulokkeita, jotka yhdistyvät tietokoneeseen tai puhelimeen.

Kähkönen korostaa, että apuvälineiden valinta ei liity vain työntekijän omaan mukavuuteen vaan vaikutelmaan, jonka tämä itsestään antaa.

”Kun ääni kuuluu kirkkaasti ja kuvassa näkyvät mikroilmeet, vaikutus on väistämättä myönteinen. Sitä parantaa myös kuvakulma. Erillisen näytön yläreunaan kiinnitetty kamera on paremmin kasvojen korkeudella kuin läppärin kamera, ja katse osuus siihen helposti.”

Vaikka kotona olisi täydellinen työpiste, osa haluaa välillä siirtyä läppärinsä kanssa sohvalle tai toimistolle.

”Parhaimmillaan läppäristä on irrotettava vain yksi piuha, joka johtaa telakkaan”, Kähkönen sanoo.

Telakasta voi tulla mieleen takavuosien alustat, joihin läppärit ja puhelimet laskettiin. Kähkönen viittaa pikemminkin pieneen palikkaan, johon kiinnitetään kaikkien laitteiden piuhat ja josta yksi piuha johtaa läppäriin. Laitteet piuhoineen jäävät telakkaan, kun läppäri irrotetaan siitä.

Telakka toimii yleensä sekä jakajana että adapterina eli sovittimena. Monipuoliseen telakkaan voi liittää erityyppisiä USB- ja näyttöliittimiä riippumatta siitä, millaisia portteja tietokoneessa on ja paljonko niitä on.

Pöydällä näkyvien työvälineiden ohella Kähkönen painottaa hyvää tietoliikenneyhteyttä.

”Kaatuilevat verkkosovellukset vievät aikaa ja energiaa. Hyvä tietoliikenneyhteys voidaan toteuttaa tavalla tai toisella lähes jokaiseen kotitoimistoon. Vaihtoehtoja on yleensä monia.”

Hybridityöskentelyn lisääntyessä Kähkönen kannustaa työnantajia varmistamaan, että hyvät työvälineet tukevat työtä niin kotona kuin toimistollakin.

”Se, että hyvä työpiste olisi vain toimistolla, ei ole hyvä keino houkutella ihmisiä takaisin toimistolle. Jos tietyt työt yksinkertaisesti sujuvat parhaiten kotona, on tärkeää, että kotona on niiden tekemistä tukevat työvälineet.”

Gigantti

Mukavampia työpäiviä kotona

Miltä kuulosta alaselkää tukeva työtuoli, säädettävä työpöytä ja oikealle korkeudelle optimoitu näyttö? Entä tarkka ja hyvin valaistu etäkokous erinomaisella äänenlaadulla?

Työergonomia on näkyvin osa työhyvinvointia.

Tutustu mukavien ja tehokkaiden etätyöpäivien toimistotuotteisiin.

Pro Center on Gigantin yritysmyynnin erityisosasto, joka palvelee niin kivijalassa kuin verkossa.

Lue myös: